Gratis webshop: Så här kommer du igång gratis (2024)

Ska du starta en webshop på en budget? Letar du efter den bästa lösningen för att skapa en gratis webshop? Med så många e-butikslösningar på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för dig. De har alla sina för- och nackdelar.

Här tittar vi närmare på olika webshopsslösningar för dig som vill skapa en webshophelt gratis.

Bäst i test – vinnare:

1. Shopify – En av de allra bästa onlinebutikslösningarna
2. Wix – En testvinnare som är perfekt för nybörjare
3. Squarespace – En bra webbplatsbyggare för snygga webbplatser
4. BigCommerce – Ett bra alternativ för stora webbshopar
5. WooCommerce – Ett mycket bra val för dem som gillar WordPress

Är det verkligen möjligt att hitta en helt gratis webshop?

Innan vi går vidare till vår jämförelse av gratis webshopar är det viktigt att förtydliga vad vi menar med “gratis”. Det är svårt att hitta något som inte alls kostar pengar. Det är vanligt att lagring och bandbredd begränsas kraftigt av gratis eller väldigt billiga prenumerationer, och du kan också behöva stå ut med annonseringen. Andra plattformar låter dig skapa en gratis webshop, men du måste betala för funktioner och tjänster som förenklar driften. Du kommer förmodligen också att behöva betala för domän och hosting.

Vi har därför valt att även ta med e-handelsprogram som låter dig starta upp gratis för att testa tjänsterna, men som sedan kostar pengar. Detta inkluderar lösningar med gratis provperiod och pengarna-tillbaka-garanti. Även om det är orealistiskt att starta en webshop som inte kostar dig ett öre, kan du ändå starta upp en webshop på en budget och så billigt som möjligt.

Du bör tänka på detta innan du väljer plattform för att skapa gratis webshop

Det finns som sagt både för- och nackdelar med alla olika alternativ för att skapa en billig eller gratis webshop. Vad som är den bästa gratislösningen för webshop kommer därför att avgöras av dina individuella behov. Vi rekommenderar att du har följande punkter i åtanke när du läser vår jämförelse av e-handelslösningar:

 • Vilka funktioner och tjänster behöver du?
 • Vill du ha full funktionalitet med blogg, mötesbokning och liknande?
 • Hur viktig är designfrihet för dig?
 • Vill du betala så lite som möjligt för ett abonnemang och hellre bygga på med extratjänster?
 • Eller föredrar du att ha ett abonnemang som täcker nästan allt, utan dolda kostnader?
 • Vilka möjligheter vill du ha på sikt?

Shopify sammanfattning

# Shopify

En av de allra bästa onlinebutikslösningarna

Pris från: Gratis

logo

Bäst för stora nätbutiker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Vad vi gillar med Shopify

Shopify är definitivt en av de bästa onlinebutikslösningarna för stora onlinebutiker. Vi rekommenderar därför Shopify till stora företag som vill skala upp. De har otroligt många fantastiska appar som ger dig tillgång till avancerad funktionalitet.

Fördelar

 • star iconMycket bra för stora nätbutiker
 • star iconStöd för försäljning på flera plattformar
 • star iconÖver 3000 appar tillgängliga
 • star iconBra betalningslösningar

Nackdelar

 • star iconHöga transaktionsavgifter
 • star iconInte riktigt lika användarvänlig som konkurrenterna

Många anser att en av de bästa e-handelslösningarna är Shopify. Det fina med den här plattformen är att du kan bestämma dig genom att först skapa webshopen gratis under provperioden. Om du inte gillar tjänsterna kan du avboka. Om du är nöjd så stannar du bara som kund hos dem. Fördelen med att använda en så populär lösning är många integrationer. Du kan till exempel koppla upp dig till Shopify med de flesta bokföringsprogram, och därmed spara mycket tid på att bokföringen går automatiskt. Kom ihåg att tid är pengar, speciellt när du är nystartad och ska göra det mesta själv.

