Skapa blogg: Topp 5 bloggplattformar för 2024

Att skapa en blogg kan vara en bra utgångspunkt för dig som vill skapa din första hemsida. Det kan dock vara svårt att veta var man ska börja om man aldrig har gjort det förut. Eftersom du klickade på den här artikeln antar vi att du vill lära dig mer om att skapa en blogg. 

För att göra det lite enklare ska vi titta närmare på några av de mest populära plattformarna att skapa blogg med, samt hur du enkelt kan komma igång med din egen blogg. Vi går igenom allt du behöver veta om din egen domän, webbhotell, bloggplattform och några användbara tips för dig som ska ta första steget vidare.

Bäst i test – vinnare:

1. Wix – En testvinnare som är perfekt för nybörjare
2. Webnode – En super nettsidebygger for å komme i gang raskt
3. Squarespace – En bra webbplatsbyggare för snygga webbplatser
4. Elementor – Perfekt för att skapa WordPress-webbplatser
5. Web.com – Ett bra alternativ med flera bra erbjudanden

Vad vill du ha ut av din blogg?

Det första du bör tänka på innan vi går vidare är vad du vill få ut av din blogg. Ska det vara helt gratis så att du kan skriva inlägg på nätet, eller tänker du erbjuda annonser på bloggen och driva den med ett kommersiellt perspektiv? Det här är punkter som kommer att avgöra vilken bloggplattform som är bäst lämpad för dig, så att du får de verktyg du behöver för att skala upp din verksamhet på vägen. 

Du bör därför fundera på vilket domännamn du ska länka till din blogg (kom ihåg att detta inte går att ändra), och vilken målgrupp du vill nå. Webbhotell och design kommer också att spela en viktig roll, men detta finns ofta som ett integrerat paket i många av de bästa bloggplattformarna. 

Det är mycket att tänka på innan du tar det första steget, men låt inte detta hålla dig tillbaka. Börja med tema och innehåll, så kommer mycket av det andra av sig själv så småningom. De flesta bloggare har börjat med en enkel idé och sedan skalat upp sin dröm.

De 5 bästa bloggplattformarna för att skapa blogg

Det finns en rad olika plattformar att välja mellan för dig som vill skapa en blogg online. Det finns dock några stora skillnader mellan dessa plattformar och många av dem kanske inte lämpar sig för långsiktig bloggning eller affärer. Därför har vi gått igenom de olika alternativen som finns för dig som vill starta en blogg och plockat ut de lösningar vi anser är topp 5. 

I nästa avsnitt har vi samlat våra bedömningar av olika lösningar – och vad dessa har att erbjuda dig som ska skapa en blogg gratis. Gemensamt för alla är att de erbjuder snabba och enkla verktyg för att starta en blogg och att du inte behöver några förkunskaper i programmering och design.

Wix sammanfattning

# Wix

En testvinnare som är perfekt för nybörjare

Pris från: Gratis

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Vad vi gillar med Wix

Wix är en mycket mångsidig plattform med olika abonnemang i olika prisklasser och med mycket bra kundsupport. Därför är det svårt att säga vem Wix passar bäst för, eftersom de flesta kommer att hitta ett abonnemang som passar dem. Erfarna designers är möjligen de enda som saknar fler designalternativ. Plattformen gör att du själv kan skapa en responsiv webbplats som engagerar och konverterar, tack vare färdiga mallar och användarvänlig dra-och-släpp-funktion.

Fördelar

 • star iconMånga olika abonnemang
 • star iconMöjlighet till webbutik
 • star iconMöjlighet till blogg
 • star iconDra-och-släpp-funktion
 • star iconSkalbar för växande företag

Nackdelar

 • star iconInte optimalt för en stor webbplats (mer än 100 sidor)
 • star iconKan vara svårt att migrera till en annan plattform i framtiden
 • star iconKan bli dyrt med många plug-ins

Wix är en användarvänlig plattform som gör det enkelt att starta en blogg, eller lägga till en bloggfunktion på en befintlig webbplats. Tjänsten använder ett dra-och-släpp-verktyg som låter dig enkelt lägga till element, ändra design och välja bland mer än 500 olika teman för din blogg. Detta gör det möjligt att snabbt komma igång med en blogg som ser professionell ut, utan att behöva lägga ner mycket tid på programmering och design.

En av sakerna som gör Wix så populärt är att du enkelt kan skriva och kategorisera inlägg, samt lägga till bilder och videor längs vägen. De har ett väldigt användarvänligt användargränssnitt, men om vi jämför plattformar som WordPress så är Wix inte lika kraftfullt. Det kommer dock att vara mer än bra nog för de flesta som vill ha en enkel blogg med egen domän i början.

