Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Squarespace recension: Viktiga saker du behöver veta

När det kommer till att bygga en hemsida bör det vara enkelt att välja en hemsidebyggare. Den lösning du än väljer kommer dock att ha stor betydelse för slutresultatet av din webbplats. Här kommer Squarespace in som en lösning som erbjuder enkla verktyg för dem som är intresserade av webbdesign. På Squarespace hittar du ett stort urval av mallar, men du kan också använda deras drag-and-drop-verktyg för att skapa din egen webbplats.

I vår granskning av Squarespace tar vi upp allt du behöver veta om hur du bygger en webbplats med Squarespace, samt några av våra tidigare erfarenheter av Squarespace. En av de viktigaste sakerna vi har fokuserat på är funktionalitet och möjligheten att bygga en professionell webbplats utan att behöva använda CSS och HTML.

Squarespace erbjuder dock mer avancerade verktyg än många av sina konkurrenter. Detta medför i sig att du måste ha en viss tidigare kunskap om du vill få ut det mesta av deras lösning.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Nyckelinfo

Pris från: $16/mån

Gratis testperiod: Ja

Vad vi gillar med Squarespace

Squarespace är en webbplatsbyggare som låter dig skapa vackra, funktionella webbplatser och nätbutiker, utan att veta något om webbdesign. Bra kundservice med chattfunktion är ett annat stort plus då du får svar på det mesta nästan direkt. Webbutikslösningarna är också mycket bra, vilket gör Squarespace till en webbplatsbyggare som företaget kan växa med. Du får till exempel bra marknadsföringsverktyg för att profilera din webbplats.

Fördelar

  • star iconVelutviklet blogverktøy
  • star iconGod kundeservice
  • star iconModerne og profesjonelle maler
  • star iconApp som lar deg designe via mobil

Nackdelar

  • star iconIngen kundsupport per telefon
  • star iconDet kan vara krävande att ändra i färdiga mallar

Läs vidare för att se vad du kan använda plattformen till!

Fördelar och nackdelar med Squarespace

  • Plattformen har en egen mobilapp som du kan hantera din webbplats med när du är på språng.
  • Erbjuder mer än 100 olika mallar som du kan anpassa efter dina önskemål.
  • Konkurrenskraftiga priser för både små och stora användare.
  • Squarespace har ingen automatisk lagring, vilket innebär att du måste lagra alla uppdateringar manuellt.

Användarvänlighet

Squarespace är utformad för att vara en enkel plattform att använda för både nybörjare och mer erfarna användare. Det innebär att när du för första gången loggar in får en snabb rundtur i Squarespace. Om du är nybörjare på att skapa webbplatser kan det vara bra att följa deras tutorial, men vi hoppade över den och kom ändå lätt i gång.

En av de saker som gör Squarespace till en populär lösning är dess enkla design. Här får du en plattform som har alla funktioner som du vill ha, dock helt utan att de lagt till onödigt avancerade tilläggsfunktioner. En funktion som vi verkligen uppskattade var den kontinuerligt uppdaterade förhandsgranskningen av webbplatsen som du bygger. Det gör det lätt att se hur föreslagna ändringar kommer att påverka utseendet på din webbplats.

Även om Squarespace är ett dra-och-släpp-verktyg som liknar Webflow och Wix, har det några tydliga fördelar med sin lösning. Detta gäller särskilt när du behöver placera olika element i din design. Squarespace använder en sektionsbaserad inställning, vilket innebär att du kan välja element och placera dem inom olika ramar. På så sätt får du en väl optimerad design, oavsett vilken enhet du använder för att besöka webbplatsen.

Vissa kan se det som en begränsning, men vår erfarenhet av Squarespace visar att det är en fördel. Även om olika lösningar som Wix gör det möjligt att placera element var som helst på skärmen, kan detta ofta leda till att det inte ser likadant ut på olika monitorer. Detta är något du slipper med den smarta lösningen som Squarespace tillhandahåller.

Det är mycket enkelt att komma igång med Squarespace och om du har tidigare erfarenhet av liknande lösningar kan du bygga en webbplats på några timmar. Hela flödet i plattformen har ett naturligt tillvägagångssätt, vilket gör det lätt att ta reda på olika funktioner i farten. Vi har också sett ett antal exempel på nybörjare som har skapat mycket professionella webbplatser med egna domäner, mycket snabbare än med till exempel WordPress.

Kort sagt är Squarespace en mycket användarvänlig plattform som gör det enkelt att skapa en snygg design utan tidigare erfarenhet. Alla nödvändiga funktioner ingår i plattformen så att du snabbt och enkelt kan skapa din första webbplats.

