Skapa hemsida för företag: Skaffa en bra hemsida för företaget på nolltid

En hemsida är viktig för alla företag, men det kan vara en bra fråga hur du ska lägga upp den. Det finns flera olika alternativ för hur man ska gå vidare. Du bör givetvis ta hänsyn till budgetar och tidsramar, men vi återkommer till detta lite senare. Först och främst är det några saker som måste bockas av på listan längs vägen, så låt oss hoppa direkt in i det.

Internet har blivit en viktig källa till potentiella kunder för de flesta företag. Detta har också lett till att en hemsida är absolut nödvändig som en del av din profil. En dålig hemsida kan dock ha lika negativ effekt som en positiv. Vi kommer därför att ta dig igenom några viktiga punkter innan vi tittar närmare på vad du bör ha tänkt på när du väljer tillvägagångssätt för att skapa en hemsida för ditt företag.

Är du redo? Då kör vi.

Bäst i test – vinnare:

1. Wix – En testvinnare som är perfekt för nybörjare
2. Webnode – En super webbplatsbyggare för att snabbt komma igång
3. Elementor – Perfekt för att skapa WordPress-webbplatser

Innan du skapar din hemsida

Innan du sätter dig ner för att designa den faktiska hemsidan är det viktigt att du har en vision om vad sajten kommer att tillföra ditt företag. Detta kommer att ha stor betydelse för hur hemsidan ska designas och vilka funktioner den ska ha. Kanske behöver du en webbplats där kunden kan boka möten eller begära offerter?

Kanske bör den fungera som en ren informationskanal där företaget kan publicera inlägg och informativa artiklar? Eller, som de flesta människor får, en bra kombination av båda. Oavsett vilken vision du har rekommenderar vi att du svarar på följande frågor innan du börjar välja en designplattform:

 • Vad vill du uppnå med hemsidan?
 • Vem riktar sig hemsidan till (målgrupp)?
 • Hur stor är din budget?
 • Hur har konkurrenterna lyckats med sina hemsidor?
 • Hur ska innehållet publiceras på hemsidan?

Svaren på dessa frågor kommer att bidra till att skapa en mer begriplig grund för vad du verkligen letar efter på en hemsida. På så sätt blir du också bättre rustad att hitta den plattform eller tjänst som ger bäst resultat.

Bör man använda ett hemsideprogram eller WordPress?

Vi har redan tagit upp det, men det finns några frågor som måste lösas innan du kan skapa din hemsida. Några av de viktigaste har vi redan listat ovan, men det finns en fråga som ofta kan vara svår om du aldrig har skapat en hemsida tidigare – nämligen vilken plattform du ska bygga din hemsida på. 

För nybörjare står valet ofta mellan ett hemsideprogram och en open source-plattform med som WordPress. Vi ska därför titta närmare på vilka alternativ som finns och vad du bör tänka på när du väljer ett av dem. Syftet är att se till att du snabbt och enkelt kan skapa en hemsida för ditt företag – helst utan att behöva lära dig kodning eller andra komplicerade krav för att göra det. 

Några saker att tänka på innan du väljer ett hemsideprogram eller WordPress:

 • Vill du ha full flexibilitet för att utveckla webbplatsen, eller håller du dig till ett ramverk?
 • Hur mycket kan du om kodning i olika programmeringsspråk?
 • Ska webbplatsen länkas till olika applikationer eller system?
 • Hur mycket tid har du på dig att utveckla webbplatsen?

Alternativ 1: Använd ett hemsideprogram

Vi har redan tagit upp det, men det finns huvudsakligen två olika alternativ som du kan välja mellan när du bygger din första hemsida. Naturligtvis bör du bestämma om du vill göra detta själv eller om det lönar sig att anlita en designer först. Om du har bestämt dig för att göra detta själv har vi lyft fram de enklaste alternativen för att göra det snabbt och enkelt. 

Ditt första alternativ är alltid ett så kallat hemsideprogram. Dessa plattformar är designade så att du inte behöver ha några kunskaper i CSS, HTML eller JavaScript, men ändå kan skapa en snygg hemsida. I takt med att dessa har blivit populära har ett antal olika alternativ dykt upp på marknaden. Vi har därför valt att lyfta fram de två som vi känner oss mest bekväma med och är övertygade om att de kan resultera i en hemsida helt utan kodning. 