En punkt som Wix å andra sidan har jobbat mycket med är deras förmåga att bygga en webbshop. Detta blir en utmärkt plattform för dig som vill ha en enkel blogg, samtidigt som du erbjuder egenproducerade produkter eller tjänster i en webbshop. Sist men inte minst erbjuder Wix en liknande lösning som WordPress i form av Wix App Market – här hittar du mer än 350 olika plugins som kan lägga till olika funktionaliteter till din hemsida.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Webnode sammanfattning

# Webnode

En super nettsidebygger for å komme i gang raskt

Pris från: Gratis

logo

Bäst för dig på en budget

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Vad vi gillar med Webnode

Webnode låter dig skapa professionella webbplatser, snabbt och enkelt. Redigeringsverktyget är användarvänligt och du har tillgång till många moderna mallar. Du får bra stöd för SEO. Det är också möjligt att översätta din webbplats till över 20 olika språk. Webnode erbjuder abonnemang i olika prisklasser, inklusive en gratisversion för dig som är i uppstartsfasen med en snäv budget.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänligt designverktyg
 • star iconPrisvärt abonnemang
 • star iconÖversättningsverktyg
 • star iconBra mallar och templates

Nackdelar

 • star iconBegränsad funktionalitet för bloggning
 • star iconFå funktioner och designalternativ

Webnode är en populär plattform som låter dig skapa en fantastisk blogg gratis på bara några minuter. Detta har gjort det till en populär lösning för dig som ska skapa din första hemsida, men som inte vill lära dig komplicerade lösningar som kräver HTML och programmering. Företaget kan hänvisa till mer än 40 miljoner användare, vilket gör dem till en av de mest populära bloggplattformarna du kan välja.

Webnode använder byggstenar som gör att du enkelt kan dra och släppa olika element där du vill ha dem. Om du hellre vill använda en mall så hittar du hundratals färdiga mallar tillgängliga på deras hemsida. Dessa installeras snabbt på din blogg och du kan sedan anpassa dem efter eget tycke.

Även om du kan skapa din egen blogg gratis med Webnode erbjuder de även premiumpaket för dig som vill ha fler funktioner. De har paket från 30 kronor och uppåt, men för full funktionalitet måste du gå på Standard (99/mån) eller Proff (179/mån). Dessa två inkluderar statistik, e-postkonton, videobakgrund, webbshop, ingen Webnode-annonsering och möjligheten att integrera Google Analytics och Google Adsense.

logo

Bäst för dig på en budget

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Squarespace sammanfattning

# Squarespace

En bra webbplatsbyggare för snygga webbplatser

Pris från: $16/mån

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Vad vi gillar med Squarespace

Squarespace är en webbplatsbyggare som låter dig skapa vackra, funktionella webbplatser och nätbutiker, utan att veta något om webbdesign. Bra kundservice med chattfunktion är ett annat stort plus då du får svar på det mesta nästan direkt. Webbutikslösningarna är också mycket bra, vilket gör Squarespace till en webbplatsbyggare som företaget kan växa med. Du får till exempel bra marknadsföringsverktyg för att profilera din webbplats.

Fördelar

 • star iconVelutviklet blogverktøy
 • star iconGod kundeservice
 • star iconModerne og profesjonelle maler
 • star iconApp som lar deg designe via mobil

Nackdelar

 • star iconIngen kundsupport per telefon
 • star iconDet kan vara krävande att ändra i färdiga mallar

Squarespace är ett utmärkt hemsideprogram för dig som är intresserad av bra design. Dessutom erbjuder de en mycket användarvänlig editor och lösningar som är optimerade för SEO. Första gången du skapar en blogg med Squarespace kommer du att gå igenom en enkel guide som visar dig de olika funktionerna som finns tillgängliga på Squarespace.

Precis som Wix erbjuder Squarespace en dra-och-släpp-lösning som låter dig skapa din egen blogg online utan att behöva veta något om programmering. Allt du behöver göra är att välja objekt från redigeraren och släppa dem där du vill placera dem. Squarespace har länge fokuserat hårt på bloggar och nätbutiker som vill ha hög kvalitet, utan att behöva lägga timmar på att lära sig komplicerade redigeringsverktyg.

