Dropshipping i Sverige: Vi har samlat allt du behöver veta (2024)

Allt mer handel sker på nätet, vilket har gjort webbshoppar till en populär affärsverksamhet att ge sig in i. Det finns dock flera sätt att starta en webbshop, och i den här guiden tittar vi närmare på dropshipping. Vi måste därför titta närmare på för- och nackdelar med dropshipping, hur du kommer igång och vilka metoder du bör överväga på vägen.

Den här guiden är avsedd för nybörjare och kommer därför att ha en generell inställning till dropshipping. Vi utgår från den svenska marknaden men mycket av innehållet kan givetvis även användas för andra länder om detta önskas.

Är du redo att testa dropshipping? Läs vår guide för nybörjare om hur du snabbt kommer igång.

Vad är dropshipping?

Som vi redan har nämnt finns det flera sätt att driva en webbshop, och det mest populära är definitivt dropshipping. Det beror på att du kan komma igång med relativt små investeringar och att du kan automatisera stora delar av din verksamhet. Men vad innebär dropshipping egentligen i praktiken?

Dropshipping är ett sätt att driva en webbshop där du inte behöver lagra och hantera beställningar internt. Allt du gör är att driva butiken och sköta marknadsföringen. Resten av arbetet sköts av tillverkaren av produkterna, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för stora kostnader för lagring, frakt och förpackning. 

Kort sagt betyder det att när någon köper en produkt i din webbshop så går denna beställning vidare till tillverkaren som faktiskt har varan. De kommer sedan att plocka, packa och skicka varan för din räkning till slutanvändaren. Detta kan låta enkelt, men det tar lite arbete att få igång det. Vi kommer därför att titta närmare på några fördelar och nackdelar som är förknippade med dropshipping i Sverige.

Fördelar och nackdelar med dropshipping i Sverige

Även om dropshipping är en otroligt enkel modell för många så har den några tydliga fördelar och nackdelar du bör vara medveten om. Vi kommer därför att se över dessa innan vi går in mer i detalj på hur du kommer igång med dropshipping. Även om det traditionella sättet att driva en webbshop och dropshipping har flera likheter, finns det några mycket tydliga skillnader som bör övervägas innan du gör ditt slutgiltiga val.

Fördelar med dropshipping

 • Kräver inte höga summor för startinvesteringar
 • Kan i stor grad automatiseras
 • Kan erbjuda ett brett utbud av produkter
 • Eliminerar hanteringen av fysiska varor

Nackdelar med dropshipping

 • Ofta lång leveranstid till kunderna 
 • Mindre kontroll över försäljningsprocessen 
 • Svårare att säkerställa produkternas kvalitet

Hitta din nisch/bransch

Även om det kan vara enkelt att starta en webbshop är det viktigt att först göra den nödvändiga forskningen. Konkurrensen om olika kunder är stor, så det är viktigt att hitta en attraktiv nisch. Vår tydliga rekommendation är att du undersöker vilka produkter du skulle kunna tänka dig att sälja och sedan ser vilken konkurrens det finns på den aktuella marknaden. 

Det kanske inte är en bra idé att ge sig in i starkt konkurrensutsatta sektorer som kläder och tillbehör för husdjur, men om du kan dela upp det i en nisch är det mer sannolikt att du lyckas. Det kan handla om tillbehör för ett visst djur eller om du hittar unika kläder som kan marknadsföras. 

Nya webbshoppar dyker upp hela tiden och framgångshistorierna är många, men det krävs ansträngning. Ju bättre forskning du har gjort i förväg, desto lättare är det för dig att vinna marknadsandelar när din butik är redo att öppna sina virtuella dörrar. För att göra det enklare har vi sammanställt några användbara frågor som du bör försöka besvara:

 • Vilka konkurrenter finns på marknaden nu?
 • Är det möjligt att skala verksamheten över tiden?
 • Hur levereras produkterna till kunden?
 • Finns det produkter som lämpar sig väl för dropshipping?
 • Hur kan produkterna marknadsföras på nätet?

Så här skapar du en Dropshipping-hemsida i fyra enkla steg

En klar fördel med dropshipping är att du kan komma igång relativt snabbt. Vi visar dig därför hur du bygger en webbshop i fyra enkla steg från planering till produkter som är redo att säljas. Detta kräver att du använder Oberlo och Shopify, två plattformar som vi anser vara de bästa på marknaden idag. 

Även om det är enkelt att starta en dropshippingbutik på nätet bör du definitivt ha investerat tillräckligt med tid och planering i projektet. Konkurrensen om kunderna är hård, så du måste erbjuda ett noggrant planerat utbud av produkter och tjänster som kunderna faktiskt är villiga att betala för. 

