Gratis webbhotell: De bästa tjänsterna för att komma igång gratis

Har du funderat på att skapa din första hemsida, men gärna slipper dyra webbhotell? Det finns en del gratis webbhotell på marknaden, men låt oss ta en närmare titt på om dessa verkligen lönar sig. Du kan visserligen välja att använda ett gratis webbhotell, men det finns mycket bättre alternativ som inte kostar en förmögenhet. 

En viktig anledning till att det kan vara värt att lägga ner några dollar är att webbhotellet är absolut nödvändigt för din webbplats. Det är på denna server som hela webbplatsen och allt dess innehåll lagras, vilket innebär att din hemsida är sårbar om något händer med webbhotellet. Du bör därför se till att du verkligen har informationen lagrad hos en aktör som fokuserar på kvalitet och säkerhet. 

I den här artikeln har vi därför valt att lyfta fram två gratis webbhotell för den som vill ha detta, men vi har även lyft fram några bra alternativ som bör övervägas. Anledningen till att vi har valt detta är att du kan få webbhotell för cirka 30 SEK i månaden – men också få betydligt bättre säkerhet för din hemsida. Är du redo att hitta det webbhotell som passar ditt projekt? Då bör du läsa vidare!

Bäst i test – vinnare:

1. 000Webhost – Ett bra alternativ för de som vill ha gratis hosting
2. FreeHosting – Raskt och enkelt för lätt avancerade användare
3. Hostinger– Vår testvinnare av webhotell för norska användare
4. One.com – Ett mycket bra alternativ för nybörjare

Ska du välja ett gratis eller betalt webbhotell?

När du lanserar din första hemsida försöker de flesta hålla kostnaderna så låga som möjligt, men det är inte allt du bör spara. En viktig sak som det sällan lönar sig att spara på är webbhotell. Du behöver inte gå in för dedikerade servrar med höga kostnader, men ett bra webbhotell är viktigt för din hemsida. 

Det handlar inte bara om att få mest möjligt lagringsutrymme, utan också om att säkerställa bästa möjliga användarupplevelse för dina kunder. Ett pålitligt webbhotell ser till att din hemsida alltid är tillgänglig och att den har den hastighet och funktionalitet du behöver. 

Slutligen är det också en fråga om säkerhet. När du väljer en kostnadsfri lösning har du liten möjlighet att påverka lagring och hantering av servrarna. När allt kommer omkring får du en gratis tjänst och du får nöja dig med det du får. Å andra sidan, om du har betalat för tjänsten kommer du att vara mycket bättre säker på att du faktiskt får pålitliga servrar.

Våra favoriter bland gratis webbhotell

Det finns otaliga webbhotell som erbjuder gratis webbhotell, men det resulterar ofta i en hemsida full av annonser eller irriterande element. Du har också mycket mindre kontroll över vad som händer med din hemsida eftersom du inte betalar för en viss tjänst. Men det finns faktiskt några bra alternativ, och det är dessa som vi ska titta närmare på nu. 

000Webhost sammanfattning

# 000Webhost

Ett bra alternativ för de som vill ha gratis hosting

Pris från: Gratis

Vad vi gillar med 000Webhost

Det är sällsynt att vi nämner gratis webbhotell på våra sidor, en 000Webhost är ett undantag. Här får du ett snabbt och enkelt webbhotell som är kopplat till Hostinger. Du kan skapa fler användare och skala upp till en betald Hostinger-tjänst om du skulle vilja ha detta vid ett senare tillfälle. Det är just därför vi gillar 000Webhost som ett utmärkt alternativ för den som vill börja lite försiktigt, men ändå har möjlighet att skala upp vid behov.

Fördelar

  • star iconEn enda och snabb reaktion
  • star iconHelt stor hastighet för att vara gratis
  • star iconStøtte for å lage flere brukere

Nackdelar

  • star iconVäldigt varierande uptime
  • star iconDålig hastighet för krävande hemsidor

000Webhost är en bra utgångspunkt för dem som vill sätta upp sin hemsida gratis innan de byter till ett betalt webbhotell. Den här tjänsten är en del av Hostinger – men du kan skapa en hemsida gratis. Det bästa av allt är att du enkelt kan uppgradera till en av de tjänster som Hostinger erbjuder sina kunder om du vill uppgradera ditt webbhotell. På så sätt behöver du inte flytta din hemsida från en leverantör till en annan, utan kan fortsätta använda samma system.

FreeHosting sammanfattning

# FreeHosting

Raskt och enkelt för lätt avancerade användare

Pris från: Gratis

Vad vi gillar med FreeHosting

Om du behöver något lite mer avancerat än 000Webhost är FreeHosting ett utmärkt alternativ. Här får du ett inbyggt hemsideprogram och 1-klicksalternativ för flera olika CMS-system. Detta gör FreeHosting till ett otroligt flexibelt alternativ för de som behöver lite mer flexibelt webbhotell, men inte har en stor budget för avancerade hostingtjänster.

Fördelar

  • star iconInbyggt hemsideprogram
  • star icon1-klick-installation av appar med Softaculous

Nackdelar

  • star iconDålig kundservice
  • star iconBrist på säkerhetsverktyg

Ett annat alternativ som vi gillar är Freehosting. Detta är en enkel tjänst som erbjuder både gratis och betald webbhotell. Fördelen är att du kan ladda upp en hemsida som du har skapat i ett designverktyg – eller så kan du använda deras egna hemsideprogram. På så sätt kan du snabbt och enkelt sätta upp en hemsida och sedan publicera den helt kostnadsfritt. Som en del av denna tjänst finns det inga begränsningar för trafiken och hemsidan är fri från annonser. Om du vill uppgradera till en betald plan senare erbjuder FreeHosting även detta. För dig som är ny kan detta därför vara en utmärkt utgångspunkt för att bygga en hemsida gratis och sedan uppgradera abonnemanget allteftersom trafiken ökar.

