Artificiell intelligens är inte nytt, men det har fått uppmärksamhet sedan lanseringen av verktyg som ChatGPT och Bard. Med många människor som för första gången upptäcker de möjligheter som finns på nätet bestämde vi oss för att ta en närmare titt på AI-hemsideprogram igen. Alltför många människor har knappt testat att skriva artiklar eller svara på enkla frågor, men AI-botar kan göra så mycket mer.
Detta för oss till de AI-baserade hemsideprogram som är ämnet för den här artikeln. Det finns flera bra alternativ som kan skapa en professionell hemsida med hjälp av enkla kontrollfrågor. Marknaden är på intet sätt översvämmad av sådana verktyg, men det har dykt upp några värda alternativ som håller vad de lovar.
Det är viktigt att överväga vad du vill uppnå med din hemsida, men om du bara är ute efter en proffsig sida – kan de säkert hjälpa dig med det. Det bästa av allt är att vissa av dessa AI-robotar kan designa en hemsida på bara några minuter. Naturligtvis var vi tvungna att prova detta själva – och genom den här artikeln presenterar vi våra resultat för dig.
Är du redo att se om AI-hemsideprogram kan leverera det du behöver? Läs då vidare.
Vad är ett AI-hemsideprogram?
Innan vi går vidare är det nog bra att klargöra vad en AI-webbplatsbyggare egentligen är. En del kanske tänker på dessa som superrobotar som de du ser i Avengers och andra superhjältefilmer, men de är lite mer blygsamma än så. Vi kommer aldrig att säga aldrig, men de här kommer inte att försöka ta över världen inom kort.
Vad de däremot lovar är att göra det ännu enklare att bygga en professionell hemsida utan någon erfarenhet. De flesta AI-hemsideprogram riktar sig till användare som inte har någon tidigare erfarenhet, och på det här området kan de vara ett värdefullt tillskott till verktygslådan.
Det sätt på vilket de flesta av dessa fungerar är genom att ställa en rad kontrollfrågor för att samla in information. De använder sedan denna information för att bygga en branschspecifik hemsida. Frågor som ofta kan dyka upp är vilka färger ni vill ha, vilka funktioner som behövs, logotyp, namn och så vidare.
Nackdelen med att använda ett hemsideprogram är att de ofta är lite mer restriktiva när det gäller vilka ändringar du kan göra i efterhand – jämfört med traditionella hemsideprogram.
7 De bästa AI-hemsideprogrammen på marknaden
Baserat på vår forskning är följande sju företag de bästa på marknaden idag:
- Wix ADI
- Jimdo
- Hostinger Website Builder (Zyro)
- 10Web AI Builder
- GetResponse Website Builder
- Constant Content Website Builder
- Bookmark
I de kommande avsnitten kommer vi att titta närmare på dessa AI-webbplatsbyggare och vad de har att erbjuda. Kom ihåg att många av dessa erbjuder en gratis provperiod, så du kan prova dem själv innan du bestämmer dig.
1. Wix ADI
Wix har länge varit ett av de mest populära hemsidepgorammen – och har varit vårt favoritval i flera år. Det beror inte bara på att de har en otroligt användarvänlig plattform, utan också på att de erbjuder mycket flexibilitet i sina mallar. Vi var faktiskt redan nöjda med Wix, så vi blev extra glada när de presenterade oss för Wix ADI 2016.
Visst fanns det några konkurrenter på marknaden redan – men Wix ADI blåste förbi dem i raketfart. Med hjälp av enkla kontrollfrågor, färgval och ämnespreferenser kan du skapa en fullfjädrad Wix-hemsida på bara några minuter. Sedan kan du enkelt anpassa den hur du vill med fullständig flexibilitet.
Det bästa av allt är att Wix ADI ingår i alla betalda Wix-planer. Det betyder att du kan prova deras robot för att utforma din egen webbplats – och sedan anpassa designen som du vill i Wix Editor. På så sätt kan du ha en startpunkt klar på bara 2-3 minuter – och sedan fokusera på slutarbetet själv.
2. Jimdo
Ett annat hemsideprogram som vi har presenterat flera gånger tidigare är Jimdo. De var också relativt tidiga med sin AI-robot Dolphin, som lanserades i slutet av 2017. Mycket av tillvägagångssättet liknar Wix ADI, och det råder ingen tvekan om att snabbhet och kvalitet har stått i centrum för deras design.
Som vanligt börjar du med att svara på några enkla kontrollfrågor, och Jimdo Dolphin sätter igång med arbetet. Baserat på de svar du har gett kommer den att presentera ett exempel för dig inom 2-3 minuter. Om du inte är helt nöjd kan du själv anpassa de sista detaljerna som du vill.
