Skapa hemsida: 6 enkla steg för nybörjare (2024)

Hur skapar man en hemsida själv? Hur startar man en webbutik? Oavsett om du är ett företag som vill sälja online eller om du har ett spännande sidoprojekt eller hobby som du vill dela med världen så är det viktigt att synas online med din egen hemsida. Det är dock inte alltid lätt att veta var man ska börja. Men oroa dig inte, vi hjälper dig.

Här har du en lättläst men komplett guide för dig som vill ha hjälp med att skapa din egen hemsida.

Steg-för-steg-guide

 1. Välj en webbplatsbyggare

 2. Välj den plan som passar dig bäst

 3. Välj en mall

 4. Anpassa designen

 5. Ladda upp ditt eget innehåll

 6. Anslut till en separat domän

Skapa din egen hemsida med hjälp av ett hemsideprogram

Du får allt du behöver för att skapa din egen hemsida genom att använda ett hemsideprogram– utan att behöva ha mycket kunskap om design i förväg. Du kan även använda dessa tjänster för att skapa hemsida med en webbutik, om du även vill erbjuda produkter eller betallösningar på din hemsida. 

Du kan också använda dra-och-släpp-funktionen för att göra hemsidan unik. Du kan också känna dig säker på att du får en layout som ger kunder och konverterar. Mallarna är mestadels utvecklade av proffs för specifika nischer. Många av byggarna erbjuder bra kundsupport, så att du kan få hjälp med att skapa en hemsida.

Skapa en hemsida: Steg för steg

För att hjälpa dig att komma igång med att skapa din hemsida har vi skapat en steg-för-steg-guide som ger insikt i hur man skapar en hemsida. Den kan användas oavsett om du vill skapa en blogg, starta en webbshop eller använda webbplatsen till något annat. Genom att följa dessa steg kommer du att ha en professionell webbplats utan behov av kodning och programmeringskunskap.

1. Välj en webbplatsbyggare

Om du vill skapa en webbplats som ser professionell ut är det en bra idé att använda en webbplatsbyggare. På så sätt behöver du inte veta något om kodning. Det finns många olika alternativ, men Wix är mycket användarvänligt och har ett antal olika mönster du kan välja mellan.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Du kan också hitta olika mallar från leverantörer som Squarespace, Weebly och Site 123.Enligt vår erfarenhet är Wix ett bättre alternativ, så vi använder det för ytterligare illustration.

En av fördelarna med Wix är att du kan använda den för att skapa en webbplats gratis, så länge du skapar ett konto hos dem.För att göra detta, gå bara till hemsidan och välj knappen “Kom igång”. Här kommer du att bli ombedd att skapa ett användarnamn och lösenord.

  • Tips: Om du vill använda en anpassad domän eller utöka din webbplats måste du uppgradera till ett abonnemang som kostar pengar. Du kan välja detta efter att webbplatsen har färdigställts.

2. Välj den plan som passar dig bäst

Ett användarkonto hos Wix är gratis och det är en bra idé att prova på sajten. Fördelen med att använda gratisversionen innan du bestämmer dig för att uppgradera ditt abonnemang är att du kan bekanta dig med de grundläggande funktionerna utan att det kostar pengar.

När du blir mer bekant med plattformen och dess olika funktioner kan det vara intressant att uppgradera ditt användarkonto. Då får du tillgång till fler verktyg som kan vara användbara när du skapar en webbplats.

Om du bestämmer dig för att Wix är en plattform som du vill fortsätta använda, har du flera alternativa planer att välja mellan:

  • Light: $11 per månad
  • Core: $20 per månad
  • Business: $29 per månad
  • Business Elite: $149 per månad

Du hittar mer detaljerad information om vad som ingår i de olika planerna på Wix webbplats.