Shopify är en bra lösning eftersom det inte bara är lätt att använda, utan det låter dig också skapa ett skyltfönster som har många funktioner. Shopify har också bra kundservice. De har många mallar tillgängliga som fokuserar på dina produkter så att du kan skapa den butik du vill ha. Plattformen är bra för dig som främst vill sälja produkter, om du är mindre angelägen om att blogga och andra hemsidor. Plattformen är också utmärkt för dropshipping och print-on-demand. Även om Shopify tillåter både bloggande och webbdesign, har du fortfarande begränsade designalternativ jämfört med andra lösningar.

En annan fördel med Shopify är möjligheten att uppgradera prenumerationer när din webshop växer. Det innebär att du kan skapa en billig webshop nu, med begränsade funktioner, men sedan uppgradera när försäljningen och trafiken ökar. Du kan även beställa extrafunktioner från Shopifys marknadsplats, om du känner att du behöver mer än vad som erbjuds i själva prenumerationen. På så sätt har du större kontroll genom att bara betala för det du behöver.

logo

Bäst för stora nätbutiker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Wix sammanfattning

# Wix

En testvinnare som är perfekt för nybörjare

Pris från: Gratis

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Vad vi gillar med Wix

Wix är en mycket mångsidig plattform med olika abonnemang i olika prisklasser och med mycket bra kundsupport. Därför är det svårt att säga vem Wix passar bäst för, eftersom de flesta kommer att hitta ett abonnemang som passar dem. Erfarna designers är möjligen de enda som saknar fler designalternativ. Plattformen gör att du själv kan skapa en responsiv webbplats som engagerar och konverterar, tack vare färdiga mallar och användarvänlig dra-och-släpp-funktion.

Fördelar

 • star iconMånga olika abonnemang
 • star iconMöjlighet till webbutik
 • star iconMöjlighet till blogg
 • star iconDra-och-släpp-funktion
 • star iconSkalbar för växande företag

Nackdelar

 • star iconKan bli dyrt med många plug-ins
 • star iconInte optimalt för en stor webbplats (mer än 100 sidor)
 • star iconDet tar lite tid att bekanta sig med designverktygen

Wix erbjuder ett bra urval av mallar, designade för dig som vill skapa en webshop. Du kan anpassa mallarna ytterligare med Wix intuitiva dra-och-släpp-funktion. Wix har också ett antal appar på marknaden för applikationer som kan hjälpa dig att lägga till ytterligare funktioner på din hemsida. Apparna kan hjälpa dig med allt från att öka försäljningen i webshopen till att optimera driften.

Wix är ett hemsideprogram med möjlighet till webshop och betalningslösningar. Om du vill driva en webshop eller skapa en hemsida med en betallösning måste du därför välja ett abonnemang specifikt för e-handel. Wix är ett bra val för dig som vill ha tillgång till många funktioner och tjänster. Till exempel kan du samla CRM, e-postmarknadsföring, onlinebokning och mycket mer på samma plattform med hjälp av Wix. Du kan också köra medlemskap via Wix.

Wix är med andra ord bra för dig som driver ett företag med varierat utbud av produkter och tjänster. Till exempel kanske du driver konsulttjänster och liveundervisning online, samtidigt som du säljer digitala produkter och kurser? Allt detta är möjligt, utan att du behöver använda olika plattformar. Du får också gott om lagringsutrymme, bandbredd och presentkort på reklamkuponger när du bygger en webshop genom dem. Webbutikerna du skapar med Wix är mobilvänliga och responsiva.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Squarespace sammanfattning

# Squarespace

En bra webbplatsbyggare för snygga webbplatser

Pris från: $16/mån

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Vad vi gillar med Squarespace

Squarespace är en webbplatsbyggare som låter dig skapa vackra, funktionella webbplatser och nätbutiker, utan att veta något om webbdesign. Bra kundservice med chattfunktion är ett annat stort plus då du får svar på det mesta nästan direkt. Webbutikslösningarna är också mycket bra, vilket gör Squarespace till en webbplatsbyggare som företaget kan växa med. Du får till exempel bra marknadsföringsverktyg för att profilera din webbplats.