När det gäller anpassning är Jimdo faktiskt mer flexibelt än Wix. Det enda vi saknar är en del av den funktionalitet som du hittar i Wix. Deras editor är inte heller lika användarvänlig, och det är detta som drar ner den från första plats. Med det sagt kan du säkert skapa en snygg hemsida med Jimdo Dolphin om du vill.
3. Hostinger Website builder (Zyro)
Hostinger förknippas förmodligen fortfarande med webbhotell i de flesta människors medvetande, men under de senaste åren har de investerat kraftigt i hemsideprogram. Ett av sätten de gjorde detta på var genom att plocka upp Zyro, som har blivit deras satsning på AI-hemsideprogram. Det är inte lika funktionellt som Wix och Jimdo, men är ett utmärkt alternativ för dem med en liten budget.
Här börjar du i Hostingers användarpanel och väljer “Generate Website” – du måste sedan svara på några frågor precis som hos konkurrenterna, samt välja ut några exempel på färgkombinationer och teman som du gillar. Baserat av detta utformas ett hemsideutkast.
Det är värt att notera att Hostingers AI-hemsideprogram ger dig full tillgång till deras traditionella redigerare. Detta skiljer den från vissa konkurrenter som erbjuder en mer förenklad version. Om du bara vill komma igång snabbt kan det vara värt att titta på Zyro först.
4. 10Web AI builder
En utmaning för många som använder ett hemsideprogram är att de inte kan publicera sin sida i WordPress. De flesta webbplatsbyggare är nämligen slutna plattformar, så du måste behålla hosting och andra saker hos leverantören i fråga. Detta är ett hinder som 10Web AI anser att de har löst för gott.
Med hjälp av webbadressen till din hemsida kan 10Web återskapa sajten i fråga i sitt hemsideprogram. Naturligtvis var vi tvungna att testa detta – och resultaten var imponerande. Som utgångspunkt skapade vi en hemsida i Wix och importerade den sedan med webbadressen till Web10.
Även om resultatet inte var perfekt formaterat fick vi en hemsida som var mer eller mindre likadan som den vi hade angett. Men om du vill göra ändringar i det resultat du får – måste detta göras via Elementor. Det är värt att notera innan du testar detta.
5. GetResponse Website Builder
Bland våra olika kandidater fick GetResponse höga poäng på en punkt i synnerhet. De erbjuder en gratis version med 5 GB bandbredd. Detta är mer än tillräckligt för dem som vill prova att skapa en enkel hemsida med deras AI-hemsideprogram. Dessutom kan du välja att ansluta den hemsida du skapar till en egen domän, vilket innebär att du i princip kan lansera en hemsida gratis.
Precis som de andra börjar du med att svara på några enkla frågor. Sedan skapas en startpunkt som du kan anpassa som du vill. När hemsidan väl är skapad kan du anpassa den som du vill i ett redigeringsprogram som är mycket likt det som de har för e-post. Redigeraren är inte perfekt på något sätt, men den gjorde verkligen jobbet.
Vårt intryck är därför att detta är ett bra alternativ för dem som vill prova en AI-webbplatsbyggare men inte vill betala för den. Den saknade en del funktionalitet jämfört med de mer avancerade Wix och Jimdo, men levererade verkligen.
6. Constant Contact website Builder
Ett annat AI-hemsideprogram som börjar med e-postsystem är Constant Contact. Även om den är lite enklare än de andra vi har testat hittills kan du enkelt skapa en professionell hemsida. Du börjar i den välbekanta stilen med att svara på några kontrollfrågor, sedan får du möjlighet att anpassa sidan som dyker upp.
Det var egentligen först när vi kom till redigeraren som vi märkte en skillnad i kvalitet. Den är lite mindre flexibel än sina konkurrenter – och många av valen är väldigt standardiserade. Resultatet blev förvisso en hyfsad hemsida, men kändes lite massproducerad – och var därför inget att hurra över.
7. Bookmark
Sist på vår lista är Bookmark. Denna plattform använder AIDA (Artificial Intelligence Design Assistant) – vilket skiljer den något från sina konkurrenter. Som utgångspunkt måste du arbeta igenom ett frågeformulär innan den använder informationen för att skapa ett utkast. Du har sedan tillgång till en omfattande redigerare för att själv göra de sista ändringarna.
Det var här vi verkligen kände av Bookmark. Till skillnad från några av de andra hemsideprogrammen erbjuder Bookmark verkligen en imponerande redigerare. Du kan ändra nästan allt själv, vilket innebär att du kan skapa snygga hemsidor från grunden på bara några minuter.
Sammanfattning
Det råder ingen tvekan om att AI-hemsideprogram är här för att stanna. Många av dem befinner sig fortfarande i ett tidigt skede och erbjuder en något förenklad tjänst. Men det finns också många som levererar utmärkt kvalitet, som vi har tittat på våra sju favoriter i den här artikeln. Om du vill skapa en hemsida men inte har tid/budget att anlita professionella designers kan en AI-webbplatsbyggare definitivt vara ett alternativ.