Som sagt, det finns många av de olika verktygen på Squarespace som verkligen gör detta till en attraktiv plattform att arbeta med. Du får bland annat möjlighet att lägga upp din egen SEO-strategi, integrera sociala medier på din hemsida och välja din egen domän som en del av alla deras betallösningar. Priserna varierar från $12 – $40 per månad, men du kan också använda den grundläggande utgåvan gratis. För de flesta räcker detta för att skapa en egen blogg.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Elementor sammanfattning

# Elementor

Perfekt för att skapa WordPress-webbplatser

Pris från: Gratis

logo

Bäst för WordPress-användare

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Vad vi gillar med Elementor

Elementor passar dig som vill integrera en webbplatsbyggare med WordPress. Du har tillgång till många färdiga mallar som du kan anpassa med hjälp av dra-och-släpp-funktionen. Detta ger dig tillgång till WordPress många fördelar för CMS, bloggande och publicering, utan att behöva koda eller använda webbdesigner för att skapa underbara landningssidor. Du kan utöka webbplatsen ytterligare med plugins för t.ex. webbutik, om du vill erbjuda betalningslösningar.

Fördelar

 • star iconKan användas över alla teman
 • star iconDra-och-släpp-funktion
 • star iconRimligt pris från $ 49 per år

Nackdelar

 • star iconWebbplatsbyggaren kan hänga sig
 • star iconLåst till WordPress-plattformen

Det finns mer än 1,3 miljarder hemsidor och över 455 miljoner av dessa använder WordPress-lösningar. Du kan med andra ord lugnt säga att detta är det mest populära CMS-systemet för bloggar och hemsidor, men det kräver också att du har en del grundläggande kunskaper.

WordPress erbjuder bland annat inte dra-och-släpp-redigering som Wix och Webnode gör utan de använder olika teman som är installerade på ditt webbhotell. Här rekommenderar vi det populära temat Astra WP som kommer i både gratisversion och premiumutgåva ($49/år), kombinerat med Elementor som du enkelt kan installera på plattformen. Denna kombination ger dig fler möjligheter att redigera mycket själv, utan att behöva känna till design.

Fördelen med WordPress är att plattformen ger fler möjligheter att skräddarsy innehåll på din egen hemsida, och att du enkelt kan utöka med olika plugins. Du kan bland annat installera Google Analytics och andra program som gör det enkelt att spåra trafik för dig som vill tjäna pengar. Många WordPress-teman är även anpassade för Google adsense och andra annonser på bloggen vilket gör att du inte behöver använda en designer för detta.

WordPress är helt gratis att använda, vilket innebär att du kan skapa din blogg gratis. Det kommer dock kosta pengar om du väljer att använda WordPress CMS, snarare än deras bloggplattform WordPress.com – allt du behöver för att använda WordPress CMS är ett domän- och webbhotell, som sällan kostar mer än 100-300 kronor om året.

logo

Bäst för WordPress-användare

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Web.com sammanfattning

# Web.com

Ett bra alternativ med flera bra erbjudanden

Pris från: $1.95/månad

logo

Bästa webbplatsbyggare med hosting

star icon star icon star icon star icon

3.4/5

Vad vi gillar med Web.com

Web.com är en webbplatsbyggare som används med WordPress, men de erbjuder även hosting och webbplatsregistrering. Du får tillgång till professionella mallar med dra-och-släpp-funktion, så att du kan anpassa hemsidan efter dina egna behov. Lösningen är enkel och användarvänlig och du får snabbt ditt projekt online. Web.com passar bäst för dig som inte behöver massor av designalternativ.

Fördelar

 • star iconProfessionella mallar
 • star iconAnvändarvänlig

Nackdelar

 • star iconBegränsat SEO-stöd
 • star iconBegränsad funktionalitet
 • star iconRätt dyrt i längden

Det kan finnas mycket att sätta sig in i när du först börjar skriva online och det är precis vad Web.com försöker göra så enkelt som möjligt. Plattformen erbjuder ett enkelt DIY-hemsideprogram där du anpassar olika element och väljer en design du vill ha. Du kan också välja om du vill bygga en gör-det-själv-blogg, eller använda WordPress och de mallar som redan finns där.

En av de saker som gör Web.com attraktivt är att de erbjuder mycket användbart innehåll på sina sajter. Som vi nämnt tidigare ska du hitta ett DIY-hemsideprogram, men du ska även köpa en domän, hitta ett webbhotell och inte minst komma i kontakt med professionella hemsidebyggare på plattformen. Detta gör det lite lättare att komma igång och många använder en designer för att anpassa olika mallar.