Wix sammanfattning

# Wix

En testvinnare som är perfekt för nybörjare

Pris från: Gratis

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Vad vi gillar med Wix

Wix är en mycket mångsidig plattform med olika abonnemang i olika prisklasser och med mycket bra kundsupport. Därför är det svårt att säga vem Wix passar bäst för, eftersom de flesta kommer att hitta ett abonnemang som passar dem. Erfarna designers är möjligen de enda som saknar fler designalternativ. Plattformen gör att du själv kan skapa en responsiv webbplats som engagerar och konverterar, tack vare färdiga mallar och användarvänlig dra-och-släpp-funktion.

Fördelar

 • star iconMånga olika abonnemang
 • star iconMöjlighet till webbutik
 • star iconMöjlighet till blogg
 • star iconDra-och-släpp-funktion
 • star iconSkalbar för växande företag

Nackdelar

 • star iconInte optimalt för en stor webbplats (mer än 100 sidor)
 • star iconKan vara svårt att migrera till en annan plattform i framtiden
 • star iconKan bli dyrt med många plug-ins

Wix var ett av de första hemsideprogrammen som lanserades på marknaden, vilket också gav dem ett dåligt rykte. Den första versionen av plattformen var långt ifrån perfekt och resulterade ofta i mediokra hemsidor. Detta är dock något som de har arbetat mycket med och idag erbjuder Wix en otroligt användarvänlig plattform.

En av de saker som har gjort Wix så populärt är möjligheten att bygga professionella hemsidor utan någon kodning eller design. Du använder deras drag-och-släpp-verktyg som gör att du kan placera olika element exakt där du vill ha dem. De har också fler än 800 olika färdiga mallar, så du kan snabbt hitta en som du gillar och sedan bygga vidare på den. Om du är nöjd med själva designen är det bara att ändra bilderna och texten så att de passar dina önskemål.

Kostnader är alltid en viktig del av planeringen av ett projekt, men det blir sällan en utmaning med Wix. Du kan välja mellan sju (7) olika planer, så att du kan anpassa dig till dina behov. Börja med ett grundläggande abonnemang och uppgradera när du ser att det behövs. Så länge du väljer en premiumplan har du tillgång till samma verktyg – det är bara lagringsutrymmet och hastigheten som ändras med tiden.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Webnode sammanfattning

# Webnode

En super webbplatsbyggare för att snabbt komma igång

Pris från: Gratis

logo

Bäst för dig på en budget

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Vad vi gillar med Webnode

Webnode låter dig skapa professionella webbplatser, snabbt och enkelt. Redigeringsverktyget är användarvänligt och du har tillgång till många moderna mallar. Du får bra stöd för SEO. Det är också möjligt att översätta din webbplats till över 20 olika språk. Webnode erbjuder abonnemang i olika prisklasser, inklusive en gratisversion för dig som är i uppstartsfasen med en snäv budget.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänligt designverktyg
 • star iconPrisvärt abonnemang
 • star iconÖversättningsverktyg
 • star iconBra mallar och templates

Nackdelar

 • star iconBegränsad funktionalitet för bloggning
 • star iconFå funktioner och designalternativ

Ett annat populärt val för att skapa din första hemsida är Webnode. Detta är en av de närmaste konkurrenterna till Wix, något som du också ser på plattformen. Tjänsterna är mycket lika och riktar sig till nybörjare i båda ändar. För dig som användare innebär det att du snabbt och enkelt kan skapa en snygg hemsida med hjälp av de drag-and-drop-verktyg som finns i plattformen.

Webnode lanserades lite senare än Wix och har därför aldrig haft det dåliga rykte som Wix har haft. Tvärtom, denna plattform lanserades som en favorit bland designers – till stor del tack vare dess innovativa tjänst för design. Du hittar inte ett lika stort urval av mallar här som hos Wix, men de erbjuder flera tidlösa mallar. De flesta kommer därför att hitta en utgångspunkt som de kan bygga vidare på utan större svårigheter.

