Shopify Sverige: Recension och tips för svenska användare (2024)

Shopify är en av de mest populära tjänsterna för webbshopar i världen, men är det också Shopify Sverige? Plattformen lanserades först 2009 och har sedan dess blivit en av de bästa tjänsterna för e-handel på marknaden.Med det sagt är Shopify mycket centrerat kring den amerikanska marknaden, så hur väl lämpad är den för Sverige?

Det är detta vi måste se närmare på i vår Shopify-recension för den svenska marknaden. Vi måste se närmare på hur plattformen kan anpassas till svenska användare, vilka alternativ du finner och inte minst hur du kommer i gång med Shopify i Sverige.

Funderar du på att driva en webbshop med Shopify i Sverige? Då bör du läsa denna recension först.

Vad är Shopify?

Shopify är vad vi kallar en värdbaserad e-handelsplattform, vilket innebär att det är en allt-i-ett-lösning. Med en prenumeration på Shopify får du webbhotell, en webbshop, en egen domän och de olika verktyg du behöver för att utforma din webbshop. Allt detta får du för ett relativt lågt pris per månad, och det är just detta som har gjort Shopify så populärt.

logo

Bäst för stora nätbutiker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Vad vi gillar med Shopify

Shopify är definitivt en av de bästa onlinebutikslösningarna för stora onlinebutiker. Vi rekommenderar därför Shopify till stora företag som vill skala upp. De har otroligt många fantastiska appar som ger dig tillgång till avancerad funktionalitet.

Fördelar

  • star iconMycket bra för stora nätbutiker
  • star iconStöd för försäljning på flera plattformar
  • star iconÖver 3000 appar tillgängliga
  • star iconBra betalningslösningar

Nackdelar

  • star iconHöga transaktionsavgifter
  • star iconInte riktigt lika användarvänlig som konkurrenterna

Plattformen har också flera funktioner som gör att du kan hantera lager, enkla betalningslösningar och integrerad Point of Sale (POS). Det innebär att du kan integrera din Shopify-butik med olika sociala medier och låta användarna köpa direkt från plattformen med hjälp av en knapp. Den här lösningen har varit särskilt populär för marknadsföring på Facebook och Instagram, eftersom du kan integrera dig på alla plattformar och undvika att användarna lämnar plattformen för att köpa dina produkter.

När man tänker på en webbshop kommer de flesta att tänka på en plattform som passar för att köpa och sälja varor, lite som i en butik. Detta är verkligen sant, men Shopify är mycket mer än så här. Du kan tänka på Shopify som en kombination av ett hemsideprogram, marknadsföringsverktyg och kassasystem. Här kan du skapa hemsidor, marknadsföra produkter och ta betalt – allt i samma lösning.

Är Shopify ett säkert val för svenska användare?

En fråga som ofta dyker upp när vi pratar om Shopify i Sverige är om plattformen är säker. Detta beror ofta på att Shopify inte finns representerat i Sverige och många är därför skeptiska till att låta sina kunder uppleva plattformen. Lyckligtvis kan du andas ut en suck av lättnad här, eftersom Shopify är en helt säker plattform, även i Sverige.

Shopify är faktiskt ett börsnoterat företag i USA och en av de största e-handelsleverantörerna i världen. De är också kopplade till ett antal betallösningar som gör att du kan anpassa detta till en specifik lokal marknad. Du bör dock vara medveten om att det förekommer ett antal bedrägerier i samband med Shopify.

Dessa handlar inte direkt om Shopify, utan även om bedragare som försöker dra nytta av Shopify-plattformens popularitet. Det handlar ofta om så kallade “get-rich-quick”-bedrägerier där vissa lovar lättanvända lösningar som ger hög avkastning. Vi har inte hört talas om några sådana attacker specifikt mot Shopify Sverige, men det är tyvärr vanligt i dropshipping- och chargebackbutiker.

Slutsatsen är därför att Shopify som programvara är helt säker att använda. Det är den mest populära e-handelslösningen på marknaden, och du kan konfigurera den väldigt enkelt. Det är också därför miljontals butiker redan körs på Shopify över hela världen.

Hur fungerar Shopify?

En av de saker som har gjort Shopify så populärt är det faktum att du kan få igång en webbshop på några timmar. Allt du behöver göra är att gå in på deras hemsida, välja prova gratis och sedan ange din e-post, ditt lösenord och ditt butiksnamn. Du kan också välja att använda ett eget domännamn, men då måste du köpa det som en del av en prenumeration.