En punkt som gör Web.com mycket konkurrenskraftig är att du kan komma igång för så lite som $1,95 den första månaden. De erbjuder ingen gratis variant av sitt hosting som Wix och en rad andra gör, men för priset av en kopp kaffe kommer de flesta att kunna hitta en bra affär för sin blogg.

logo

Bästa webbplatsbyggare med hosting

star icon star icon star icon star icon

3.4/5

Starta en blogg med Wix - Steg för steg guide

Wix är vårt favoritverktyg att rekommendera för dig som skapar din första blogg. Det beror inte bara på att det är en väldigt användarvänlig plattform och redaktör, utan också för att de har webbhotell och andra lösningar du väljer – vilket gör det till en skalbar plattform. Det här är inte nödvändiga funktioner du behöver på en helt ny blogg, men den bör finnas tillgängligt vid ett senare tillfälle när du tänker tjäna pengar eller vill utöka med Google Analytics och andra program.

Nedan har vi illustrerat hur du kan skapa en blogg och publicera ditt första inlägg med Wix i sex enkla steg.

 1. Välj en mall från urvalet – Anpassa designen så att du får en blogg som passar det innehåll du vill skriva.
 2. Välj ett namn för din blogg – Det här kommer att vara ditt varumärke så det här borde vara något läsare kommer att komma ihåg, liksom det som skiljer dig från andra bloggare.
 3. Anslut till en domän – När du har namnet och designen redo är det dags att länka detta till en domän. Din domän är den adress som läsarna hittar ditt innehåll på. Detta bör därför vara lätt att komma ihåg, samt relevant för innehållet du skriver.
 4. Skriv ditt första inlägg - Din bloggplattform är nu klar och du kan skriva ditt första inlägg! Hitta din unika stil och dela expertis som dina läsare kommer att hitta på din blogg.
 5. Publicera ditt första inlägg för dina läsare – När du har skrivit ditt första inlägg är det dags att trycka på publicera! Dela det du skriver med andra bloggare och läsare.
 6. Dela dina inlägg med världen – Många bloggare delar sina blogginlägg och ämnen med andra bloggare, och på så sätt lockar de till sig nya läsare. Det kan vara en bra tid att hitta någon att samarbeta med, eller som bloggar om ett liknande ämne.

Tips för att börja skriva en blogg

En blogg är ofta mer jobb än vad många tror och därför har vi samlat några användbara tips för dig som vill bli bloggare.

 • Kombinera webbhotell och domännamn – Många leverantörer erbjuder gratis domännamn när du köper webbhotell, detta kan spara några kronor varje år.
 • Annonser – Många vill tjäna pengar på sin blogg, men du bör undvika onödigt mycket annonser. En bra användarupplevelse och innehåll.
 • SEO och Google – För de flesta kommer en sökmotor som Google att vara en viktig källa till trafik i början. Därför bör du sätta dig in i hur SEO fungerar, speciellt om du använder WordPress och andra bloggar.
 • Domännamn – Det kan vara svårt att hitta ett enkelt, unikt domännamn, men det finns flera alternativ här. Du bör göra ditt bästa för att hitta ett namn på din blogg som visar hur läsarna hittar dig.

Skapa en blogg – För att skapa en blogg kommer inlägg att vara mycket viktigare än avancerad design. Bra inlägg med ordentlig SEO kommer att göra din sida synlig för Google, vilket i sin tur gör det möjligt att tjäna pengar på din trafik snabbare. Du bör därför använda blogginlägg aktivt som en del av din SEO-strategi.

Ofte stillede spørgsmål om å skapa en blogg

Vilka plattformar rekommenderas för att skapa en blogg?

Det finns flera plattformar som kan användas för att skapa en blogg, bland annat WordPress, Blogger, Tumblr och Medium. Valet av plattform beror på dina specifika behov och preferenser, men WordPress är ofta det mest populära alternativet tack vare dess flexibilitet och anpassningsförmåga.

Hur väljer man ett domännamn för en blogg?

Ett domännamn bör vara unikt, lätt att komma ihåg, och reflektera din blogs ämne eller varumärke. Det är ofta bäst att hålla det kort och undvika komplicerade stavningar. Du kan registrera ditt domännamn genom en domänregistrator.

Vad innebär det att välja ett webbhotell för en blogg?

Ett webbhotell är tjänsten som lagrar din bloggs data och gör den tillgänglig på internet. Du bör välja ett webbhotell som erbjuder tillförlitlig prestanda, bra kundservice, och passar din budget.

Hur skapar man innehåll för en blogg?

När du skapar innehåll för din blogg, bör du tänka på dina läsares intressen och behov. Skriv om ämnen som du är passionerad om och har kunskap inom. Se till att ditt innehåll är välstrukturerat och lätt att läsa, och använd bilder och multimedia för att göra det mer engagerande.

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.