En trög hemsida kan påverka flera aspekter av din sida och det är därför viktigt att hitta felet så snart som möjligt. Det kan naturligtvis finnas flera orsaker till att sidan laddas in långsamt, men vi har lyft fram några av de vanligaste. Anledningen till att detta är så viktigt är inte bara användbarheten, utan också att en dålig svarstid kan påverka din SEO.
Som tur är finns det ett antal verktyg på nätet som gör det möjligt att analysera, hitta och korrigera eventuella fel. I den här artikeln har vi därför lyft fram några typiska orsaker till att en webbplats är långsam.
Varför är en hemsidans hastighet så viktig?
Ett viktigt skäl till att hastighet bör prioriteras är användarupplevelsen. I dag har de flesta människor tillgång till snabbt internet, vilket gör att man förväntar sig att hemsidor också laddas snabbt. Om du har en sida som tar lång tid på sig att ladda eller om du inte kan navigera snabbt mellan sidorna kan det snabbt försämra användarupplevelsen.
Det är detta som gör att hastigheten också påverkar din SEO. Google håller med om att hastigheten är viktig för sidor och har gjort detta till ett av de kriterier som de använder för att utvärdera hemsidor. GoogleBot kommer därför att bedöma svarstiden för din webbplats som en del av sin analys.
Som webmaster är det därför viktigt att du vidtar lämpliga åtgärder för att säkerställa hastigheten för dina användare. Därför har vi skapat den här artikeln och lyft fram några typiska fallgropar. Innan du går vidare kan det vara en bra idé att göra ett hastighetstest på din webbplats. Det finns många kostnadsfria verktyg, inklusive Googles egen hastighetsmätare.
6 anledningar till att din webbplats är trasig (och hur du åtgärdar det)
När du har gjort en analys och tagit reda på vilka problem din hemsida har, blir det mycket enklare att åtgärda dem. Vi rekommenderar därför att du tar dig tid att köra ett hastighetstest innan du läser vidare.
1. Hosting
Ett klassiskt problem hos en seg hemsida är kopplad till hosting. Det kan bero på att många ofta väljer det billigaste alternativet, vilket snabbt kan leda till dålig hastighet. Du bör därför se till att du har ett webbhotell som motsvarar dina behov och att servern är placerad så nära dina användare som möjligt rent geografiskt.
Det finns ett antal olika alternativ, men Hostinger har länge varit ett av de bästa när det gäller kombinationen av pris och snabbhet. De har servrar som är strategiskt placerade över stora delar av världen, så du kan få snabbare hemsidor utan större problem.
2. Du använder inte ett Content Delivery Network (CDN)
När någon försöker besöka din hemsida skickar de en begäran till servern om information om din hemsida. Om det är långt mellan den server där sidan lagras och användarens plats kan det ta onödigt lång tid. Det är därför många väljer att använda en CDN för att öka hastigheten.
Detta är en tjänst som består av flera servrar som är strategiskt placerade i geografiska områden. Alla dessa har en lagrad version av din webbplats och ser till att det alltid finns en lättillgänglig version nära användarna.
Om du vill prova en CDN för din hemsida rekommenderar vi WPRocket-pluginet för WordPress. Detta är en kostnadseffektiv lösning som har visat sig vara effektiv när det gäller hastigheten på de hemsidor som använder den.
3. CSS är inte optimerad
CSS är den kod som skapar utseendet på din hemsida, och kod som inte är optimerad kan öka laddningstiden avsevärt. Som tur är finns det några enkla åtgärder som kan minska problemet avsevärt utan att du behöver göra några större förändringar:
- Om du har flera externa CSS-filer bör dessa slås ihop till en
- Ta bort extern CSS från din sida och använd inline CSS
- Använd olika medietyper för att avgöra när CSS ska laddas (lazy loading)
4. Stora mediefiler som ska laddas in
Ett misstag som många nybörjare gör när de laddar upp filer (bilder) till sin webbplats är att de använder en filtyp som inte är optimerad för att användas på nätet. Detta kan snabbt göra filen tung att ladda och därmed ta mycket kapacitet från servern när någon laddar ner din sida. Det finns ett antal olika plugins som gör att du kan optimera och komprimera dina bilder när de laddas upp till ett CMS.
5. Dåligt skrivet JavaScript
Dåligt skrivet JavaScript kan ofta orsaka att andra ställen på webbplatsen segas ner, men det kan vara svårare att upptäcka. Vi rekommenderar därför att du gör ett test med GTmetrix, Web Page Speed eller Pingdom för att se om detta är fallet för dig. Dessa gör det möjligt att undersöka olika filer närmare och därmed också identifiera de filer som kan orsaka förseningen.
6. Onödiga plugins
Ett fel som ofta orsakar att WordPress-sidor har dålig hastighet är tillägg. Många har äldre, föråldrade tillägg som gör hemsidan långsam. Lyckligtvis är det ganska lätt att städa upp. Först bör du ta bort alla plugins som inte används på webbplatsen och sedan se till att alla aktiva tillägg är uppdaterade till den senaste versionen. Se till att du säkerhetskopierar din webbplats innan du gör detta. Då ett plötsligt hopp i uppdateringar kan leda till att filer saknas på vägen. Detta kan leda till 404-felmeddelanden, och då är det en bra idé att ha en säkerhetskopia tillgänglig.
Sammanfattning
Hastigheten blir allt viktigare när man bedömer en webbplats egenskaper, och som webmaster är det därför viktigt att ta hand om den. I den här artikeln har vi därför tittat på några bra metoder för att se till att du inte bara tar reda på vad som gör din hemsida långsammare, utan också hur du kan åtgärda det så enkelt som möjligt. Speciellt när det kommer till WordPress-hemsidor kan detta vara något som bör göras regelbundet.