3. Välj en mall

När du har skapat ett konto och bekantat dig med plattformen är det dags att skapa din hemsida. Wix har över 800 olika mallar att välja mellan, och de är indelade i olika kategorier. På så sätt kan du enkelt hitta de mallar som bäst passar den webbplats du vill skapa. Du behöver inte hitta den perfekta mallen i det här skedet. Hitta gärna en som har en layout du gillar och som passar din stil. Resten kan du justera senare.

När du har hittat en mall som du gillar håller du muspekaren över mallen och väljer “Redigera”.

4. Anpassa designen

När du väljer “redigera” kommer du till Wix Editor. Här kan du göra ändringar och anpassa mallen för att ge den din personliga prägel. Du kan t.ex. ändra färger, välja lämplig text och byta bilder.

Om du vill göra en ändring trycker du på det du vill ändra, t.ex. en bild eller text.

När du använder Wix editor uppdateras dina ändringar automatiskt. På så sätt kan du kontinuerligt se hur resultatet blir och välja de lösningar som du tycker passar bäst. Fördelen med att ta dig tid att hitta en mall som passar din hemsida är att det blir mindre redigeringsarbete innan din hemsida är färdig.

  • Tips: Det är en god idé att byta ut alla bilder på din webbplats och se till att texterna är anpassade till din webbplats. Många tar hemsidor på allvar om de präglas av standardtexter och stockbilder. Försök att göra mallen så personlig som möjligt för det du vill dela med dig av.

5. Ladda upp ditt eget innehåll

När du är nöjd med hur layouten ser ut är det dags att ladda upp ditt eget innehåll. Det kan vara videor, texter, bilder och annat som du vill dela med dig av på din webbplats. Om du till exempel planerar att starta en blogg kan det vara en bra idé att bekanta dig med hur man skapar ett blogginlägg och bilder för det.

För att din webbplats ska bli populär är det ofta viktigt med regelbundna uppdateringar. När du skapar din webbplats kan det vara bra att fundera på hur ofta du vill publicera innehåll. En bra plan för att publicera nytt innehåll kan vara avgörande för trafiken på din webbplats. Samtidigt säkerställer en bra översikt att du inte lägger upp samma sak flera gånger eller glömmer att lägga upp något som du redan har skapat.

6. Anslut till en separat domän

Om du väljer att använda Wix gratisversion av webbplatsen får du en länk som ser ut så här: mysite.wixsites.com/mysite. Det innebär att besökare lätt kan se att du använder en gratisversion av Wix, vilket många tycker är oprofessionellt. Många vill välja en egen domän för att få mer trovärdighet. Domännamnet är det första som potentiella kunder eller besökare på din webbplats möter och det är viktigt att hitta ett namn som passar din verksamhet. Det kan också vara bra att välja ett namn som är lätt att komma ihåg och lätt att stava till. Om du väljer ett svårt domännamn riskerar du att ingen hittar din webbplats.

Vilket hemsideprogram är bäst att använda för att skapa din egen hemsida?

Vilket hemsideprogram som är bäst beror till stor del på dina personliga preferenser. Till exempel, om kundsupport är viktig för dig bör du välja den där du känner att du får mest hjälp med att skapa en webbplats. Om du vill skapa en hemsida med en webbutik bör du välja en plattform med bra lösningar för betalning och kundhantering. Här får du en liten introduktion till populära alternativ för dig som vill skapa din egen hemsida.

Wix sammanfattning

# Wix

En testvinnare som är perfekt för nybörjare

Pris från: Gratis

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Vad vi gillar med Wix

Wix är en mycket mångsidig plattform med olika abonnemang i olika prisklasser och med mycket bra kundsupport. Därför är det svårt att säga vem Wix passar bäst för, eftersom de flesta kommer att hitta ett abonnemang som passar dem. Erfarna designers är möjligen de enda som saknar fler designalternativ. Plattformen gör att du själv kan skapa en responsiv webbplats som engagerar och konverterar, tack vare färdiga mallar och användarvänlig dra-och-släpp-funktion.

