Snygga hemsidor: 5 exempel och användbara tips

Det krävs ganska mycket för att kunna skapa en snygg hemsida, och det kan vara svårt att veta var man ska börja med sin första webbplats. En hemsida måste inte bara vara väl utformad för sitt syfte, utan den måste också vara engagerande för besökarna. Det innebär att det finns ett antal faktorer som spelar in, som till exempel bilder, text, färger, animationer, funktioner och själva användarupplevelsen.

Vi vet hur svårt det kan vara att skapa sin första hemsida, och just därför har vi sammanställt fem viktiga principer för bra webbplatser och sedan presenterat några exempel på hemsidor vi gillar. Syftet med den här artikeln är att ge dig en bättre uppfattning om vad som krävs för att skapa en bra och snygg hemsida, samt att ge dig lite inspiration.

Läs vidare för att lära dig mer om hur du utvecklar en snygg hemsida!

5 viktiga principer för snygga hemsidor

Det finns många principer att följa när det kommer till att bygga en hemsida, men vi har försökt samla några av de viktigaste. Vi har lyft fram dessa principer eftersom de är grundläggande för alla typer av webbplatser, vilket gör dem enklare att följa när du skapar en bra användarupplevelse. Här är de fem viktigaste punkterna som vi anser utgör grunden för en bra hemsida:

Syftet med hemsidan

Det första du behöver klargöra är vad syftet med dina hemsidor är. Detta kommer att ha stor betydelse för hur användarupplevelsen ska utformas och spelar därför en mycket viktig roll. Det är här det lönar sig att tänka efter noga – vad är det vi egentligen vill att webbplatsen ska erbjuda? Att göra detta ger en bättre bild för vilka funktioner du behöver inkludera och hur innehållet ska läggas upp.

Att inrätta en webbshop eller en tidsbokningssida är till exempel inte till någon större nytta om du inte erbjuder produkter eller tjänster som kräver det. På samma sätt är det oklokt att ha stora mängder innehåll om det överskuggar de produkter som du försöker sälja på din hemsida.

Några viktiga egenskaper hos en bra hemsida:

  • En bra beskrivning av din verksamhet
  • Att promota ditt företag och bygga upp ditt rykte
  • Generera leads till potentiella kunder
  • Försäljning och uppföljning av kunder

Enkelhet

Även om det kan vara frestande att skapa en sofistikerad hemsida är ofta enkla webbplatser bäst. Med hänsyn till användarvänlighet är det viktigt med en enkel design. Våra användare behöver hitta det de vill ha snabbt och effektivt – utan att behöva göra onödiga val i farten. En enkel design är också viktig för att optimera en bra användarupplevelse.

Vi har alla varit inne på en hemsida med komplicerad navigering, onödigt många bilder eller irrelevant innehåll för vad vi sökt efter. Resultatet av sådana erfarenheter är ofta att vi förkastar webbplatsen och försöker hitta ett bättre alternativ någon annanstans, och det är precis vad vi försöker undvika med bra hemsidor. Därför bör du hålla det så enkelt och smidigt som möjligt, så att alla som använder hemsidorna får bästa möjliga upplevelse.

Vissa faktorer spelar en viktigare roll än andra när det gäller simpliciteten för din hemsida:

Färg

Det är viktigt att använda färger på rätt sätt för att skapa bra webbsidor. Här är det viktigt att hitta färger som ger rätt stämning och att ha en konsekvent färgpalett. Med detta menar vi att du använder samma färger på hela webbplatsen, så att de blir en del av webbplatsens identitet. Här gäller det att experimentera med olika färgkombinationer och hitta den som bäst passar ditt företags profil. Titta gärna in på Omstartslåns hemsida för inspiration.

Text

De allra flesta hemsidor innehåller text, vilket innebär att texten också är en viktig del av din hemsidas identitet. Här är det viktigt att välja ett typsnitt som passar budskapet – samtidigt som det förstärker det intryck som du vill att webbplatsen ska ge användaren. En viktig tumregel är att undvika att använda många olika typsnitt och att hålla sig till högst tre olika.

Bilder

Vi människor gillar visuellt innehåll och bilder är därför ett effektivt verktyg på en hemsida. Olika bilder ger dock olika intryck, vilket innebär att du bör välja bilder med omsorg. På en bra webbplats är alla bilder relevanta för företagets profil och det innehåll som erbjuds. Med andra ord ser det dåligt ut om du använder alltför vanliga lagerbilder som finns på olika gratis bildtjänster. Att välja rätt bilder till en hemsida kan faktiskt vara ganska krävande, men det är detta som skiljer bra hemsidor från dåliga hemsidor.

