Webbhotell: Ett stort test och jämförelse av de bästa för Sverige

Ett webbhotell är viktigt när du bygger en hemsida, men det kan ofta vara svårt att välja en leverantör. Det beror inte på att det saknas alternativ, utan snarare på att det finns så mycket att välja mellan. Du måste därför ha en klar uppfattning om vad du letar efter för att hitta de bästa alternativen. 

En utgångspunkt för detta är att identifiera vad din hemsida behöver och var din målgrupp finns. Vi måste titta närmare på hur man väljer rätt webbhotell innan vi sedan tar en titt på de bästa alternativen för webbhotell i Sverige.

Behöver du ett webbhotell för din hemsida? Fortsätt läsa för att hitta de bästa alternativen!

Bäst i test – vinnare:

1. Hostinger – Vår testvinnare av webhotell för svenska användare
2. One.com – Ett mycket bra alternativ för nybörjare
3. Domänshop – Snabbt och enkelt för avancerade användare
4. Syse – En bra tjänst för svenska användare
5. Bluehost – En av de största internationella tjänsterna

Hur man väljer ett webbhotell

Som vi redan har diskuterat är behoven för din hemsida en viktig utgångspunkt när du väljer webbhotell. Här bör du fundera på om din hemsida behöver stöd för specifika system eller om du bara behöver skapa en enkel WordPress-hemsida. Utöver detta kan du fundera på om du behöver en webbshop eller andra funktioner. 

Priset har också betydelse för vilken leverantör du väljer, men det är viktigt att inte göra misstag här. Det finns ett antal mycket prisvärda webbhotell, men dessa levererar ofta medioker kvalitet. För din webbplats kommer detta snabbt att innebära att den inte uppnår tillräcklig hastighet, vilket tyvärr kommer att förstöra användarupplevelsen för dina kunder.

För att göra valet enklare har vi därför tittat närmare på ett antal olika aktörer på den svenska marknaden och kommit fram till vad vi anser vara de fem bästa alternativen. De erbjuder god service utan att det kostar en förmögenhet. På så sätt kan du säkra ett bra webbhotell, men undvika stora startkostnader på din nya sajt.

De 5 bästa webbhotellen i Sverige

Det finns otaliga leverantörer av webbhotell i Sverige, men långt ifrån alla erbjuder en tjänst värd pengarna du betalar. Därför har vi tittat närmare på vad du kan förvänta dig att hitta på marknaden och har på det sättet kommit fram till vad vi anser vara de 5 bästa webbhotellen i Sverige. Nedan kan du läsa mer om de olika aktörer vi valt att lyfta fram som ett resultat av våra utredningar.

Hostinger sammanfattning

# Hostinger

Vår testvinnare av webhotell för svenska användare

Pris från: 14,90kr/mån

logo

Bäst för de allra flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Vad vi gillar med Hostinger

Hostinger erbjuder inte bara utmärkt hosting, utan också utmärkt tillgänglighet för alla sina tjänster. Detta, i kombination med låga priser, har gjort Hostinger till en vinnare för både kostnadsmedvetna grundare och de som skapar en ny hemsiad. Perfekt för den som måste hålla sig till en strikt budget, men inte vill kompromissa med kvaliteten.

Fördelar

 • star iconBra kundservice
 • star iconMycket bra upptid under våra tester
 • star iconHög prestanda och låga priser

Nackdelar

 • star iconBehöver implementera kundservice via telefon
 • star iconTillhandahåller inga dedikerade servrar

Hostinger är ett webbhotell som fokuserar på både funktionalitet och pris. Här får du ett webbhotell med hög kvalitet för att du ska kunna få en bra prislista över de höga kostnaderna. De fokuserar på WordPress hosting, men kan också erbjuda flera andra alternativ för dem som behöver det. Dessutom är det möjligt att köpa domännamn, SSL-certifikat och andra tilläggstjänster direkt från Hostinger.

En av de saker som har gjort Hostinger så populärt som webbhotellsleverantör är deras skräddarsydda planer för WordPress-hosting. Här kan du snabbt och enkelt installera WordPress CMS med några få knapptryck och sedan konfigurera din webbplats med det utseende du vill ha.

Dessutom erbjuder de en imponerande supportapparat där du får kundservice dygnet runt för alla WordPress-hemsidor. Speciellt för nybörjare kan detta vara attraktivt så att du får snabb vägledning om du kör fast. Dessutom står de för rimliga priser och har planer som börjar så lågt som 1,99 USD per månad.

logo

Bäst för de allra flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

One.com sammanfattning

# One.com

Ett mycket bra alternativ för nybörjare

Pris från: 20kr/mån

logo

Bästa allt-i-ett-lösningen

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Vad vi gillar med One.com

One.com är en allt-i-ett-lösning där du kan designa din egen hemsiad och publicera den på deras webbhotell. Tjänsten är anpassad för nybörjare och levereras med kundsupport på flera olika språk. Detta gör den utmärkt för dem som skapar sin första hemsida, något som vi också har betonat i flera av våra tester.