Vi rekommenderar därför att du har en tydlig idé om vad du vill erbjuda i din webbshop och vilken bransch du vill rikta dig till, innan du börjar leta efter varor att sälja. Det gör det mycket enklare i längden och ökar sannolikheten för att din webbshop inte hamnar i den dystra statistiken över SCB:s misslyckade företag. 

Steg 1: Hitta produkter

När du har kommit fram till vad du vill erbjuda i din webbshop är det dags att hitta bra produkter att sälja. Som vi har påpekat flera gånger kommer det att vara viktigt att hitta bra produkter för försäljning, eftersom marknaden är utsatt för en mycket hård konkurrens. Du bör också se till att du hittar bra leverantörer av kvalitetsprodukter, men det återkommer vi till lite senare. 

Många som startar sin första webbshop med dropshipping har en tendens att hamna i fällan och ta med för många produkter i sitt sortiment. Detta kan snabbt leda till att kunderna blir osäkra eller att de inte hittar det de egentligen sökte. Vi rekommenderar därför att du börjar med ett relativt litet urval, men också att du fokuserar på hög kvalitet på varje produkt. 

Hitta bra leverantörer

Tillförlitliga leverantörer är en viktig del av arbetet med att hitta produkter, så ta god tid på dig. Det finns ett antal olika plattformar som gör det möjligt för dig att komma i kontakt med producenter. Några bra exempel är AliDropShop, Tundra och Oberlo. Just det sistnämnda kan vara ett bra alternativ för svenska nätbutiker, då dessa ofta erbjuder leverantörer som finns i Europa.

AliDropShop och Tundra erbjuder ett brett utbud av tillverkare, men många av dem finns i Asien. Detta kan ofta leda till långa leveranstider till dina kunder och svårare kvalitetskontroll av produkterna. Vi rekommenderar därför att du försöker hitta leverantörer som ligger så nära Sverige eller din nuvarande målgrupp som möjligt. 

Steg 2: Upprätta en Shopify-butik på nätet

När du har hittat de produkter du vill sälja i din webbshop är det dags att konfigurera själva butiken. Här rekommenderar vi Shopify som den enklaste, men det finns också flera andra plattformar för dem som vill prova något annat. Anledningen till att vi rekommenderar Shopify är att det är en allt-i-ett-lösning, så du kan snabbt få en professionell hemsida med en webbshop utan att behöva kunna programmering. 

Du får också hosting, domäner och allt annat du behöver från Shopify, så att du kan komma igång snabbare. En fördel med detta är att du inte behöver konfigurera din webbshop med olika leverantörer, vilket gör det mycket lättare att hålla reda på det. Du kan också välja att använda Shopifys egna betalningslösningar, så du behöver inte leta efter kompatibla lösningar. 

Allt du behöver göra är att gå in på Shopify-webbplatsen, välja det abonnemang du vill ha och starta din webbshop. Du kan göra detta genom att välja en av de färdiga mallar som de erbjuder och sedan anpassa den till dina egna behov. Du kan enkelt söka efter lämplig design utifrån det ramverk du får i mallen.

Steg 3: Importera produkter från Oberlo

Nu börjar saker och ting verkligen ta form, men det finns fortfarande några steg kvar innan du kan lansera din webbshop för världen. Först måste du lägga till produkter i din webbshop, och det kan du enkelt göra med Oberlo. Denna plattform är skräddarsydd för dig som vill arbeta med dropshipping, men den är bara kompatibel med Shopify. Det är därför viktigt att du har skapat en webbshop i Shopify för att du ska kunna genomföra detta steg.

Det bästa av allt är att du kan prova Oberlo kostnadsfritt. De erbjuder en kostnadsfri startplan, som trots sina begränsningar kan vara en bra utgångspunkt. På så sätt kan du bli bättre bekant med systemet och olika leverantörer och sedan uppgradera till en betallösning när du behöver mer avancerade verktyg.

Det är viktigt att komma ihåg att Oberlo fungerar som en språngbräda mellan din Shopify-butik och AliExpress. Det betyder att de flesta produkter som du hittar på Oberlo kommer från AliExpress och därmed tenderar att levereras från Asien. Fördelen med detta är att du inte behöver leta i timmar på AliExpress hemsida, försöka hitta dina egna leverantörer och göra beställningar direkt hos AliExpress. Vi rekommenderar Oberlo för dem som startar sin första webbshop av flera skäl, bland annat:

 • De erbjuder en solid kostnadsfri plan
 • Det är mycket enklare att hitta bra leverantörer
 • Automatiserar en stor del av backend-arbetet
 • Bra pris för dropshipping
 • Uppdateringar om försändelser och leveranser
 • Produktinformationen kan uppdateras direkt i applikationen

Steg 4: Marknadsför din webbshop

Om du har kommit så här långt har din webbshop verkligen börjat ta form. Nu har vi hittat produkter, skapat en webbshop och hittat pålitliga leverantörer för att hålla igång flödet. Då återstår bara en sak att göra innan vi kan lansera underverket: en tydlig marknadsföringsstrategi. Tro inte att kunderna kommer att stå i kö till din butik från första stund. Dropshipping kräver mycket arbete och kontinuitet, men det är det som gör att det är värt att lyckas. 