För att visa hur enkelt det är att skapa en webbshop med Shopify – kan du se hur du skapar en webbutik i åtta enkla steg. Processen kan se lite olika ut beroende på olika behov, men i allmänhet ser den ganska likadan ut.

Sätta upp en webbshop med Shopify

Shopify Sverige är en perfekt plattform för nybörjare och du kan ha en professionell webbshop klar på bara några timmar. Detta gäller särskilt om du har för avsikt att använda dropshipping, men här rekommenderar vi att du undersöker de bästa leverantörerna innan du börjar. Det är dock mycket enkelt att skapa en egen webbshop. Tror du inte på oss? Se hur du kan skapa en webbshop med Shopify i bara åtta steg.

1. Välj ett namn/varumärke

Det första du måste vara klar över är vad du vill att din webbshop ska heta. Du bör ha detta klart för dig innan du börjar skapa en webbshop, eftersom du bör ha ett domännamn som matchar det valda namnet. Det kan därför vara svårt att full koll på namn, strategi och önskemål innan man börjar betala för kontot. Vi rekommenderar dock att du kontrollerar om den önskade domänen är tillgänglig, men att du INTE köper den.

Om du köper den från en annan leverantör än Shopify måste du flytta över den till Shopify innan du kan använda den, vilket innebär onödigt arbete. Vi rekommenderar därför att du kontrollerar tillgängligheten, men väntar med att köpa den tills du har skapat ditt Shopify Sverige-konto.

2. Upprätta ett Shopify-konto

När du väl har ett namn är det dags att skapa ett Shopify-konto. Du kan enkelt göra detta genom att gå till Shopify-hemsidan och välja Start free Trial (Starta gratis provperiod) i det övre högra hörnet. Du kommer att bli ombedd att ange din e-postadress, önskat lösenord och namnet på din butik (vad var det vi sa?).

logo

Bäst för stora nätbutiker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Därefter svarar du på några frågor som hjälper Shopify-plattformen att avgöra vilken valuta, skatt och vilka tjänster du behöver. Frågorna handlar bland annat om huruvida du redan säljer produkter, vilken inkomstnivå du har och vilken bransch du tillhör.

3. Lägg till produkter

Så snart du har genomfört den nödvändiga registreringen är din webbshop i princip klar att användas. Den kommer dock att vara helt tom på produkter, så nu är det dags att lägga till några. Du kan enkelt göra detta genom att gå till fliken products i Shopify och sedan välja add products. Här lägger du till den produkt du vill sälja samt viss information, till exempel:

  • En bild av produkten
  • En titel (namn) på produkten
  • Varans pris
  • En produktbeskrivning (vad är det?)

4. Lägg till sidor

Nu har vi produkter och en Shopify-användare, men vår webbshop är fortfarande tom. Det är därför dags att lägga till fler sidor i vår Shopify-butik. Här är några grundläggande sidor som du bör se till att ha, bland annat:

  • Kontakt (helst med ett kontaktformulär)
  • Om oss (Lite allmän information om butiken)
  • Vanliga frågor (svar på de vanligaste frågorna)
  • Sekretesspolicy (obligatoriskt)
  • Villkor (krävs)

Vi rekommenderar att du tar med alla fem, men särskilt de två sista är obligatoriska. Detta gäller alla onlinebutiker och tjänster inom EU för att du ska uppfylla kraven i GDPR. Shopify Sverige har verktyg på hemsidan som låter dig generera ett av de nödvändiga dokumenten kostnadsfritt, så här kan du spara några kronor.

5. Välj ett tema och anpassa utseende

Vår webbshop börjar ta form, men den är fortfarande ganska tråkig att titta på. Det är alltså dags att göra något med designen innan vi går vidare. Shopify erbjuder en mängd olika teman att välja mellan, men några av de mer avancerade temana måste du betala för. Du hittar de olika temana genom att gå till Online Store i menyn till vänster och sedan till Themes. Här kan du bläddra bland de olika temana tills du hittar det som du tycker bäst om.

Fördelen med sådana mallar eller teman är att de snabbt bildar ramen för din webbshop. Det innebär att du bara behöver göra de sista justeringarna, men du behöver inte designa din egen webbshop från grunden. När du har hittat en mall aktiverar du den och kan välja customize. Lägg till bilder, ändra färger och text och flytta runt elementen tills du får det utseende du behöver.