När det gäller pris har Webnode en långt enklare modell än vad Wix erbjuder. Det handlar inte bara om det faktum att de bara har fyra (4) planer, utan också om att du får samma sak i nästan alla planer. Här kan du uppgradera utifrån ditt behov av hastighet, antal e-postkonton och lagringsutrymme i takt med att din hemsida växer. De gånger vi har använt Webnode har vi varit mycket imponerade av resultatet och inte minst hur användarvänlig deras redigerare är.

logo

Bäst för dig på en budget

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Alternativ 2: bygg en hemsida med WordPress + Elementor

Elementor sammanfattning

# Elementor

Perfekt för att skapa WordPress-webbplatser

Pris från: Gratis

logo

Bäst för WordPress-användare

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Vad vi gillar med Elementor

Elementor passar dig som vill integrera en webbplatsbyggare med WordPress. Du har tillgång till många färdiga mallar som du kan anpassa med hjälp av dra-och-släpp-funktionen. Detta ger dig tillgång till WordPress många fördelar för CMS, bloggande och publicering, utan att behöva koda eller använda webbdesigner för att skapa underbara landningssidor. Du kan utöka webbplatsen ytterligare med plugins för t.ex. webbutik, om du vill erbjuda betalningslösningar.

Fördelar

 • star iconKan användas över alla teman
 • star iconDra-och-släpp-funktion
 • star iconRimligt pris från $ 49 per år

Nackdelar

 • star iconWebbplatsbyggaren kan hänga sig
 • star iconLåst till WordPress-plattformen

Det andra alternativet för att skapa en hemsida är att använda programvara med öppen källkod som WordPress. Denna plattform är gratis för alla att använda, dock krävs det lite mer kunskap för att du ska få ett bra resultat. Du kan välja att anlita en professionell webbdesigner, men då måste du betala betydligt mer än för ett hemsideprogram.

En bra utgångspunkt är därför att välja ett flexibelt tema som Astra Pro i kombination med Elementor-redigeraren. Båda dessa kräver att du har en prenumeration, men de är otroligt användarvänliga. På så sätt kan du skapa en hemsida med samma utgångspunkt som om du använde ett hemsideprogram. Elementor låter dig placera olika element var du vill, men det är mycket mer flexibelt än hemsideprogram.

Om du behöver bygga en webbplats från grunden eller bara vill ha mer kreativ frihet är WordPress + Elementor ett mycket bättre alternativ för dig. Men du bör också räkna med en inlärningskurva som är betydligt brantare om du inte har använt den här plattformen tidigare. Det finns inte heller någon kundtjänst som du kan ringa för att be om hjälp om du fastnar.

Många väljer den här tjänsten eftersom WordPress är gratis att använda, men de tar inte hänsyn till andra kostnader som dyker upp på vägen. Du måste betala för webbhotell, mallar (design), domäner och eventuella tillägg för att göra detta till en professionell hemsida. När alla dessa kostnader läggs ihop kommer de sällan att kunna konkurrera med tjänster som Wix och Webnode när det kommer till priset.

logo

Bäst för WordPress-användare

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Sammanfattning

Det är mycket att tänka på när man skapar sin första hemsida och i den här artikeln har vi därför tittat närmare på några av de viktigaste. Vi har även tittat på vilka möjligheter det finns om du vill skapa en hemsida för ditt företag på egen hand utan förkunskaper om detta.

Ofte stillede spørgsmål om å skapa hemsida för företag

Vilka plattformar rekommenderas för att skapa en företagshemsida?

Det finns flera plattformar som kan användas för att skapa en företagshemsida, bland annat WordPress, Joomla, Drupal och Squarespace. Valet av plattform beror på dina specifika behov och preferenser, men WordPress är ofta det mest populära alternativet tack vare dess flexibilitet och anpassningsförmåga.

Hur väljer man ett domännamn för en företagshemsida?

Ett domännamn bör vara unikt, lätt att komma ihåg, och reflektera ditt företags namn eller varumärke. Det är ofta bäst att hålla det kort och undvika komplicerade stavningar. Du kan registrera ditt domännamn genom en domänregistrator.

Vad innebär det att välja ett webbhotell för en företagshemsida?

Ett webbhotell är tjänsten som lagrar din hemsidas data och gör den tillgänglig på internet. Du bör välja ett webbhotell som erbjuder tillförlitlig prestanda, bra kundservice, och passar din budget.

Hur skapar man innehåll för en företagshemsida?

När du skapar innehåll för din företagshemsida, bör du tänka på dina kunders intressen och behov. Skriv om ämnen som är relevanta för ditt företag och din bransch. Se till att ditt innehåll är välstrukturerat och lätt att läsa, och använd bilder och multimedia för att göra det mer engagerande.

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.