Bröllopshemsida: Fullständig guide för en fin och kostnadsfri bröllopshemsida

När familjen samlas till fest är det viktigt att alla gäster lätt kan få tag i relevant information om den. Det kan vara en bra idé att skapa en bröllopssida så att alla har tillgång till samma information. Genom att skapa en hemsida kan du enkelt uppdatera information, skicka ut inbjudningar och inte minst lägga ut en önskelista. I den här guiden ska vi därför titta närmare på hur du kan skapa en fin hemsida gratis.

Vi kommer att gå igenom allt du behöver för din hemsida och ge dig några bra tips om var du kan hitta de bästa verktygen. Om du använder rätt lösningar kan det vara väldigt enkelt att skapa en hemsida, och det är vad vi vill visa dig i den här guiden. Så om du funderar på att skapa en bröllopshemsida – läs vidare för att lära dig allt du behöver veta!

Bäst i test – vinnare:

1. Wix – En testvinnare som är perfekt för nybörjare
2. Webnode – En super webbplatsbyggare för att snabbt komma igång
3. Squarespace – En bra webbplatsbyggare för snygga webbplatser
4. Elementor – Bäst för WordPress-användare

Vad borde din bröllopshemsida innehålla?

Det första du bör tänka på är vilken information du vill förmedla till dina gäster. Detta varierar från bröllop till bröllop, men vi har tagit fram några exempel för att göra det enklare. Först och främst bör webbplatsen innehålla information om var bröllopet kommer att äga rum. Det kan vara bra att inkludera vägbeskrivningar, en adress och även en karta om det är möjligt. Detta är särskilt viktigt om ni samlas på en plats som hela familjen inte känner till eller som ligger långt bort.

Det är också vanligt att ha en sida för brudparet. Den innehåller information om hur ni träffades och lite om er båda som personer. Kom ihåg att ett bröllop samlar hela familjen, så det kan hända att alla inte är lika bekanta med båda familjernas historia. Dessutom kan det vara ett charmigt sätt att meme:a lite, något som många gillar i sådana stunder.

Utöver detta rekommenderar vi att texten är så lätt och lättsmält som möjligt. Många människor kommer att förstå bröllopssidan, men det är också en sida som du bara kommer att använda under en kort tid. Vi avråder därför från att spendera stora belopp på design, inlägg och liknande. Försök också att använda en färdig mall från ett hemsideprogram, men vi återkommer till detta senare.

I dessa dagar finns det många saker att ta hänsyn till, så en meny för den stora dagen kan vara till stor hjälp. Därför bör alla kunna välja sin egen mat och ta hänsyn till olika typer av allergier. Då kan ett avsnitt om er valda meny vara användbart.

Sist men inte minst kan bröllopssidan vara ett utmärkt ställe att visa en önskelista från brudparet, samt en gästbok för sina gäster. En del väljer även att ha en sida med information om “nyckelpersoner” på bröllopet, som kan innehålla brudparet, toastmaster, lokalansvarig, cateringfirma m.m.

Lista över rekommenderat innehåll

Här har vi gjort en sammanfattning av några element som din bröllopssida bör innehålla. Kryssa för varje del när du genomför dem för att se till att du får en komplett hemsida.

 • Önskelista
 • Bilder på brudparet
 • Uppgifter om bröllopet (plats)
 • Meny (möjlighet att välja mat/allergier)
 • Tidtabell (program)
 • Gästbok
 • Bordsplacering
 • Om oss (brud och brudgum)
 • RSVP – möjlighet för gästerna att svara på sin inbjudan
 • Toastmasterinformation

Registrera en domän

När du skapar din webbplats behöver den en domän. Detta är den webbadress som vänner och familj kan använda för att hitta din webbplats på webben. Det finns ett antal olika alternativ att välja mellan. Här handlar det inte bara om adressen, utan också om valet av domäner. Ett exempel på en adress är myweddingpage, medan domänen är .com, .se, .org osv. Det har dock dykt upp en ny toppdomän, nämligen .wedding som kan vara ett roligt alternativ.

Denna domän finner du till exempelhos den populära leverantören GoDaddy. Genom att använda .wedding kan du ofta hitta adresser som annars skulle vara reserverade om du använde .com- eller .se-domäner.

Vi rekommenderar dock att du håller din webbadress så enkel som möjligt. Kom ihåg att många kommer att komma ihåg den och att gästerna måste kunna komma åt din webbplats snabbt. Om du vill hålla din information hemlig kan du välja att använda ett lösenord på webbplatsen.