Fördelar

  • star iconMånga olika abonnemang
  • star iconMöjlighet till webbutik
  • star iconMöjlighet till blogg
  • star iconDra-och-släpp-funktion
  • star iconSkalbar för växande företag

Nackdelar

  • star iconInte optimalt för en stor webbplats (mer än 100 sidor)
  • star iconKan vara svårt att migrera till en annan plattform i framtiden
  • star iconKan bli dyrt med många plug-ins

Ett av de mest populära hemsideprogrammen med över 200 miljoner användare är Wix. Wix erbjuder mycket avancerade funktioner och premiumprenumerationer, men också enkla och prisvärda alternativ som ger dig en fantastisk webbplats. Det gör att du kan skala upp med Wix, till exempel om företaget växer eller du vill jobba heltid med sidoprojektet på sikt. De rullar hela tiden ut nya funktioner som CRM, möjligheten att skapa fakturor och skapa egna videor.

Nybörjare kan också använda Wix ADI för att få snabb hjälp med att skapa en webbplats. Det här är en bra lösning för dig som tycker att det är knepigt att hålla för dig själv, men som ändå vill bygga hemsidan på egen hand. Du måste dock vara medveten om att det kräver lite tålamod när du använder dra-och-släpp-funktionen för första gången.

Wix kan också användas för att skapa en webbplats med en webbutik. De har egna abonnemang med till exempel eCommerce, optimerade för dig som vill skapa en hemsida med betallösning, kundkonton och möjlighet att erbjuda fasta betalningar och abonnemang till dina kunder. Det finns tre olika abonnemang för e-handel. Det är enkelt att uppgradera i längden, om din webbutik växer eller du behöver mer lagringsutrymme.

Naturligtvis finns också marknadsföringsverktyg på plats, inklusive SEO-funktioner. Du kan till exempel ha en egen SEO-plan, samt optimera dina webbsidor. Wix analyserar även din trafik och hur läsarna navigerar runt på sidorna. Det kan hjälpa dig att ytterligare förbättra din webbplats.

Priser

  • Light: $10 per månad
  • Core: $20 per månad
  • Business: $29 per månad
  • Business Elite: $149 per månad

Funktionalitet

  • Enkel dra-och-släpp-funktionalitet
  • Vackra och responsiva mallar
  • Bra verktyg för SEO
  • Möjligheter till onlinebutik
  • Många bra appar tillgängliga
logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Webnode sammanfattning

# Webnode

En super webbplatsbyggare för att snabbt komma igång

Pris från: Gratis

logo

Bäst för dig på en budget

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Vad vi gillar med Webnode

Webnode låter dig skapa professionella webbplatser, snabbt och enkelt. Redigeringsverktyget är användarvänligt och du har tillgång till många moderna mallar. Du får bra stöd för SEO. Det är också möjligt att översätta din webbplats till över 20 olika språk. Webnode erbjuder abonnemang i olika prisklasser, inklusive en gratisversion för dig som är i uppstartsfasen med en snäv budget.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänligt designverktyg
  • star iconPrisvärt abonnemang
  • star iconÖversättningsverktyg
  • star iconBra mallar och templates

Nackdelar

  • star iconBegränsad funktionalitet för bloggning
  • star iconFå funktioner och designalternativ

Webnode är ett populärt hemsideprogram som gör att du enkelt kan sökmotoroptimera din webbplats, även om du inte kan så mycket om det. Många av prenumerationerna inkluderar en professionell e-postadress, samt en gratis domän i ett år. Plattformen erbjuder också en gratisversion som innehåller ganska anständiga funktioner, så länge du inte har något emot lite reklam och begränsade lagringsmöjligheter. Du kanske vill uppgradera senare när behovet av fler funktioner uppstår eller när din budget tillåter det.

En fördel med att använda Webnode är att du kan ladda ner en offlineversion av din webbplats, samt säkerhetskopiera ganska ofta. Det är också möjligt att ändra språket på webbplatsen med bara några klick. Den nya språkversionen sparas sedan som t.ex. minhemsida.com/dk, minhemsida.com/es, minhemsida.com/se och så vidare. Om du vill göra din webbplats mer tillgänglig över gränserna är detta ett stort plus.

