Hur lång tid tar det att skapa en hemsida? Här får du svaret (2024)

En fråga som ofta dyker upp när man talar om att skapa en hemsida är hur lång tid det kommer att ta. Svaret på denna fråga kan bero på de verktyg och resurser du har till ditt förfogande, men det finns också ett antal andra faktorer som spelar in. Vi kommer därför att utforska några olika faktorer som påverkar hur lång tid det tar att skapa en professionell hemsida. 

Den här artikeln handlar om hur lång tid det tar att bygga en hemsida och vilka bakomliggande faktorer du bör känna till. Det finns mycket att sätta sig in i här, så det är bara att sätta igång.

Hur lång tid tar det att skapa en hemsida?

I allmänhet kan det ta några timmar till flera månader att utveckla en hemsida. Det beror till stor del på hur komplex hemsidan måste vara och hur din budget ser ut. Ett typiskt svar på den här frågan är “det beror på”, och även om det inte är ett särskilt tillfredsställande svar är det förmodligen det mest korrekta.

En anledning till att det är svårt att avgöra hur lång tid det tar att bygga en hemsida är att sidorna är väldigt individuella. Om du bara skapar en hemsida för din egen blogg tar det sällan mer än några timmar. Om du däremot vill ha en professionell hemsida där kunderna kan beställa produkter, boka tider eller på annat sätt kommunicera med ditt företag måste du bygga en mycket större webbplats. 

Vi skulle förmodligen kunna göra en lång lista om vad som påverkar tidsramen för en ny hemsida, men mycket kan faktiskt delas in i följande faktorer. 

Gör det själv vs. anlita en utvecklare

Det första du bör bestämma dig för är om du vill anlita en professionell utvecklare eller om du vill göra jobbet själv. Om du anlitar ett proffs blir det mycket enklare för dig, men det kan också leda till att arbetet tar längre tid. Detta beror på att ärendet är mer komplext och att det måste finnas en kontinuerlig kommunikation mellan de två parterna. 

Om du bara behöver en enkel hemsida med några undersidor kan det därför vara enklare att göra jobbet själv med hjälp av ett hemsideprogram. Då kan du snabbt och enkelt utveckla din idé själv utan att behöva kommunicera den med någon annan. 

Tillgängliga resurser

En annan faktor som påverkar hur lång tid det tar att skapa en hemsida är din budget. Om du har en liten budget kommer du troligen att göra mycket av arbetet själv, men det beror på om du har tid att utföra de olika uppgifterna. Om du däremot har tillgång till en stor budget kan du anlita nödvändig expertis för att få jobbet gjort snabbare. 

Som utgångspunkt bör du därför undersöka hur din budget står sig i förhållande till de eventuella planer du har för sajten. I många fall kan det vara användbart att använda ett hemsideprogram för att spara in på den generella designen och kodningen av din hemsida. Du kan också använda den återstående budgeten till innehållsproduktion som ger din hemsida en professionell prägel. 

Skapa en hemsida med ett hemsideprogram

Som vi redan har diskuterat är ett hemsideprogram vanligtvis den mest tidseffektiva metoden. Det beror på att du bara behöver välja element och välja en tilltalande design och placera dem på din sida. På så sätt behöver du inte manuellt koda sidan och lägga ner tid på ramverket. Låt oss därför ta en närmare titt på hur mycket tid du kan förvänta dig att spendera om du väljer att bygga din hemsida med en plattform som Wix

1. Planera ett koncept

Innan du kan börja arbeta med din hemsida måste du veta vad du verkligen vill ha. Då är det viktigt att ha ett bra koncept som garanterar att du har något att arbeta med. Om du redan har en plan är det bra att skriva ner den på papper innan du fortsätter. Men om du inte har en sådan plan kan det ta 1-2 veckor av planering innan du kan gå vidare. 

2. Välj ett hemsideprogram

Även om det är lätt att skapa en hemsida med ett hemsideprogram kan det vara svårt att välja rätt hemsideprogram. Det finns otaliga sådana tjänster på nätet, vilket kan göra det svårt att veta vilken som är bäst lämpad för ditt projekt. Vår erfarenhet är att Wix ofta har visat sig vara det bästa alternativet, men det finns naturligtvis personliga preferenser. Även om det finns ett antal alternativ bör det inte ta mer än en dag eller två att välja ett hemsideprogram.

3. Planera innehåll

En stor del av din hemsida består av innehåll. Detta bör därför planeras i god tid innan du börjar ta hand om den faktiska utformningen av din hemsida. Anledningen till att innehållet bör kartläggas först är att hemsidan sedan kan anpassas till det. Om du börjar i motsatt riktning kan du behöva anpassa innehållet till hemsidan, vilket kan vara begränsande. 

4. Designa hemsidan

Nu när saker och ting börjar falla på plats kan du ta itu med din hemsida. Designen bör baseras på dina behov, men också på det innehåll som har planerats. På så sätt kan du snabbt se vilka behov du har av din hemsida och hur många sidor som behövs. Detta är ofta den mest tidskrävande delen, men du kan spara mycket tid om du använder ett hemsideprogram. 

5. Publisering 

Om du har kommit hit bör du ha alla delar av din hemsida på plats. Nu behöver du bara skriva ut innehållet på din nya hemsida och publicera det. Se till att du har lagt till innehållet innan du publicerar, så att din sida inte indexeras felaktigt med innehåll som egentligen inte borde finnas där.

3 av 3
flag Mest populär
Wix
Webnode
Squarespace
Prova Wix Prova Webnode Prova Squarespace
Pris från Gratis Gratis $16
Onlinebutikslösning Ja Ja Ja
Enkel användning
star icon star icon star icon star icon star icon

4.9/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Designmöjligheter
star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

star icon star icon star icon

2.4/5

star icon star icon star icon star icon

3.6/5

Kundtjänst
  • Livechatt
  • Telefon
  • E-post
  • 24/7
  • E-post
  • Livechatt
  • E-post
  • 24/7
Totalscore
star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Läs vår Wix
recension
Läs vår Webnode
recension
Läs vår Squarespace
recension

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.