Du bör därför ha en tydlig strategi för hur du tänker marknadsföra din webbshop innan du lanserar den. Därefter bör du ha en kontinuitetsplan som ser till att synligheten ökar över tid. Här rekommenderar vi att du tar med sociala medier, SEO och innehållsmarknadsföring som effektiva verktyg för att öka synligheten. Särskilt sociala medier kan vara en bra utgångspunkt då detta är ett kostnadseffektivt sätt att marknadsföra sig.

Shopify erbjuder också integration med flera sociala plattformar, vilket innebär att du kan marknadsföra och sälja dina produkter direkt på plattformen. Detta är särskilt fördelaktigt för dem som säljer produkter som är lätta att omvandla och som ser bra ut i sociala medier. TikTok, Instagram och Facebook kan alla nå ut till miljarder användare, så några välplacerade annonser här kan snabbt få fart på din online-verksamhet. 

Det är dock viktigt att se till att du inte publicerar annonser som lovar något som produkten inte levererar. Webbshoppar är starkt beroende av bra kundomdömen för att bygga upp förtroende, och dåliga kommentarer om produkter kommer därför att fortsätta att avskräcka från din plan. Gör realistiska planer för hur du kan skapa medvetenhet om dina produkter och skapa sedan roligt innehåll som kan anpassas till detta. Det kan också vara bra att använda betalda annonser i sökmotorer för att öka trafiken till din hemsida. Detta i kombination med bra SEO kommer med tiden att bygga organisk trafik, vilket kommer att löna sig för din exponering.

Bästa plattformen för dropshipping

Det finns ett antal olika plattformar som gör dropshipping möjligt, men i det här avsnittet har vi sammanställt de som vi anser vara de två bästa. Vilken du ska välja beror på syftet med din webbshop, men det är också viktigt att ta hänsyn till teknisk expertis. Shopify är en otroligt enkel plattform, men den har vissa begränsningar eftersom du måste hantera det ramverk som tillhandahålls av plattformen.

WordPress erbjuder å sin sida en mycket större frihet att designa och forma din användarresa, men det kräver också att du har mer omfattande kunskaper om webbdesign och WordPress CMS. Låt oss därför ta en titt på vad de två plattformarna har att erbjuda, så att du kan välja den som passar din nivå. 

# Shopify

En av de allra bästa onlinebutikslösningarna

Pris från: Gratis

logo

Bäst för stora nätbutiker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Vad vi gillar med Shopify

Shopify är definitivt en av de bästa onlinebutikslösningarna för stora onlinebutiker. Vi rekommenderar därför Shopify till stora företag som vill skala upp. De har otroligt många fantastiska appar som ger dig tillgång till avancerad funktionalitet.

Fördelar

 • star iconMycket bra för stora nätbutiker
 • star iconStöd för försäljning på flera plattformar
 • star iconÖver 3000 appar tillgängliga
 • star iconBra betalningslösningar

Nackdelar

 • star iconHöga transaktionsavgifter
 • star iconInte riktigt lika användarvänlig som konkurrenterna

Shopify är utan tvekan den enklaste plattformen för nybörjare och med Shopify kan du ha en webbshop klar på bara några timmar. Du behöver inte heller syssla med webbhotell, betallösningar och liknande då allt detta ingår i ditt abonnemang. Det gör dock att Shopify snabbt kan vara en dyrare lösning än till exempel WordPress och WooCommerce-kombinationen vi ska titta på.

En annan fördel med detta är att du kan använda lösningar som Oberlo, så att du enkelt kan implementera produkter från olika tillverkare rakt in i din webbshop. Det är just det som är lite av fördelen med dropshipping, att hela processen ska gå så smidigt som möjligt. Nedan har vi listat de olika priserna du kommer att stöta på om du väljer Shopify som din slutliga lösning.