Funktionalitet

En av de saker som har gjort Squarespace till en populär lösning jämfört med Wix och andra webbplatsbyggare är funktionaliteten. Du hittar en rad verktyg som gör det mycket enklare att hantera och ändra din webbplats. Som en viktig del av vår granskning av Squarespace kommer vi därför att titta på några funktioner som du bör använda för att kunna bygga bättre webbplatser.

SEO-verktyg

När du lanserar din webbplats är det viktigt att den är synlig. Många nya, mindre företag lockar en stor del av sina potentiella kunder från sökmotorer som Google. Därför är det viktigt att se till att din webbplats är så synlig som möjligt för dessa aktörer.

Det är här en SEO-strategi kommer in som en viktig del av din marknadsföring. SEO står för Search Engine Optimization (sökmotoroptimering) och innebär att du hjälper sökmotorn att bättre förstå vad din webbplats handlar om. Det är just här som olika sidor och en blogg är viktiga verktyg som kan hjälpa din webbplats att kartläggas snabbt av Google.

Squarespace erbjuder inget revolutionerande inom SEO, men ger dig tillgång till alla nödvändiga verktyg, vilket är en bra utgångspunkt. Detta innebär dock att din framgång förmodligen kommer bero mer på dina egna ansträngningar än på magiska verktyg från Squarespace. Därför bör de flesta webbplatsägare vara väl insatta i hur SEO fungerar i praktiken.

Du kanske inte tror att SEO har något att göra med ditt företag, men där har du fel. Att inte ha en bra SEO-strategi är som att lansera en ny butik utan att berätta för någon att den finns. Du kan ha tur att någon råkar gå in genom dörren, men det är sällan den mest effektiva lösningen. Därför bör du inkludera SEO som en aktiv del av marknadsföringen av din webbplats för att uppnå optimal effekt och avkastning.

Marknadsföring via e-post

Ett verktyg som särskilt nya företag underskattar är e-postmarknadsföring. Här kan du ge kunderna tillgång till unikt innehåll eller köra olika kampanjer direkt till din målgrupp. Därför är det bra att veta att Squarespace kan integreras med populära lösningar som MailChimp, eller så kan du välja att använda Squarespaces eget verktyg som är tillgängligt för deras kunder.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Nyckelinfo

Pris från: $16/mån

Gratis testperiod: Ja

Båda gör det möjligt att skapa anpassade nyhetsbrev och kampanjer, men för dem som vill ha så enkel översikt och kontroll som möjligt kan det vara en bra idé att använda sig av Squarespace-lösningen. På så sätt kan man placera sign-up-formulär på olika ställen på webbplatsen och enkelt hålla reda på hur många som svarar.

Här är det viktigt att notera att e-postmarknadsföring inte ingår i din prenumeration, men det kan läggas till i din tjänst. Priset för denna tjänst varierar mellan 5 och 58 dollar per år, baserat på vilket paket som väljs.

Integrering av sociala medier

I dag är närvaro och content på sociala medier en viktig del av många företags profil – och därför har det blivit viktigt att integrera dessa områden. Här ser vi att Squarespace sticker ut  från konkurrenterna när det kommer till att integrera flöden och innehåll från mer än 20 andra SoMe-plattformar. På så sätt kan du enkelt ladda upp innehåll till din blogg eller webbplats och hålla kontakten via sociala medier.

Egen domän med SSL-certifikat

Ett bra domännamn är den viktigaste identiteten för din webbplats, vilket gör det extra viktigt. De flesta webbplatsbyggare erbjuder standardlösningar där detta ingår i din prenumeration. Vissa billigare varianter kan dock kräva att du uppgraderar innan du får tillgång till ett SSL-certifikat.

Hos Squarespace får du ett SSL-certifikat för alla domäner, vilket innebär att du får det oavsett vilket paket du väljer. Detta är faktiskt värt att notera, eftersom många olika webbhotell tar extra betalt för detta.

Bokning

En av fördelarna med en bra webbplats är att den aldrig blir stökig. Din webbplats kommer att vara öppen dygnet runt, vilket innebär att rätt verktyg är avgörande. Här kommer Squarespace snabbt att bli din favorit med många fördelar. Företaget har nämligen köpt upp Aquity Scheduling – ett programvaruföretag som utvecklat lösningar enbart för detta.

Nu är denna lösning integrerad i Squarespace med hjälp av enkla tillägg. Med andra ord kan du enkelt lägga till olika element för bokning, tidsbeställning och avbokning direkt på din webbplats. Du kan själv välja vilka tider som är tillgängliga på begäran och på de viset minska behovet av e-postkorrespondens.

Kundtjänst

En annan viktig punkt som vi har bedömt i vår granskning av Squarespace är kundtjänsten. Även om plattformen är mycket användarvänlig och du sällan behöver kontakta kundtjänsten är det bra att veta att det finns ett alternativ om det behövs. Vi har därför tittat närmare på de alternativ som finns och hur de fungerar.