Det ska dock sägas att funktionaliteten för bloggande och webbutik är ganska begränsad. Det finns säkert alternativ för båda, men du får i stort sett bara de mest grundläggande funktionerna (beroende på prenumeration). Webnode är däremot perfekt för dig som vill skapa en professionell och sökmotoroptimerad hemsida, utan att behöva lägga ner mycket tid och kraft.

Priser

  • Limited: 40 kr per månad
  • Mini: 63 kr per månad
  • Standard: 99 kr per månad
  • Proff: 179 kr per månad

Funktionalitet

  • Mycket användarvänlig
  • Bra för responsiv design
  • Bra stöd för flerspråkiga webbplatser
  • Möjligheter för onlinebutik
logo

Bäst för dig på en budget

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Site123 sammanfattning

# Site123

Ett bra val för enkla webbplatser

Pris från: Gratis

logo

Bäst för flerspråkiga webbplatser

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Vad vi gillar med Site123

Site123 har bra stöd för dig som vill ha en flerspråkig hemsida. Redigeringsverktygen finns också på många olika språk. Webbplatsbyggaren är ganska prisvärd och passar dig som har en budget. De har även en gratisversion som har ganska bra funktioner, vilket gör det enkelt att komma igång med en budget.

Fördelar

  • star iconBra språkstöd
  • star iconGratis version
  • star iconSnabb hjälp från kundsupport

Nackdelar

  • star iconBegränsad med designalternativ

Precis som namnet antyder kan du skapa din egen hemsida på 1, 2, 3. Lösningen är superenkel för dig som snabbt vill komma ut online. Du väljer önskad design genom att bläddra igenom nischerna/kategorierna. Det finns till exempel kategorier för småföretagare, frilansare, portföljer, frisörer och så vidare.

Det följer med en enkel blogg och möjlighet att handla online med din hemsida. Tänk bara på att e-handelsfunktionalitet kan vara begränsad jämfört med många av dina konkurrenter. Det finns också begränsade applikationer och funktioner tillgängliga för webbplatsen. Det borde dock inte vara något problem för dig som inte behöver så många avancerade alternativ.

Prenumerationerna finns i många olika prisklasser, så du kan hitta något som matchar din budget. Gratisversionen räcker faktiskt för att skapa en enkel hemsida, så det är inte säkert att du behöver uppgradera i första hand. Du kan också använda gratisversionen för att testa redigeringsverktygen och kontrollera om plattformen är rätt val för dig.

Site123 har också en ganska bra kundtjänst som även är tillgänglig för de med gratisprenumerationer. Du kan kontakta dem via e-post och chatt, men det går inte att ringa dem. Plattformen har också en hyfsad FAQ med svar på det mesta. En annan stor fördel med Site123 är att de gör SEO superenkelt. Du får vägledning på vägen med SEO Advisor. SEO Advisor analyserar hemsidan och ger dig tips på vad du kan förbättra. Det är också lätt att se var man ska lägga t.ex. SEO-titel. Du behöver därför inte mycket kunskap för att komma igång med att optimera dina webbsidor.

Priser

  • Free: $0 per måned
  • Premium: $7,8 per måned

Funktionalitet

  • Kostnadsfri prenumeration
  • Mycket enkel webbplatsbyggare
  • Många appar tillgängliga
logo

Bäst för flerspråkiga webbplatser

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Squarespace sammanfattning

# Squarespace

En bra webbplatsbyggare för snygga webbplatser

Pris från: $16/mån

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Vad vi gillar med Squarespace

Squarespace är en webbplatsbyggare som låter dig skapa vackra, funktionella webbplatser och nätbutiker, utan att veta något om webbdesign. Bra kundservice med chattfunktion är ett annat stort plus då du får svar på det mesta nästan direkt. Webbutikslösningarna är också mycket bra, vilket gör Squarespace till en webbplatsbyggare som företaget kan växa med. Du får till exempel bra marknadsföringsverktyg för att profilera din webbplats.