Fördelar

 • star iconMycket nybörjarvänlig
 • star iconKundtjänst på flera språk
 • star iconBra urval av olika paket

Nackdelar

 • star iconEndast årlig fakturering

One.com har över 20 års erfarenhet som webbhotell, men de erbjuder mycket mer än bara det. Företaget erbjuder en komplett lösning för dig som vill bygga en hemsida på deras plattform. De har ett eget hemsideprogram, vilket innebär att du kan skaffa webbhotell, domännamn och hemsida på ett och samma ställe.

Det är dock deras enorma utbud av tilläggstjänster som har gjort denna plattform så populär bland svenska webmasters. Du kan lägga till en rad funktioner på din hemsida såsom marknadsföring, webbshop och ökad säkerhet. Allt är sammanlänkat i en användarvänlig och tydlig instrumentpanel som låter dig göra jobbet på nolltid.

Prismässigt är One.com inte billigast, även om det kan verka så i början. De har ett stort utbud av abonnemang som alla kommer med olika former av välkomsterbjudande. För dig som användare kan detta snabbt bli lite svårt att navigera, men det är viktigt att komma ihåg att vissa av dessa priser kan fyrdubblas när du behöver förnya dem efter det första året.

logo

Bästa allt-i-ett-lösningen

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Domänshop sammanfattning

# Domänshop

Snabbt och enkelt för avancerade användare

Pris från: 10kr/mån

logo

Bäst för avancerade användare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Vad vi gillar med Domänshop

Domänshop är en mycket enkel registrator som erbjuder allt du behöver i form av domäner och webbhotell till ett rimligt pris. Detta är bra för dem som behöver fler domäner – eller som vill starta en hemsida med en liten budget. Speciellt för svenska hemsidor kommer Domänshop och deras svenska hosting att vara ett utmärkt alternativ till de internationella valen.

Fördelar

 • star iconSnabbt svar från kundtjänsten
 • star iconEnkelt och lätt användargränssnitt för avancerade användare
 • star iconBra priser för domäner och webbhotell

Nackdelar

 • star iconFöråldrat användargränssnitt
 • star iconDåliga öppettider för kundtjänst

Ett annat alternativ för webbhotell i Sverige är Domänshop.

Det vi gillar med Domänshop är att det inte finns någon komplicerad plattform, bara ett enkelt webbhotell och de tjänster du behöver. De erbjuder tre olika webbhotell – alla med ett visst lagringsutrymme och e-postkonton. Särskilt det sistnämnda är värt att notera, för hos Domänshop får du e-post inkluderad, något du kan behöva betala för hos andra aktörer.

När det är sagt, så finns det ingen som reagerar på det gamla utseende hos Domänshop. Jämfört med många av de mer innovativa spelarna på den här listan har de ett utseende som ofta kan uppfattas som lite föråldrat. Detta har dock ingen inverkan på prestandan och du vänjer dig snabbt vid den här layouten.

Det enda negativa som vi har noterat är att mer komplicerade serverkonfigurationer ofta kan bli lite knöliga eftersom Domänshop inte har den mest användarvänliga utgångspunkten här. Om du är helt ny på att driva webbplatser kan Domänshop därför kräva en något stel inlärningskurva. Som tur är är detta något som går att hämta snabbt och då är Domänshop ett utmärkt val för prisvärd drift.

logo

Bäst för avancerade användare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Syse sammanfattning

# Syse

En bra tjänst för svenska användare

Pris från: 49kr/mån

logo

Ett bra alternativ

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Vad vi gillar med Syse

Syse är en norsk domänregistrerare som erbjuder skräddarsydda tjänster utifrån användarens egna behov. Här gillar vi särskilt de flexibla priserna på deras tjänster och att du kan registrera en mängd olika toppdomäner för så lite som 60 kr per år. Jämfört med ett antal andra registrarer erbjuder Syse en rad tjänster utöver de traditionella valen. Detta kan vara bra för dem som behöver lite extra.

Fördelar

 • star iconBra hjälp från kundtjänsten
 • star icon60 dagars säkerhetskopiering
 • star iconBra stöd för PHP, SSH och Cron

Nackdelar

 • star iconNågot invecklat användargränssnitt

En annan återförsäljare som erbjuder webbhotell och domännamn i Sverige är Syse. Företaget erbjuder fyra olika modeller som lätt kan anpassas till dina behov. Jämfört med många av de andra företagen på den här listan erbjuder de både virtuella och dedikerade servrar, inte bara delat webbhotell. Detta kan vara fallet för dig som behöver lite extra kraft.

Prismässigt kan Syse erbjuda ett bra utbud anpassat för alla budgetar. Du kan också köpa domäner från ett stort utval av toppdomäner. Dessutom har de ett eget hemsideprogram, Tornado® Sitebuilder, som liksom One.com låter dig bygga din egen hemsida direkt på ditt webbhotell.