Fördelar

 • star iconVelutviklet blogverktøy
 • star iconGod kundeservice
 • star iconModerne og profesjonelle maler
 • star iconApp som lar deg designe via mobil

Nackdelar

 • star iconIngen kundsupport per telefon
 • star iconDet kan vara krävande att ändra i färdiga mallar

Squarespace ingår i vår jämförelse av gratis webshopar eftersom de erbjuder gratis provperiod. Du kan skapa nätbutiken gratis för att testa tjänsterna, men du publicerar inte och betalar inte förrän du vet att du är nöjd. Squarespace kan också vara ett bra alternativ för dig som vill skapa en webshop på en budget. Det beror på att du bara betalar för de tjänster du behöver, då det finns flera olika abonnemang.

Du kan starta en webshop på Squarespace genom att välja ett företagsabonnemang. Du får full funktionalitet för växande onlinebutiker genom att uppgradera till Advanced Commerce. Både Wix och Squarespace anses vara allt-i-ett-plattformar. Plattformen har många av samma fördelar som Wix genom att du kan bygga vidare på med ytterligare funktioner som bokning och e-postmarknadsföring. Du kan också redigera videor, skapa din egen logotyp och designmallar för sociala medier.

Beroende på prenumeration kan du få några gratistjänster för din webshop. Du kan få “presentkort” på annonsering, gratis domän det första året, obegränsad lagring och bandbredd, kundsupport dygnet runt och tillgång till SEO-verktyg för att öka synligheten. Visserligen måste du betala en transaktionsavgift, om du inte väljer ett abonnemang som är specifikt utformat för e-handel. Du måste själv fundera på vad som är billigast för dig: ett abonnemang med lägre pris och transaktionsavgift eller ett dyrare abonnemang utan avgift. Detta blir en liten uträkning, där du räknar ihop hur mycket du betalar i transaktionsavgifter per månad och jämför med priset på prenumerationen. Är du osäker kan du börja med ett billigt abonnemang och hellre uppgradera senare om du ser att det lönar sig.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

BigCommerce sammanfattning

# BigCommerce

Ett bra alternativ för stora webbshopar

Pris från: 29,95 USD/mån

logo

Mest kostnadseffektivt

star icon star icon star icon star icon star icon

4.1/5

Vad vi gillar med BigCommerce

Även om Bigcommerce kan vara lite krävande att installera är det en mycket funktionell plattform. Vi gillar särskilt att den har SEO-stöd, något som vi saknar hos många konkurrenter. Det är också mer kostnadseffektivt eftersom du slipper transaktionsavgifter. Bigcommerce är en väl lämpad plattform för dem som behöver en större webbshop, men som inte har en stor budget för dyrare plattformar.

Fördelar

 • star iconInga transaktionsavgifter som hos Shopify
 • star iconMycket bra funktionalitet som ingår
 • star iconGoda möjligheter för SEO

Nackdelar

 • star iconInte så lätt att ställa in
 • star iconVarierende inläsningshastighet

BigCommerce är en annan plattform med en gratis provperiod. Vi vill också nämna dem för att du får så otroligt mycket med prenumerationen. Detta gör att BigCommerce kan vara en mycket prisvärd lösning, jämfört med andra plattformar där du måste betala extra för dessa förmåner. Vilket abonnemang du än väljer så tillkommer ingen transaktionsavgift. Du får obegränsad lagring och bandbredd. Antalet användare du kan lägga till är också obegränsat.

Den totala kostnaden för din webshop kan därför bli lägre genom att välja BigCommerce. Det är lätt att bara fokusera på prenumerationen om du letar efter en billig eller gratis webbutik, men du måste räkna med många kostnader för att driva en webshop. Det är den totala summan som i slutändan kommer att vara viktigast – och BigCommerce är bland de bästa plattformarna för låg totalkostnad.