Fördelar

  • star iconVelutviklet blogverktøy
  • star iconGod kundeservice
  • star iconModerne og profesjonelle maler
  • star iconApp som lar deg designe via mobil

Nackdelar

  • star iconIngen kundsupport per telefon
  • star iconDet kan vara krävande att ändra i färdiga mallar

Squarespace är en annan populär lösning för dig som vill skapa en professionell hemsida eller webbutik, utan att själv vara proffs. Bloggverktygen är också ganska bra, jämfört med många av konkurrenterna. Det finns få andra hemsideprogram som erbjuder bloggfunktioner som flera författare, kommentarer från läsare, värd för podcaster och liknande.

Det mesta med Squarespace är helt enkelt slående vackert: vacker design, vackra element, vacker utformning… Designen är i fokus, och du kan enkelt sticka ut på marknaden med en visuellt engagerande webbplats. Detta är inte bara en fördel för fotografer och nätbutiker. Konkurrensen på nätet är hög och det är viktigt med en design som fångar uppmärksamheten så fort kunden klickar på din sida.

Det fina med Squarespace är att du kan integrera många verktyg i samma plattform, så du behöver inte köpa olika tjänster här och där. Tjänsterna omfattar t.ex. samtals- och mötesbokning, en separat sektion för medlemmar och Squarespaces eget verktyg för e-postmarknadsföring. Även om du kanske inte behöver det just nu så är det otroligt användbart med allt-i-ett-plattformar för dig som vill växa dig större.

Plattformen lämpar sig väl för att skapa en webbplats med en betalningslösning, skapa en bra portfölj online, blogga om ditt sidoprojekt eller marknadsföra ditt företag. Mallarna är responsiva, så du kan känna dig säker på att din hemsida ser bra ut på mobiler och surfplattor. Den responsiva designen ser faktiskt fantastisk ut, oavsett vilken skärm du besöker webbplatsen från.

Priser

  • Personal: 175 kr per måned
  • Business: 250 kr per måned
  • Commerce Basic: 300 kr per måned
  • Commerce Advanced: 540 kr per måned

Funktionalitet

  • Mycket snygga och moderna mallar
  • Bra funktioner för marknadsföring
  • Bra för SEO
logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Web.com sammanfattning

# Web.com

Ett bra alternativ med flera bra erbjudanden

Pris från: $1.95/månad

logo

Bästa webbplatsbyggare med hosting

star icon star icon star icon star icon

3.4/5

Vad vi gillar med Web.com

Web.com är en webbplatsbyggare som används med WordPress, men de erbjuder även hosting och webbplatsregistrering. Du får tillgång till professionella mallar med dra-och-släpp-funktion, så att du kan anpassa hemsidan efter dina egna behov. Lösningen är enkel och användarvänlig och du får snabbt ditt projekt online. Web.com passar bäst för dig som inte behöver massor av designalternativ.

Fördelar

  • star iconProfessionella mallar
  • star iconAnvändarvänlig

Nackdelar

  • star iconBegränsat SEO-stöd
  • star iconBegränsad funktionalitet
  • star iconRätt dyrt i längden

Web.com erbjuder både webbhotell och webbplatsbyggare för frilansare, sidoprojekt och småföretag. De har ett eget informationscenter som är fullt av artiklar med marknadsföringstips, hur du bygger ditt företag online och liknande. Mallarna är professionella, men relativt enkla. Det kan dock vara ett plus för dig som blir förvirrad över många designlösningar.

Du kan också välja mellan över 2 miljoner bilder för din webbplats, om du inte har några själv. Vi rekommenderar att du använder dina egna bilder så långt det är möjligt. I uppstarten kan du behöva använda andras bilder tills du får någon att ta dem själv. Du behöver inte söka på webben efter bilder med Web.com, och du behöver inte oroa dig för rättigheterna att använda dem.