6. Anpassa kassan

Nu börjar saker och ting verkligen ta form, men det finns fortfarande några punkter kvar innan du är redo att ta dig an dina kunder. Du kan anpassa utseendet på din webbshop, vilket är viktigt för att ge en unik upplevelse. Vi rekommenderar dock att du inte lägger till några skript i början och att du inte ändrar färger, bilder och utseende om du vill.

För att ställa in kassan går du till fliken temainställningar och väljer kassan. Härifrån kan du göra alla ändringar du vill för att skapa en personlig upplevelse. Det finns flera avancerade funktioner här, men vi rekommenderar att du inte använder dem förrän du är mer bekant med plattformen och användarupplevelsen.

7. Produktleverans

En viktig del av driften av en webbshop med Shopify är hur du levererar produkter till marknaden. Det är trots allt en webbshop, så dina kunder kan inte gå till kassan och ta hem produkterna själva. Det finns ett antal olika tjänster för nätbutiker, men du bör göra en bedömning av vilken som är mest fördelaktig för svenska användare. Vi rekommenderar också att du tar hänsyn till följande innan du väljer en slutlig lösning:

  • Hur många varor ska du sälja? (lätta/tunga)
  • Skall du förpacka varorna själv?
  • Är det dropshipping eller har du varorna i lager?
  • Var befinner sig kunderna (skickar ni internationellt?)

8. Sätt upp betalningslösningar

Nu närmar vi oss verkligen en fullt fungerande webbshop, men det finns fortfarande en viktig punkt att ta hänsyn till. Du måste sätta upp betallösningar så att dina kunder får betalt för de varor de vill köpa. För att ställa in betalningslösningar går du igenom inställningarna för betalningar. Här kan du välja om du vill använda Shopify Payments eller någon av de 100 tredjepartsleverantörerna (inklusive PayPal och Stripe).

OBS: Vi rekommenderar att du väljer Shopify Payments, eftersom användningen av tredjepartslösningar medför en transaktionsavgift på 2,9 %.

Priser hos Shopify Sverige

Det bästa med Shopify är att priserna sätts på ett snyggt och tydligt sätt. Du kan välja mellan tre olika versioner av programvaran Basic, Shopify och Advanced. Basic rekommenderas för dem som precis har börjat med en webbshop, men den mest populära lösningen är Shopify. Nedan kan du se vad de olika planerna kostar.

  • Shopify Basic – 29 dollar/mån (kommer med 14 dagars gratis provperiod)
  • Shopify – 79 dollar/mån (kommer med 14 dagars gratis provperiod)
  • Shopify Advanced – 299 dollar/mån (kommer med 14 dagars gratis provperiod)

Användarupplevelse och funktioner

När det gäller användarupplevelse och funktioner är Shopify Sverige en mycket smidig tjänst. För dem som behöver skapa en webbshop är plattformen intuitiv och lätt att använda, medan plattformen för kunderna är snabb, smidig och lätt att använda. Detta säkerställer att du slipper onödig styrning av verksamheten, och att kunderna får en så trevlig upplevelse som möjligt i din butik.

När det gäller funktioner är de mest populära utan tvekan POS (integrering med Facebook och Instagram) och deras redigerare. Det här är en enkel dra-och-släpp-designer som låter dig utforma landningssidor, webbshoppen och inte minst dina olika sidor. Detta är gratis för alla som har en Shopify-prenumeration, vilket gör det ännu enklare att skapa en egen butik.

Du måste börja med Shopify, men när du först har gjort detta kommer SSL-certifikat, webbhotell och allt annat att vara inkluderat i ditt abonnemang. Du får därför en extra kostnad på cirka 100 SEK per år för en domän.

Betalningslösningar för svenska användare

Som vi nämnde tidigare kan du välja mellan Shopify Payments och fler än 100 olika tredjepartsleverantörer när du skapar betalningslösningar med Shopify. Vår tydliga rekommendation är att använda Shopify Payments, eftersom du på så sätt undviker onödiga transaktionsavgifter. Du kan välja Stripe, PayPal eller andra lösningar – men då tillkommer en avgift på 2,9% på alla transaktioner.

logo

Bäst för stora nätbutiker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Om du vill utöka antalet betalningsmetoder i din webbshop kan du enkelt göra det med Shopify. De har kompatibel integration med allt från ApplePay, GooglePay och Swish till kryptovalutor och olika e-plånböcker.