Det som skiljer prenumerationerna åt är främst hur mycket du kan tjäna. Till exempel kan du tjäna upp till 50 000$ på den lägsta prenumerationen. Detta bör dock inte vara ett hinder, eftersom prishoppet till nästa abonnemang inte är speciellt stort. Du betalar därför inte stort förrän du faktiskt tjänar stort. Detta gör BigCommerce till ett bra alternativ för dig som vill skapa en billig webbutik på budget – även om det inte precis är en helt gratis webshop. Men som du säkert har märkt vid det här laget är det ganska omöjligt att hitta något som är helt gratis.

BigCommerce är ett bra alternativ för både små och stora nätbutiker. Du kan välja att ha din webshop på BigCommerces plattform, eller så kan du använda plugin för WordPress för avancerad funktionalitet. Du kan sälja dina produkter på många olika kanaler som sociala medier, Google Shopping, Amazon, eBay och mer.

logo

Mest kostnadseffektivt

star icon star icon star icon star icon star icon

4.1/5

WooCommerce sammanfattning

# WooCommerce

Ett mycket bra val för dem som gillar WordPress

Pris från: Gratis

logo

Bäst för WordPress-användare

star icon star icon star icon star icon

3.9/5

Vad vi gillar med WooCommerce

WooCommerce erbjuder stora möjligheter till anpassad design för en mängd olika hemsidor. Dessutom är den enkel att använda som grund för en större webbshop och väl anpassad för GDPR. Här får du en webbshopsmodul som kan anpassas till de allra flesta WordPress-hemsidor, och som tack vare öppen källkod är lätt att skräddarsy. Vi gillar särskilt det faktum att det finns ett gäng mallar anpassade till WooCommerce som är lätttillgängliga på nätet.

Fördelar

 • star iconAvancerad funktionalitet för stora webbshoppar
 • star iconGoda möjligheter att anpassa designen
 • star iconLätt att hantera användarrättigheter för kunder och administratörer

Nackdelar

 • star iconInte så lätt för nybörjare
 • star iconDålig kundservice

Du kan faktiskt skapa en webshop gratis med WooCommerce, men det tillkommer vissa kostnader. Det betyder att det inte blir helt gratis. Du behöver till exempel ha en WordPress-sajt som du kan använda WooCommerce med. Du får alltså betala för, domän och liknande. Dessutom kan du köpa ytterligare tillägg och uppgradera till en betald designmall. Det finns många prisvärda webbhotell för WP, så det kostar inte nödvändigtvis så mycket. Om du inte behöver en massa extra tjänster och funktioner så kan WooCommerce vara ett nästan gratis alternativ (förutom WP-kostnader).

WooCommerce kan dock bli ganska dyrt om du köper många betalda appar och tillägg. Du bör därför se över urvalet, notera vilka du behöver för optimal drift och sedan lägga upp en budget. Inkludera även kostnaden för WordPress i din budget. Först nu kan du realistiskt bedöma om det lönar sig att ha en “gratis” webshop via WooCommerce. Du kanske inte behöver alla tillägg på en gång. Kanske är dessa kostnader något du kan sprida ut på lång sikt, i takt med att din webshop växer?

Inte minst måste du alltid betala en transaktionsavgift när du säljer varor och tjänster online. Även om e-handelsprogrammet inte tar extra betalt för transaktioner, så tar t.ex. Stripe eller PayPal en given procentandel av köpeskillingen. Det positiva är att du självklart inte betalar dessa avgifter om du inte faktiskt säljer något.

Läs även våra tips för att öka försäljningen i din webshop

logo

Bäst för WordPress-användare

star icon star icon star icon star icon

3.9/5

Är det verkligen värt att använda en gratis webshop?