Navigering

En annan viktig poäng för den som vill skapa en bra hemsida är navigering. Vi talar inte bara om menyn på förstasidan, utan även om de underliggande val som du måste göra på dina sidor. Det ska vara lika lätt att ta sig från A till B som att ta sig tillbaka från B till A. Med andra ord ska hela användarupplevelsen vara kopplad till den önskade navigeringen och du ska inte behöva leta efter rätt knapp och länk. Dålig navigation är en av de saker som snabbt blir frustrerande för kunderna och kan resultera i förlust av försäljning. Ett bra exempel på detta är sociala medier där det finns en tydlig navigering oavsett var du befinner dig på plattformen.

Innehåll

Sist men inte minst har innehållet på din hemsida stor betydelse. Många företag som lanserar sin första webbplats har stort fokus på profilering och design, men glömmer bort innehållet som en del av hemsidan. Bra webbplatser erbjuder värdefullt innehåll som ger något tillbaka till användarna. Det kan vara i form av gratis råd, svar på en fråga, enkla lösningar på problem eller, som i det här inlägget, bra tips som är relevanta för det som hemsidan erbjuder.

Mobiloptimering

I dag kan du anta att en stor del av trafiken till din hemsida kommer från mobila enheter, vilket innebär att mobiloptimering är mycket viktigt. Oavsett om du använder dig av en byrå eller ett hemsideprogram är det lika viktigt att hemsidan ser lika bra ut både i webbläsaren och mobiltelefonen. Detta är också en aspekt som Google bedömer när de tittar på kvaliteten på en hemsida. En bra mobiloptimering kan därför hjälpa dig med din SEO genom att Google tycker att hemsidan lämpar sig väl för både mobiler och stationära datorer.

Exempel på hemsidor vi gillar

  • Bosumhus har matchat sin webbplats färgpalett med hjälp av skogen, vilket är ett utmärkt val då de tillverkar hus av svenskt virke. Med hjälp av tydliga bilder och beskrivande underrubriker gör första anblicken det enkelt att förstå vad det är för typ av produkt det handlar om. Webbsidan har ett ljust och fräscht utseende som skapar inspiration. I navigationen är det lätt att hitta nödvändig information om husbygge, miljöpåverkan och hållbarhet. Alla de olika sidorna är skrivna på ett sätt som väcker intresse och fiffigt nog finns ett kontaktformulär i botten av varje sida där man kan göra en intresseanmälan.
  • Grafix Studio har byggt en webbplats som tydligt beskriver deras verksamhet med hjälp av stora bilder, tydliga rubriker och beskrivningar som sammanfattar alla olika aktiviteter som finns att göra där. Navigationen på toppen av sidan är enkel och tydlig, vilket gör det lätt att hitta information och boka. Designen är avskalad och man har använt sig av spännande färger som återspeglar aktiviteten i bilderna samtidigt som texten är tydlig att läsa och ta in.
  • Fractal är en svensk tillverkare av datorchassin och när man besöker deras webbplats får man en elegant videopresentation av deras senaste produkter. Det väcker nyfikenhet och det är lätt att klicka sig vidare till produkterna samt scrolla för att läsa de senaste nyheterna. Menyerna och knapparna är snyggt animerade och det är enkelt att hitta information om deras produkter. Under en av flikarna finns ett bra verktyg som gör det lätt att hitta återförsäljare – oavsett vilken del av världen du bor i.
  • När man går in på Monidals hemsida möts man av en inspirerande färgglad front med stiliga animationer och typsnitt. Det är ett oberoende bokförlag som samlar spännande författare av modern skönlitteratur. Kända profiler lyfts fram tillsammans med deras senaste böcker vilket skapar trovärdighet och väcker intresse. En intressant detalj är att de olika valen av bokkategori byter färgerna på webbsidan, utan att kompromissa på helhetsintrycket.
  • Helsingborg Design Lab har en webbplats med en unik, spännande design och fokus på tidigare arbete. Detta ger bra information om hur företagen tidigare har tillhandahållit tjänsterna och en tydlig bild av vad du får. Informationen på deras sidor fungerar också som en utmärkt inspiration för hur man kan utforma nya projekt på ett kreativt sätt.

Sammanfattning

Det finns många faktorer som spelar in för att skapa bra hemsidor, men det kan vara svårt att veta var man ska börja. För att göra det hela lite enklare har vi gått igenom några av de viktigaste punkterna och illustrerat dem med några exempel på bra webbplatser. Det är viktigt att dina webbsidor har rätt information och innehåll, men du bör alltid komma ihåg att kunden är i centrum.

Därför är det viktigt att webbplatsen har innehåll som identifierar företaget, är väl lämpad för Google-ranking och erbjuder det som dina kunder söker. Här kan rätt val av artiklar och nyheter vara något av det viktigaste. Dessutom kommer sociala medier och tydlig design att vara viktiga för användarupplevelsen. Vi rekommenderar därför att du planerar kundupplevelsen noggrant och tittar på hur du vill att kunderna ska navigera på webbplatsen.

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.