Välj ett hemsideprogram med bra mallar

Vi tog upp det här tidigare, men när du skapar en bröllopshemsida lönar det sig att använda ett hemsideprogram. Där kan du vanligtvis bygga en webbplats utan kostnad, vilket är bra för en hemsida som vi bara ska använda i några veckor. Genom att använda ett hemsideprogram sparar du också mycket tid på planeringen, eftersom du kan använda färdiga mallar.

Anledningen till att vi rekommenderar ett hemsideprogram är att det redan finns flera bra bröllopsmallar, så du behöver bara anpassa dem efter dina egna önskemål. Det innebär att den webbplats du skapar kommer att vara unik, men samtidigt kostnadseffektiv. Det finns dock otaliga webbplatsbyggare, så låt oss ta en närmare titt på några av dem.

Det är ingen hemlighet att ju enklare planeringen är, desto bättre humör kommer brudparet att vara på. Därför har vi valt ut vad vi anser vara de bästa hemsideprogrammen på marknaden, som alla erbjuder en kostnadsfri variant som du kan använda.

Wix sammanfattning

# Wix

En testvinnare som är perfekt för nybörjare

Pris från: Gratis

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Vad vi gillar med Wix

Wix är en mycket mångsidig plattform med olika abonnemang i olika prisklasser och med mycket bra kundsupport. Därför är det svårt att säga vem Wix passar bäst för, eftersom de flesta kommer att hitta ett abonnemang som passar dem. Erfarna designers är möjligen de enda som saknar fler designalternativ. Plattformen gör att du själv kan skapa en responsiv webbplats som engagerar och konverterar, tack vare färdiga mallar och användarvänlig dra-och-släpp-funktion.

Fördelar

 • star iconMånga olika abonnemang
 • star iconMöjlighet till webbutik
 • star iconMöjlighet till blogg
 • star iconDra-och-släpp-funktion
 • star iconSkalbar för växande företag

Nackdelar

 • star iconInte optimalt för en stor webbplats (mer än 100 sidor)
 • star iconKan vara svårt att migrera till en annan plattform i framtiden
 • star iconKan bli dyrt med många plug-ins

Den mest populära lösningen för att skapa en snabb och enkel hemsida är Wix. Denna plattform erbjuder ett enkelt drag-och-släpp-verktyg som gör att du kan skapa din egen hemsida utan några förkunskaper. Du kan välja mellan hundratals olika mallar och sedan lägga till de funktioner och den text/bild som du vill ha. På så sätt får du en unik hemsida, men du behöver inte lägga ner mycket tid på att koda din hemsida.

Det bästa av allt är att Wix är helt gratis att använda, så du kan skapa din bröllopssida utan att behöva använda delar av din bröllopsbudget. Den enda nackdelen med detta är att du får en subdomän, dvs. mittbrollop.wix.com, men för en tillfällig webbplats borde det inte vara något problem. Om du vill ha en egen domän kan du dock uppgradera till Connect Domain, som är det mest prisvärda paketet för Wix – det kostar 4,50 dollar i månaden.

Vi rekommenderar dock att du först provar gratisversionen, så att du inte binder dig till något som kostar pengar. Vi har tidigare testat Wix-plattformen och du får tillgång till alla nödvändiga verktyg för att utforma och skriva inlägg utan att behöva köpa ett premiumpaket. Tjänsten är också skalbar, så du kan alltid uppgradera i efterhand, när du känner behov för detta.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Webnode sammanfattning

# Webnode

En super webbplatsbyggare för att snabbt komma igång

Pris från: Gratis

logo

Bäst för dig på en budget

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Vad vi gillar med Webnode

Webnode låter dig skapa professionella webbplatser, snabbt och enkelt. Redigeringsverktyget är användarvänligt och du har tillgång till många moderna mallar. Du får bra stöd för SEO. Det är också möjligt att översätta din webbplats till över 20 olika språk. Webnode erbjuder abonnemang i olika prisklasser, inklusive en gratisversion för dig som är i uppstartsfasen med en snäv budget.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänligt designverktyg
 • star iconPrisvärt abonnemang
 • star iconÖversättningsverktyg
 • star iconBra mallar och templates

Nackdelar

 • star iconBegränsad funktionalitet för bloggning
 • star iconFå funktioner och designalternativ

Ett annat populärt hemsideprogram och vår föredragna plattform är Webnode. Precis som Wix erbjuder den en enkel dra-och-släpp-lösning, så att du enkelt kan skapa din bästa webbplats utan att behöva koda själv. De har även ett bra urval av mallar som du kan välja att använda, eller bara hämta inspiration från. Precis som Wix är Webnode helt gratis att använda, men givetvis med vissa begränsningar.