När det gäller användarvänlighet kan de erbjuda 1-klicksinstallation av populära CMS-system som WordPress. Det innebär att du snabbt kan installera ett CMS på ditt webbhotell och sedan börja utforma din hemsida. De har ett stort urval av artiklar och guider på svenska i sitt kundtjänstsystem, men om du vill prata med någon har de begränsade öppettider.

Sammantaget är detta en utmärkt tjänst för dig som vill ha pålitligt webbhotell i Sverige utan att behöva betala en förmögenhet. de erbjuder visserligen en möjlighet att ta kontakt på Messenger utanför normala öppettider, men vi har inte testat hur detta fungerar i praktiken.

logo

Ett bra alternativ

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Bluehost sammanfattning

# Bluehost

En av de största internationella tjänsterna

Pris från: 2,95 USD/mån

Vad vi gillar med Bluehost

BlueHost är en otroligt användarvänlig hostingtjänst för dig som vill sätta upp en WordPress-hemsida. Några av styrkorna med BlueHost kommer genom deras otroligt användarvänliga guider, samt 24/7 kundservice för dem som behöver lite vägledning på vägen. Det betyder att vi med säkerhet kan säga att BlueHost är en av de största och mest lämpliga tjänsterna för nya WordPress-sidor av de tjänster vi har nämnt.

Fördelar

 • star icon1 av 3 webbhotell som rekommenderas av WordPress
 • star iconKundtjänst dygnet runt
 • star iconBra priser

Nackdelar

 • star iconIngen uptime-garanti
 • star iconInget molnhostingpaket

Sist men inte minst har vi tagit med Bluehost i listan över våra bästa webbhotell i Sverige. Visserligen är detta inte ett företag baserat i Sverige, men de erbjuder ett imponerande urval av servrar över hela världen. Företaget har skräddarsytt sin lösning för WordPress – vilket gör att du snabbt och enkelt kan sätta upp en WordPress CMS-hemsida.

De har också konkurrenskraftiga priser och en kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt året runt. Det är dock inte detta, utan snarare deras otroligt användarvänliga plattform som har gjort det lämpligt att ta med Bluehost på vår lista. Hela deras plattform är anpassad för användning av oerfarna användare, vilket gör att du får vägledning från A till Ö om du vill ha detta.

Du har också möjlighet att använda 1-klicksinstallation för de flesta produkter, vilket sparar tid. Om du inte är säker på vilken storlek du behöver idag kan du enkelt uppgradera i framtiden. Du får även en gratis domän det första året, vilket sparar dig några kronor i början.

Med Bluehost kan du också konfigurera e-post och andra tilläggstjänster mot en liten avgift. Det innebär att du snabbt och enkelt kan konfigurera allt du behöver för att driva din webbplats med Bluehost.

Sammanfattning

Det finns mycket att tänka på när du lanserar en ny hemsida, men en av de viktigaste punkterna är utan tvekan webbhotellet. Därför har vi fokuserat på hur du kan hitta rätt webbhotell, samt vilka de bästa alternativen i Sverige är. Här är det viktigt att ta hänsyn till att varje hemsida kan ha unika behov som måste tas i beaktning.

Du bör också se till att du väljer en lösning som är i linje med resten av ditt projekt. Vi rekommenderar sällan att du väljer en dedikerad server för en liten blogg, men inte heller en delad server för en större företagshemsida. Hitta det lagringsutrymme som passar dig – så att din webbplats får den kraft den behöver för att fungera. 

Ofte stillede spørgsmål om Webbhotell

Vilka faktorer bör övervägas när man väljer ett webhotell?

När du väljer ett webhotell bör du överväga faktorer som hastighet, tillförlitlighet, säkerhet, kundsupport, prissättning och de specifika funktioner eller tjänster som erbjuds, såsom e-postkonton och databasstöd.

Vilka är några av de bästa webbhotellen enligt recensionen på hemsidelab.se?

Enligt recensionen på hemsidelab.se är några av de bästa webbhotellen SiteGround, A2 Hosting och Bluehost. Dessa webbhotell erbjuder en kombination av hög prestanda, pålitlighet, stark säkerhet och utmärkt kundtjänst.

Är det viktigt att välja ett webhotell som erbjuder god kundtjänst?

Ja, bra kundtjänst är en viktig faktor att överväga när du väljer ett webhotell. Du kan behöva teknisk support vid olika tillfällen, och ett webhotell med snabb och kompetent kundtjänst kan göra din upplevelse mycket smidigare.

Vad innebär det att ett webhotell är "miljövänligt"?

Ett "miljövänligt" webhotell är ett webhotell som gör en insats för att minska sin miljöpåverkan. Detta kan inkludera användning av förnybar energi, energieffektiva servrar, eller andra åtgärder för att minska deras koldioxidutsläpp.

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.