Vad är en bra internethastighet? Se hur snabbt ditt internet är

I en tid då fler och fler enheter är anslutna till det trådlösa nätverket i hemmet har kraven på både hastighet och stabilitet ökat avsevärt. Många undrar därför hur bra deras internet är i dagsläget och vilken hastighet de egentligen borde ha. 

Här kan det vara bra att börja med hur bra hastighet du redan har, så att du lättare kan bedöma vilka förbättringar som kan behövas. Det kan därför vara bra att göra ett hastighetstest med hjälp av mätaren som du finner längst upp i artikeln innan du går vidare.

Vad påverkar din hastighet?

Ett misstag som många gör när de försöker öka hastigheten på sitt internet är att de tror att antalet enheter är viktigt. Det är klart att det spelar roll, men inte så mycket som du kanske tror. Det är vad du använder internet till som är den viktigaste faktorn för optimal hastighet

Du kan till exempel använda internet för att uppdatera program, svara på e-post och läsa tidningar på nätet. Detta är aktiviteter som kräver en internetanslutning, men som sällan tar upp någon större hastighet. Du behöver därför sällan hög hastighet för den här typen av verksamhet. 

Aktiviteter som däremot kräver hög hastighet är hemkontor, aktiv nedladdning eller streaming samt inte minst onlinegaming. Det är aktiviteter som inte bara kräver en anslutning, utan också en betydande hastighet och kapacitet. Vi kommer därför att titta närmare på några bra utgångspunkter för vilken hastighet du behöver.

Den lilla familjen

Den första utgångspunkten är ett litet hushåll där antingen en person bor ensam eller där upp till tre personer bor i hushållet. Så länge ingen använder hög bandbredd som krävs av t.ex. livestreaming och gaming räcker det med en lina på cirka 10 Mbit/s. Det finns dock få sådana småabonnenter i Sverige. Dessutom kanske du vill ta hänsyn till när alla i hushållet använder internet samtidigt. Vårt bästa tips för småhushåll är därför en uppkoppling som motsvarar runt 10 Mbit/s per användare.

Normalt hushåll

Nästa alternativ är det som gäller för de flesta svenska hushåll. Här talar vi om en normal familj där tre eller fler personer aktivt använder internet i sitt dagliga liv. Här finns ofta flera surfplattor, mobiltelefoner och datorer som använder hastigheten samtidigt. En sådan utgångspunkt kan ofta öka behovet från cirka 20–30 Mbit/s till 50–80 Mbit/s. Du bör också ta hänsyn till om du använder särskilt krävande program på jobbet eller i skolan som skickar stora mängder data över nätverket.

Storanvändare

Sist men inte minst har vi den stora konsumenten. Det handlar ofta om hushåll där flera personer aktivt använder stora mängder internet dagligen. Detta kan gälla när båda vuxna i familjen sitter med ett aktivt hemmakontor, någon i huset bedriver livestreaming eller att man aktivt laddar upp videor på YouTube. Om barnen spelar online på kvällen medan mamma och pappa streamar en film krävs ytterligare kapacitet på linjen. Det behövs oftast runt 150–200 Mbit/s, men för optimal hastighet krävs en hastighet på 300–500 Mbit/s. Det är också viktigt att komma ihåg att detta anger hastigheten in i huset, men att distributionen internt i nätverket kan skilja sig från denna hastighet. 

Förstärk ditt nätverk

Om du redan har en höghastighetsanslutning (300–500 Mbit/s) till din bostad, men inte känner att du får någon nytta av den, kan den interna internetstrukturen vara en bra utgångspunkt. Många människor har äldre routrar i stora hus, vilket gör att hastigheten blir för låg. Genom att installera moderna, kraftfullare routrar eller ett MESH-nätverk kan alla dra större nytta av den hastighet som familjen betalar för.

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.