Även om Webnode kommer med vissa begränsningar, är möjligheterna i gratisversionen mer än tillräckliga enligt vår mening. Du får tillgång till ett antal olika mallar, möjlighet att lägga till funktioner och anpassa din information. På samma sätt som med Wix får du en underdomän, mittbrollop.webnode.com, men du kan uppgradera till din egen domän för 30 kronor i månaden om du vill.

Precis som med Wix rekommenderar vi att du först försöker skapa en webbplats gratis. Få människor kommer att använda den här webbplatsen under särskilt lång tid, så de kostnadsfria verktyg du får borde vara tillräckliga. Skulle det finnas behov av mer avancerade funktioner kan du alltid uppgradera i efterhand. Många har redan skapat sin bröllopssida med Webnode, så här hittar du många vackra mallar

logo

Bäst för dig på en budget

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Squarespace sammanfattning

# Squarespace

En bra webbplatsbyggare för snygga webbplatser

Pris från: $16/mån

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Vad vi gillar med Squarespace

Squarespace är en webbplatsbyggare som låter dig skapa vackra, funktionella webbplatser och nätbutiker, utan att veta något om webbdesign. Bra kundservice med chattfunktion är ett annat stort plus då du får svar på det mesta nästan direkt. Webbutikslösningarna är också mycket bra, vilket gör Squarespace till en webbplatsbyggare som företaget kan växa med. Du får till exempel bra marknadsföringsverktyg för att profilera din webbplats.

Fördelar

 • star iconVelutviklet blogverktøy
 • star iconGod kundeservice
 • star iconModerne og profesjonelle maler
 • star iconApp som lar deg designe via mobil

Nackdelar

 • star iconIngen kundsupport per telefon
 • star iconDet kan vara krävande att ändra i färdiga mallar

För dem som har ett extra öga för detaljer är Squarespace det optimala hemsideprogrammet. Den här plattformen erbjuder ett kraftfullt verktyg med en rad funktioner för dem som vill skapa en bra hemsida. På grund av de andra plattformarna har Squarespace ett stort fokus på utseende, något som har gjort det till en svår populär plattform för både nya- och erfarna utvecklare.

Precis som för de andra på den här listan finns det ett antal mallar som du kan använda, men Squarespace erbjuder ett bättre verktyg för mer detaljerade webbplatser. Det innebär att du kan dela bilder, expandera med tillägg och utforma dina inlägg på ett enklare sätt. Dessutom är plattformen mycket bättre lämpad för användning av videor, om du vill använda dem på en webbplats. Vi menar då videor från evenemanget, eller från den stora dagen om du vill behålla webbplatsen som en minnesbok.

Med Squarespace får du allt på ett ställe, så att du kan skapa enkla men ändå eleganta webbplatser för dina gäster. Många av Squarespace-tjänsterna inkluderar även e-post, vilket gör det enklare att hålla reda på korrespondens i samband med bröllopet. Fördelen med Squarespace är deras community, där du kan få användbara tips från erfarna designers. På kostnadssidan är Squarespace lite dyrare än de andra – och det mest rimliga alternativet kostar 19 dollar per månad.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Elementor sammanfattning

# Elementor

Pris från: Gratis

logo

Bäst för WordPress-användare

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Vad vi gillar med Elementor

Elementor passar dig som vill integrera en webbplatsbyggare med WordPress. Du har tillgång till många färdiga mallar som du kan anpassa med hjälp av dra-och-släpp-funktionen. Detta ger dig tillgång till WordPress många fördelar för CMS, bloggande och publicering, utan att behöva koda eller använda webbdesigner för att skapa underbara landningssidor. Du kan utöka webbplatsen ytterligare med plugins för t.ex. webbutik, om du vill erbjuda betalningslösningar.