Du kan också lägga till nödvändiga föremål som kontaktformulär och Google Maps så att dina kunder enkelt kan hitta dig. Om du vill integrera webbplatsen med sociala medier kan du lägga till knappar så att läsarna också kan hitta dig på de andra plattformarna du använder. Dessa knappar tillåter även läsare att dela din webbplats på sociala medier.

Om du så småningom vill ha en helt original webbplats kan Web.com erbjuda dig ett eget designteam. Du slipper alltså “handla utifrån”, om du skulle vilja avancera så småningom. Starterbjudandet är ganska bra, då du får den första månaden till ett lågt pris. Du måste dock notera att priset månaden efter är över för att se till att ditt abonnemang matchar din budget.

Priser

  • Website: $4,95 per måned
  • Website + Marketing: $7,95 per måned
  • Online Store: $13,95 per måned
  • Online Marketplaces: $19,95 per måned

Funktionalitet

  • Lätt att använda
  • Bra AI-verktyg
  • Fina mallar
logo

Bästa webbplatsbyggare med hosting

star icon star icon star icon star icon

3.4/5

Skapa hemsida med WordPress

Ett annat alternativ som många väljer är WordPress. Detta är det mest använda CMS i världen - och det uppskattas att en av tre hemsidor byggs på WordPress-plattformen. Det är dock lite mer krävande att använda än ett hemsideprogram, vilket innebär att du först bör avgöra om det är rätt val för ditt projekt. Dessutom finns det en del kostnader förknippade med WordPress som man undviker om man använder ett hemsideprogram. 

Vi kommer inte att gå igenom WordPress i detalj, utan bara lyfta fram de viktigaste delarna. Om du däremot vill ha en grundlig genomgång av hur man skapar en hemsida med WordPress har vi en separat guide om detta som du hittar här.

1. Överväg om WordPress är något för dig

Det första du bör tänka på är om WordPress är det CMS som du bör använda. Du får mycket mer flexibilitet än vad många hemsideprogram erbjuder, men det innebär också mycket mer ansvar. Om du utvecklar en stor hemsida som kräver mycket flexibilitet kan WordPress vara ett bra alternativ. Men om du bara letar efter ett enkelt hemsideprogram för att skapa en blogg eller en projektwebbplats kan ett hemsideprogram vara ett bättre alternativ. 

2. Konfigurera hosting

Om du bestämmer dig för WordPress måste du hitta ett webbhotell att lagra din hemsida på. WordPress är bara det program som du använder för att hantera din hemsida, och denna måste laddas upp någonstans. Här rekommenderar vi att du jämför några olika leverantörer för att hitta den som bäst passar dina krav och din budget. 

Dessutom kan du fundera på var din målgrupp befinner sig geografiskt. Även om det kan vara billigt att välja hosting utomlands kan det leda till att din hemsida har dålig hastighet här i Sverige.

3. Registrera en domän

I många fall är det möjligt att registrera en domän när du köper webbhotell. Om så inte är fallet måste du registrera en domän och koppla den till ditt webbhotell. Domänen kommer att vara adressen till din hemsida, så se till att den är relevant för den hemsida du tänker bygga. 

4. Välj en design

När du har installerat WordPress på din hemsida är det dags att hitta en design. Här kan du antingen välja en av de färdiga mallar som följer med WordPress – eller så kan du få något skräddarsytt. Om du väljer det sistnämnda bör du ta hänsyn till att professionella designers ofta kan medföra betydande kostnader. 

5. Ladda upp innehåll och publicera

När designen är klar behöver man ett innehåll. Du kan välja att lägga till detta själv via WordPress. Systemen för att göra detta är mycket användarvänliga och gör det enkelt att lägga till nytt innehåll när designen är klar. Du kan sedan publicera din webbplats på den domän du har valt. För att göra detta så enkelt som möjligt rekommenderar vi att du använder WordPress egna funktioner. 