Bra alternativ med låga priser

Vi berörde det knappt i början av den här artikeln, men det finns ett antal hostingtjänster som är så kostnadseffektiva att de nästan är gratis. För dig som kund innebär det att du kan få högre säkerhet, bättre servrar och inte minst en specifik tjänst utan att det kostar en förmögenhet. Det finns numera otaliga alternativ, vilket kan göra det svårt att veta vilket man ska välja. För att göra valet lite enklare har vi valt ut två populära webbhotell som har låga kostnader men ändå erbjuder högkvalitativa tjänster. 

Hostinger sammanfattning

# Hostinger

Vår testvinnare av webhotell för norska användare

Pris från: 14,90kr/mån

logo

Bäst för de allra flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Vad vi gillar med Hostinger

Hostinger erbjuder inte bara utmärkt hosting, utan också utmärkt tillgänglighet för alla sina tjänster. Detta, i kombination med låga priser, har gjort Hostinger till en vinnare för både kostnadsmedvetna grundare och de som skapar en ny hemsiad. Perfekt för den som måste hålla sig till en strikt budget, men inte vill kompromissa med kvaliteten.

Fördelar

  • star iconBra kundservice
  • star iconMycket bra upptid under våra tester
  • star iconHög prestanda och låga priser

Nackdelar

  • star iconBehöver implementera kundservice via telefon
  • star iconTillhandahåller inga dedikerade servrar

Hostinger har länge varit en populär tjänst för webbhotell, men särskilt deras WordPress-hotell har varit populärt. Det som har gjort Hostinger så populärt är deras enkla 1-klicksinstallation av WordPress CMS, vilket innebär att du kan komma igång med din webbplats snabbt och enkelt. Detta i kombination med deras låga priser har gjort detta till en utmärkt tjänst för nya hemsidor. Du kan också köpa domänerna via Hostinger, men de erbjuder för närvarande inget hemsideprogram. Det innebär att du måste installera och ladda din hemsida själv – eventuellt med hjälp av en färdig mall från WordPress.

logo

Bäst för de allra flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

One.com sammanfattning

# One.com

Ett mycket bra alternativ för nybörjare

Pris från: 20kr/mån

logo

Bästa allt-i-ett-lösningen

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Vad vi gillar med One.com

One.com är en allt-i-ett-lösning där du kan designa din egen hemsiad och publicera den på deras webbhotell. Tjänsten är anpassad för nybörjare och levereras med kundsupport på flera olika språk. Detta gör den utmärkt för dem som skapar sin första hemsida, något som vi också har betonat i flera av våra tester.

Fördelar

  • star iconMycket nybörjarvänlig
  • star iconKundtjänst på flera språk
  • star iconBra urval av olika paket

Nackdelar

  • star iconEndast årlig fakturering

One.com har mer än 20 års erfarenhet som webbhotell i Norden och erbjuder en utmärkt service. Det som kan vara lite förvirrande med One.com är att de ofta erbjuder mycket attraktiva välkomsterbjudanden, men att priserna sedan skjuter i höjden det andra året. Priserna är ganska överkomliga när de justeras det andra året, men det är något du bör veta innan du tecknar en prenumeration.

Skillnaden mellan One.com och de andra aktörerna på den här listan är att de erbjuder en allt-i-ett-lösning. De har ett eget hemsideprogram som gör det möjligt att utforma din hemsida som du vill. Eftersom den placeras direkt på ditt webbhotell behöver du inte hantera uppladdning och liknande tekniska formaliteter. Det är bara att designa hemsidan som du vill och publicera den. Om du föredrar WordPress eller ett annat CMS kan du använda det också.

logo

Bästa allt-i-ett-lösningen

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Ofte stillede spørgsmål om gratis webhotell

Vilka är några av de vanliga begränsningarna med gratis webbhotell?

Gratis webbhotell kan ha begränsningar som lägre lagringsutrymme, begränsad bandbredd, ingen e-posttjänst, ingen tillgång till teknisk support och kanske inte erbjuder SSL-certifikat. Dessutom kan de inkludera reklam på din webbplats.

Vad är fördelarna med att använda ett betalt webbhotell jämfört med ett gratis?

Betalt webbhotell erbjuder ofta mer pålitlig service, mer lagringsutrymme och bandbredd, teknisk support, säkerhetsfunktioner som SSL-certifikat, och inga oönskade annonser på din webbplats. De kan också erbjuda ytterligare funktioner som e-postkonton och databaser.

Är det möjligt att uppgradera från ett gratis webbhotell till ett betalt?

Ja, de flesta webbhotell leverantörer erbjuder möjligheten att uppgradera din gratis plan till en betald plan. Genom att uppgradera kan du få tillgång till fler funktioner och resurser.

Vilka faktorer ska jag överväga när jag väljer ett gratis webbhotell?

När du väljer ett gratis webbhotell bör du överväga faktorer som lagringsutrymme, bandbredd, tillgänglighet av teknisk support, och om leverantören placerar annonser på din webbplats. Du bör också överväga leverantörens rykte och betrodda kundrecensioner.

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.