Kom ihåg att du faktiskt kan förlora pengar genom att välja "gratis" lösningar med mycket begränsade funktioner. Kanske hade din webbutik haft det bättre om du hade fler verktyg och hjälpmedel att leka med? Eller tänk om dina kunder hellre klickar på annonsen som plattformen visar på din webbplats, snarare än att titta på dina produkter? 

Du måste också tänka på att "tid är pengar" när du startar ett företag. Hur mycket är din tid värd? Är det värt att lägga mycket tid på billigare lösningar, eller är det bättre med dyrare men mindre tidskrävande lösningar för att driva webshopen? Kan tiden du sparar ha lagts på andra aktiviteter som drar in pengar till din webshop?

Vilket är bättre: hemsideprogram med webshop eller webshop med hemsida?

En e-handelsplattform med hemsida är ett bättre val om det är webshopen som ska ha fullt fokus. Shopify är ett bra exempel på detta. Du kan fortfarande skapa både en blogg och en webbplats snabbt med enkla mallar. Designfriheten är dock mindre än om du t.ex. välj WordPress och WooCommerce. Däremot kan WordPress och WooCommerce vara mer avancerade att sätta upp samtidigt som du enkelt kan skala upp på sikt i takt med att webshopen växer. Du har också större kontroll över totala kostnader med t.ex. BigCommerce. Behöver du avancerade funktioner blir det snabbt dyrt att betala för extratjänster. 

Squarespace och Wix har sina egna webshopabonnemang för dig som vill ha de enkla men snygga designalternativen med ett hemsideprogram. Då dessa två är allt-i-ett-plattformar får du även full funktionalitet med många olika tjänster för växande företag. Vad som är bäst för e-handelsplattform och ett hemsideprogram eller webshop med en webbutik beror därför på dina prioriteringar, budget och önskemål.

Här kan du läsa vårt test av de bästa hemsidaprogram

Kort förklarat: hur man väljer bästa webshop för att skapa webshop gratis

Det är många faktorer som spelar in för att avgöra vad som är det bästa alternativet för dig som vill skapa en "gratis" hemsida. Du måste överväga din budget, dina affärsmål och dina färdigheter. Du måste också fundera på vad som är mest fördelaktigt och lönsamt i längden: Vill du skapa en gratis webshop, men betala för extra funktioner eller betala för ett abonnemang och få många funktioner på köpet? Lägg lite tid på beslutet och tänk långsiktigt för att hitta det bästa alternativet för dig. Lycka till!

Ofte stillede spørgsmål om gratis webshop

Vilka begränsningar finns det med att använda en gratis webshop?

Medan en gratis webshop kan vara ett bra alternativ för att komma igång, finns det ofta begränsningar. Dessa kan inkludera begränsat antal produkter, mindre lagringsutrymme, begränsade designalternativ, och brist på avancerade sälj- och marknadsföringsverktyg.

Vilka fördelar finns det med att använda en betald webshop-plattform jämfört med en gratis?

Betalda webshop-plattformar erbjuder ofta mer flexibilitet och funktionalitet. De kan tillåta dig att lista fler produkter, ge mer lagringsutrymme, erbjuda avancerade sälj- och marknadsföringsverktyg, och ge tillgång till förbättrad kundsupport.

Vilka plattformar erbjuder gratis webshop-lösningar?

Några plattformar som erbjuder gratis webshop-lösningar inkluderar Wix, Weebly och WooCommerce (för WordPress-sidor). Men var medveten om att även om de grundläggande tjänsterna kan vara gratis, kan det finnas avgifter för tilläggstjänster eller för att uppgradera till mer robusta planer.

Är det möjligt att uppgradera från en gratis webshop till en betald?

Ja, de flesta plattformar erbjuder möjligheten att uppgradera din gratis webshop till en betald plan. Genom att uppgradera kan du få tillgång till fler funktioner och verktyg som kan hjälpa din webshop att växa och bli mer framgångsrik.

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.