Fördelar

 • star iconKan användas över alla teman
 • star iconDra-och-släpp-funktion
 • star iconRimligt pris från $ 49 per år

Nackdelar

 • star iconWebbplatsbyggaren kan hänga sig
 • star iconLåst till WordPress-plattformen

Sist men inte minst kan du dra nytta av wordpress.org-plattformen med våra föredragna Elementor + Astra-tillägg. Det här är kanske den mest anpassningsbara lösningen, men det är också den som kräver mest kunskap för att få en bra hemsida. Denna lösning är inte heller helt kostnadsfri, eftersom du kommer att behöva en domän och webbhotell för din webbplats. Detta behöver dock inte kosta särskilt mycket – du kan oftast få båda för runt 30–50 SEK per månad.

Fördelen med wordpress är att man kan skapa en helt unik bröllopssida mer eller mindre från grunden. Detta säkerställer att du får exakt de funktioner och element du vill ha, men inlärningskurvan här är lite brantare än på de andra plattformarna. Vår generella rekommendation skulle därför vara att välja ett hemsideprogram snarare än att försöka skapa en sida för bröllopet med WordPress.

Detta är inte bara en tjänst som inte kan slå de andra när det kommer till priset, utan det är också en som tar lite tid att komma igång med. Vi vet att alla som planerar ett bröllop har mycket att tänka på, så det kan vara en dålig tid att lära sig webbdesign också. Dina gäster kommer sällan att se någon skillnad mellan en mall och en wordpress-sida ändå, så spara dig själv lite besvär och använd en färdig mall.

Det är också mer komplicerat att lägga till tillägg med WordPress, så om du vill ha en gästbok, kommentar, tips och möjlighet att dela med dig av dina egna bilder – är det lämpligt att använda sig av en mall. Om du väljer att använda WordPress behöver du hitta individuella tillägg som kan göra detta jobb på din hemsida, vilket snabbt blir en krävande process.

logo

Bäst för WordPress-användare

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Några bra tips för dig som ska göra en webbplats

Det kan vara svårt att veta var du ska börja när du skapar din första hemsida, så vi har samlat några av våra bästa tips åt dig. Många struntar i att göra sin egen bröllopssida för att de tycker att webbdesign är komplicerat, men det behöver det absolut inte vara. Så för att göra uppgiften lite enklare, får du här våra bästa tips för nybörjare:

 • Tänk inte för komplicerat – De flesta kommer långt med en färdig mall första gången de skapar en webbplats.
 • Tänk över dina behov – Din hemsida har ett syfte, så ta reda på vilka funktioner du behöver innan du börjar bygga den.
 • Färger och bilder – Även om du använder en färdig mall kan illustrativa ändringar som bilder och färger få dina gäster att uppleva en helt ny bröllopssida.
 • Välj en lösning som är tillgänglig på svenska – Det är redan tillräckligt svårt att lära sig att bygga en hemsida för första gången, så välj en plattform som är lättillgänglig på svenska.
 • Kom ihåg att njuta av bröllopet – Många blir distraherade av att göra själva hemsidan, men glömmer att den bara ska vara ett användbart verktyg för bröllopet. Kom ihåg: Det enkla är ofta det bästa.
 • Ge gästerna vad de behöver – Kom ihåg att hemsidan är avsedd att förmedla information till dina gäster. Var därför försiktig så att du inte överdriver designen – eller så att den inte kommer i vägen för det faktiska innehållet.

Ofte stillede spørgsmål om bröllopshemsida

Vilken information bör ingå i en bröllopshemsida?

En bröllopshemsida bör innehålla viktig information som datum, tid och plats för bröllopet, detaljer om bröllopsfesten, boendeinformation för gästerna, en önskelista och eventuellt en sida för gästerna att RSVP.

Hur kan en bröllopshemsida vara användbar för gästerna?

En bröllopshemsida kan vara mycket användbar för gästerna eftersom den ger all nödvändig information på ett ställe. Gästerna kan lätt få tillgång till detaljer om bröllopet, inklusive datum, plats, boende och önskelista.

Vilka fördelar har en bröllopshemsida för brudparet?

En bröllopshemsida kan förenkla planeringsprocessen för brudparet genom att ge dem ett enkelt sätt att dela information med gästerna. Dessutom kan funktioner som en önskelista och en RSVP-sida bidra till att organisera och hantera bröllopsdetaljer effektivt.

Hur kan man skapa en bröllopshemsida?

För att skapa en bröllopshemsida kan du använda olika plattformar och verktyg som finns tillgängliga på nätet. Dessa verktyg erbjuder ofta anpassningsbara mallar och användarvänliga gränssnitt som gör det enkelt för dig att skapa en vacker och informativ bröllopshemsida.

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.