Skapa hemsida själv kontra webbdesignbyrå

"Ska jag använda en webbdesigner eller skapa min egen webbplats?" Det är ofta den första frågan som många ställer sig när de startar ett nytt projekt. Det finns både för- och nackdelar med både webbdesignbyrå och hemsideprogram. Men ett hemsideprogram gör det enkelt för de flesta att komma igång till ett överkomligt pris, utan att det nödvändigtvis kräver för mycket tid eller pengar.

Det är inte heller längre så att du måste använda en webbdesigner för att skapa en professionell hemsida, oavsett om du vill skapa en hemsida för ett företag eller för att dela med dig av din hobby.

Dagens hemsideprogram låter dig skapa vackra, responsiva hemsidor med allt du behöver för att konvertera, bygga e-postlistor, sälja produkter och förmedla ditt budskap. Mallar, element och mönster gjorda av proffs och du sätter ihop dem själv. Hur mycket eller lite du ändrar dem beror på dina behov och hur väl mallarna matchar dina mål för webbplatsen.

Hur man gör en hemsida gratis

Är det verkligen möjligt att skapa en webbplats gratis? Det korta svaret är ja, flera hemsideprogram erbjuder gratisprenumerationer. Du kommer dock att gå miste om några av de funktioner och tjänster som är reserverade för betalande kunder. Frågan är därför vad dessa funktioner är värda för dig, samt vad du ska använda webbplatsen till. Gör en lista över vad du behöver och jämför detta med vad hemsideprogram erbjuder. 

Om du vill komma igång snabbt med en budget kan det vara en bra lösning att skapa en gratis hemsida. Detta gäller särskilt för dig som inte behöver skapa en hemsida med en betallösning utan främst en blogg, dela info om din hobby eller informera om tjänster som du fakturerar för på annat sätt. Du kan alltid uppgradera ditt abonnemang när du börjar tjäna pengar eller dina behov ändras.

Här kan du läsa mer om hur du skapar din egen hemsida gratis.

5 tips på vad din hemsida bör innehålla

Nu när du vet var du ska skapa webbplatsen och vilket abonnemang som är bäst kan du börja skriva och designa. Vet du inte var du ska börja? Här får du fem tips på vad hemsidan ska innehålla, samt hur den ska se ut.

Tips 1: Grundliga förberedelser är nyckeln till framgång

Det kan vara bra att ta en titt på dina konkurrenter som en del av förberedelsen. Försök att hitta element i designen och texter som de andra inte har. Du bör också göra research på din målgrupp så att du vet hur du når dem på bästa möjliga sätt. SEO är också en viktig del av din förberedelse. Det tar mycket längre tid att skapa webbplatsen först, bara för att behöva gå tillbaka och SEO-optimera.

Tips 2: Vad är ditt varumärke/varumärkesidentitet?

Oavsett om det är ett projekt, en hobby eller ett företag, kanske du vill fundera på vilken varumärkesidentitet du vill att din webbplats ska ha. Logotyp, färg, bilder och formuleringar har mycket att säga för den stämning du skapar, budskapet du förmedlar och läsarnas uppfattning om dig. Vill du bygga förtroende och framstå som en vän? Sportig och motiverande? Genomtänkt och annorlunda? 

Det är viktigt att du använder samma varumärke när du skapar olika sidor på din webbplats. Fundera också på om din identitet återspeglas på andra plattformar, annars kan det skapa förvirring hos kunden. I värsta fall tappar du dem som kund för att de inte förstår dig eller känner att de inte kan lita på att du står för det du säger.

Tips 3: Rita en liten skiss av din webbplats

God planering är nyckeln till framgång, sägs det, och det gäller även hemsidan. Det är mycket enklare att skapa en egen hemsida som har en röd tråd och en bra design om du skisserar den först. Inte minst kan du spara mycket tid på detta sätt. Det kan vara extremt tidskrävande att hela tiden gå tillbaka för att redigera sidor efteråt. Ett litet tips är att hålla hemsidan enkel och tydlig. Om webbplatsen är svårnavigerad kan läsarna snabbt ge upp.