Vårt tydliga tips till dig som startar din första webbshop är att hålla urvalet så enkelt som möjligt. Välj Shopify Payments som fungerar med alla större kreditkortsföretag, och se sedan över behovet av tillägg i takt med att kunderna begär det.

Fördelar med Shopify i Sverige

  • Enkel plattform – Det råder ingen tvekan om att Shopify Sverige är en av de enklaste plattformarna för dig som vill börja sälja på nätet. Detta gäller oavsett om du vill prova dropshipping eller själv ha olika varor i lager.
  • Bred POS – En av de saker som har gjort Shopify till en av de populäraste lösningarna för webbshoppar är deras breda POS. Du kan integrera produkter från din webbshop i Shopify, Facebook, Instagram och många andra sociala medier så att kunderna spenderar mindre tid på att surfa runt i din butik.
  • Fler funktioner än konkurrenterna – Det finns givetvis flera tjänster på marknaden, men Shopify är den mest kompletta för den som vill ha allt-i-ett. Här kan du hantera försäljning, marknadsföring och design – allt på ett och samma ställe.

Nackdelar med Shopify i Sverige

  • Design – Även om det finns många mallar att välja mellan kan plattformen ibland verka lite begränsad när det gäller utseende och design.
  • Hosting – Du kan inte ha webbhotell eller domäner hos en extern operatör, vilket innebär att domäner och hemsidor som du har sedan tidigare inte är kompatibla med Shopify.

Bör man använda Shopify Sverige?

Som vi har sett i vår Shopify-granskning är detta en plattform som ger mycket värde för pengarna. Det är dock inte utbrett i Sverige, så det kan finnas bättre plattformar för svenska kunder (speciellt om du har en större webbshop). Med det sagt skulle vi absolut rekommendera Shopify för dem som vill öppna sin första webbshop. Om du vill prova dropshipping rekommenderar vi kombinationen Shopify + Oberlo, som gör det enkelt att ansluta din webbshop till externa leverantörer.

Vår erfarenhet av Shopify visar också att detta är en otroligt enkel lösning för influencers och andra som vill sälja produkter i sociala medier. Plattformen fokuserar verkligen på Instagram och Facebook, men du kan också koppla den till en rad andra populära medier.

Sammantaget är slutsatsen därför att Shopify fungerar utmärkt i Sverige, men du bör göra nödvändiga anpassningar för den lokala marknaden. Det gäller bland annat de alternativ för frakt som finns, samt de betallösningar som är mest populära i Sverige. Stora webbshoppar kan till exempel övervägas att expandera med FinTech-lösningar som ApplePay och Google Pay, eller sälja produkter med möjlighet till betalning i kryptovaluta.

Vi hoppas att den här guiden har gett dig en nyttig inblick i Shopify Sverige och att du har en bättre förståelse för vad du bör veta om denna populära plattform. 

Ofte stillede spørgsmål om shopify Sverige

Vilka är fördelarna med att använda Shopify i Sverige?

Shopify erbjuder ett enkelt och intuitivt gränssnitt, en rad anpassningsalternativ, och integrerar med svenska betalnings- och fraktlösningar. Dessutom erbjuder det tillgång till en global marknad och kan stödja flera valutor och språk, vilket kan vara fördelaktigt för företag i Sverige.

Hur mycket kostar det att använda Shopify i Sverige?

Shopify erbjuder olika abonnemangsplaner med varierande kostnader, beroende på de funktioner och tjänster du behöver. Priserna varierar från $29 till $299 per månad (eller motsvarande i svenska kronor), med ytterligare avgifter för vissa tillägg och tredjepartsintegrationer.

Finns det någon lokal support för Shopify-användare i Sverige?

Ja, Shopify erbjuder kundsupport på engelska 24/7, via e-post, live chat och telefon. Dessutom finns det en omfattande kunskapsbas och communityforum online där användare kan få hjälp och råd.

Är Shopify en bra lösning för alla typer av e-handelsföretag i Sverige?

Shopify är en flexibel plattform som kan anpassas för att passa olika typer av e-handelsföretag, oavsett storlek eller bransch. Det erbjuder lösningar för allt från små hemföretag till stora detaljhandelskedjor, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för många företag i Sverige.

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.