Shopify priser

 • Basic: Passar bra för nya webbshoppar som vill prova på det. 29 dollar/mån
 • Shopify: En bra utgångspunkt för webbshoppar som redan har lite trafik. 79 dollar/mån
 • Advanced: Det största paketet för dig som behöver avancerade verktyg. 299 dollar/mån

logo

Bäst för stora nätbutiker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

# WooCommerce

Ett mycket bra val för dem som gillar WordPress

Pris från: Gratis

logo

Bäst för WordPress-användare

star icon star icon star icon star icon

3.9/5

Vad vi gillar med WooCommerce

WooCommerce erbjuder stora möjligheter till anpassad design för en mängd olika hemsidor. Dessutom är den enkel att använda som grund för en större webbshop och väl anpassad för GDPR. Här får du en webbshopsmodul som kan anpassas till de allra flesta WordPress-hemsidor, och som tack vare öppen källkod är lätt att skräddarsy. Vi gillar särskilt det faktum att det finns ett gäng mallar anpassade till WooCommerce som är lätttillgängliga på nätet.

Fördelar

 • star iconAvancerad funktionalitet för stora webbshoppar
 • star iconGoda möjligheter att anpassa designen
 • star iconLätt att hantera användarrättigheter för kunder och administratörer

Nackdelar

 • star iconInte så lätt för nybörjare
 • star iconDålig kundservice

Ett annat alternativ för dig som vill prova dropshipping är att sätta upp en WooCommerce-butik med WordPress. Detta är en lite mer tekniskt krävande uppgift, men resultatet blir att du får större frihet att själv bestämma layout och design. Många erfarna webbdesigners väljer därför detta framför Shopify, men vi betonar vikten av viss teknisk kunskap. En anledning till att många lockas av WooCommerce är det faktum att tjänsten i teorin är kostnadsfri. WooCommerce är programvara med öppen källkod, vilket innebär att du kan installera och konfigurera det gratis.

Du kommer dock ofta behöva ett antal tillägg och licenser för att kunna skapa en professionell webbshop, vilket ofta innebär att kostnaden överstiger Shopify över tid. Du får bland annat förvänta dig att behöva betala för webbhotell, domännamn, SSL-certifikat, design och olika tillägg. Om du ändå vill prova dig fram på en separat WordPress-sida kan vi rekommendera AliDropShop-tillägget som ett bra verktyg.

Detta gör att du kan introducera produkter från AliExpress direkt i din webbshop, lite som Oberlo gör för Shopify. Som sagt, det kan vara svårare att verifiera bra leverantörer på AliExpress, så detta är en olämplig plats för nybörjare att börja.

logo

Bäst för WordPress-användare

star icon star icon star icon star icon

3.9/5

Sammanfattning

Dropshipping har blivit ett populärt alternativ till traditionella webbshoppar, och låter dig starta eget med relativt låga startkostnader. Det finns dock ett antal saker du bör ha tänkt igenom innan du lanserar din egen webbshop, och det är precis vad vi har tittat på i den här guiden. Vi har även tittat på de bästa verktygen för dig som är helt ny på dropshipping och hur du kommer igång.

Slutligen är det värt att notera att dropshipping precis som med andra möjligheter på nätet sällan är en snabb väg till rikedom. Du bör därför vara extra försiktig med kurser och erbjudanden som lovar dig att bli rik snabbt med hjälp av dropshipping.

Ofte stillede spørgsmål om dropshipping i Sverige

Vilka är fördelarna med dropshipping i Sverige?

Fördelarna med dropshipping i Sverige inkluderar lägre startkostnader, ingen behov av lagerhållning, en bredare produktportfölj och möjligheten att expandera affären internationellt. Dessutom kan du fokusera mer på marknadsföring och kundservice, eftersom du inte behöver hantera lager eller leverans.

Hur startar jag en dropshipping-verksamhet i Sverige?

För att starta en dropshipping-verksamhet i Sverige behöver du först identifiera en nisch och hitta en pålitlig leverantör. Sedan kan du skapa en webbutik med hjälp av plattformar som Shopify eller WooCommerce. Slutligen bör du fokusera på marknadsföring för att driva trafik till din webbplats och generera försäljning.

Vilka utmaningar kan jag stöta på med dropshipping i Sverige?

Trots dess fördelar kan dropshipping också innebära utmaningar. Dessa kan inkludera att hitta en pålitlig leverantör, hantera kundserviceproblem som uppstår på grund av leverantörer, och stå ut i en konkurrensutsatt marknad.

Vilken plattform kan jag använda för att starta en dropshipping-butik i Sverige?

Plattformar som Shopify, WooCommerce och BigCommerce är populära alternativ för att starta en dropshipping-butik. Dessa plattformar erbjuder lösningar för att skapa och hantera din onlinebutik, inklusive integreringar med dropshipping-leverantörer.

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.