Tips 4: Gör webbsidan mobilvänlig med responsiv design

Du går miste om mycket trafik och potentiella kunder genom att inte använda en responsiv design när du skapar en webbplats. Idag är det otroligt många som sitter på sina mobiltelefoner och surfar, inte PC:n. Om du inte använder dig av responsiv design riskerar du att läsaren möts av en hemsida som ser konstig ut. 

Mobilvänlig design ser bra ut på alla skärmstorlekar. Designen ändras efter storleken på skärmen, så att läsaren alltid får den bästa upplevelsen. Vi rekommenderar att du kontrollerar hemsidan på olika enheter och olika skärmstorlekar innan lansering för att säkerställa att kundens upplevelse av hemsidan är som du vill ha den.

Tips 5: Lägg tid på innehållet för att skapa en hemsida som säljer och engagerar

Det är lätt att fokusera på det du tycker är viktigt och spännande när du skriver ditt innehåll. Ändå är kunden/läsaren hjälten i ditt innehåll. Det är här all forskning om målgruppen verkligen kommer in i bilden. Se till att fokusera på det viktigaste i kundens ögon först, så att de känner att de har kommit till rätt plats. Kom ihåg att konkurrensen på nätet är hård och tröskeln är låg för att potentiella kunder ska klicka sig vidare.

Slutsats: Skapa din egen hemsida med ett hemsideprogram

Nu har du fått många bra tips och svar på frågan "hur man gör en hemsida". Hemsideprogram är ett jättebra alternativ för dig som vill skapa en hemsida själv, utan att ha så mycket kunskap. Du får tillgång till massor av mallar som du kan anpassa, och du kan kontakta kundsupport för mer hjälp. Det viktigaste är att välja en plattform som du trivs med och som du kan växa med på sikt.

Lycka till med din nya hemsida!

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Vad vi gillar med Wix

Wix är en mycket mångsidig plattform med olika abonnemang i olika prisklasser och med mycket bra kundsupport. Därför är det svårt att säga vem Wix passar bäst för, eftersom de flesta kommer att hitta ett abonnemang som passar dem. Erfarna designers är möjligen de enda som saknar fler designalternativ. Plattformen gör att du själv kan skapa en responsiv webbplats som engagerar och konverterar, tack vare färdiga mallar och användarvänlig dra-och-släpp-funktion.

Fördelar

  • star iconMånga olika abonnemang
  • star iconMöjlighet till webbutik
  • star iconMöjlighet till blogg
  • star iconDra-och-släpp-funktion
  • star iconSkalbar för växande företag

Nackdelar

  • star iconInte optimalt för en stor webbplats (mer än 100 sidor)
  • star iconKan vara svårt att migrera till en annan plattform i framtiden
  • star iconKan bli dyrt med många plug-ins

Ofte stillede spørgsmål om å skapa hemsida

Vilka webbplattformar kan jag använda för att skapa min hemsida?

Det finns många webbplattformar tillgängliga för att skapa en hemsida. Några av de mest populära är WordPress, Wix, Squarespace och Weebly. Valet av plattform beror på dina personliga preferenser och behov.

Hur väljer jag ett domännamn för min hemsida?

När du väljer ett domännamn för din hemsida, bör du försöka hitta ett namn som är unikt, lätt att komma ihåg, och som reflekterar syftet med din webbplats. Du kan registrera ditt domännamn genom en domänregistrator.

Vad bör jag tänka på när jag väljer webbhotell för min hemsida?

När du väljer webbhotell för din hemsida bör du överväga faktorer som kostnad, tillförlitlighet, hastighet, kundservice och vilka funktioner som erbjuds. Du bör välja ett webbhotell som passar dina behov och budget.

Hur skapar jag innehåll för min hemsida?

När du skapar innehåll för din hemsida, bör du fokusera på att skapa värdefullt, relevant och engagerande innehåll som uppfyller behoven hos din målgrupp. Använd bilder, videor och andra visuella element för att göra ditt innehåll mer attraktivt och minnesvärt.

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.