Det första vi märkte är att Squarespace endast erbjuder skriftlig kundtjänst – något de gör via e-post och livechatt. Vi vet att många vill ha telefonsupport, men det finns för närvarande inte tillgängligt hos Squarespace. Även om detta har vissa nackdelar är vi övertygade om att de tillgängliga lösningarna kompenserar för bristen på telefonsupport.

Först och främst erbjuder Squarespace kundtjänst dygnet runt via e-post, vilket innebär att de svarar snabbt på de flesta e-postmeddelanden. Vi testade detta genom att skicka några olika förfrågningar och fann att vi fick ett bra informativt svar med en genomsnittlig svarstid på 45 minuter. Om du föredrar att prata med någon direkt kan du göra det måndag till fredag genom att använda deras livechatt.

Sist men inte minst har de ett bra urval av artiklar om självhjälp i sitt DIY-arkiv. Här hittar du svar på en rekke utfordringer och i mange tilfeller även videovisning på spørsmålene dine. Tyvärr finns inte detta innehåll tillgängligt på svenska, men den engelske är välskriven om än lite komplicerad.

Pris

För att göra plattformen så tillgänglig som möjligt erbjuder Squarespace möjligheten att välja mellan olika paket. Varje paket har en rad olika funktioner, så här kan du välja vad som är bäst för din webbplats. Det är också värt att notera att Squarespace erbjuder en kostnadsfri variant, men för de flesta är den tyvärr för begränsad.

Personal – 12 USD/mån

Den första betalda lösningen är en bra startpunkt för de flesta som behöver ett verktyg för att skapa webbplatser. Här kan du välja bland de olika mallar som Squarespace erbjuder, men tyvärr kan du inte lägga till en webbutik på din webbplats.

Business – 18 USD/mån

Genom att välja business får du en lösning som är bättre anpassad till behoven hos små och medelstora företag. Du kan använda flera funktioner, lägga till egen kod och sälja produkter online. Med andra ord får du allt du behöver för att starta en enkel nätbutik, men det är viktigt att känna till transaktionsavgifterna i detta paket. Squarespace tar ut 3 % på alla betalningar, vilket innebär att om du tänker sälja mycket via en webbshop rekommenderar vi att du uppgraderar till ett Commerce-paket.

Commerce Basic – 26 USD/mån

Commerce är en utmärkt utgångspunkt för dem som vill starta en egen nätbutik. Här får du alla funktioner som finns i Business, men transaktionsavgiften är borttagen. Dessutom hittar du flera fördelar såsom lösningar för inventarielista och utskrift av följesedlar.

Commerce Advanced – 40 USD/mån

Commerce Advanced är det sista paketet som Squarespace erbjuder, men det är mer för dem som behöver tillgång till mer avancerade funktioner. Här kan du blant annet sätta på återkommande betalningar, olika rabattsystem, samt koppla din webbutik direkt till Squarespace API.

Squarespace-mallar

När du skapar en webbplats finns det mycket att tänka på, men oavsett vad du väljer för tjänst kommer det med för- och nackdelar. De flesta webbplatsbyggare har ett bibliotek med färdiga mallar och här tycker vi att Squarespace gör det särskilt bra. Du hittar ett stort urval av mallar där du bara behöver uppdatera bilder, anpassa text och flytta element som du vill. På så sätt kan du skapa en snygg webbplats på mycket kort tid.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Nyckelinfo

Pris från: $16/mån

Gratis testperiod: Ja

Slutsats

Ofte stillede spørgsmål om Squarespace recension

Är Squarespace lätt att använda?

Ja, Squarespace är känt för sin användarvänlighet. Det erbjuder en intuitiv dra-och-släpp-redigerare som gör det enkelt att skapa och anpassa webbsidor. Dessutom erbjuder det en rad mallar som hjälper dig att komma igång snabbt.

Kan jag sälja produkter på min Squarespace-webbplats?

Ja, Squarespace erbjuder kraftfulla verktyg för e-handel som låter dig sälja produkter direkt från din webbplats. Du kan skapa produktlistor, hantera lager och acceptera betalningar online.

Är Squarespace dyrt att använda?

Squarespace erbjuder olika prisplaner beroende på dina behov. Den erbjuder en gratis provperiod, så att du kan testa tjänsten innan du bestämmer dig för att köpa. De betalda planerna börjar från $12 per månad.

Vilka är några av fördelarna och nackdelarna med Squarespace?

Några av fördelarna med Squarespace inkluderar dess användarvänlighet, dess professionella designmallar, och dess kraftfulla e-handelsfunktioner. Nackdelar kan inkludera dess pris, som kan vara högre än vissa konkurrenter, och det faktum att vissa avancerade funktioner kan kräva en mer kostsam plan.

Squarespace

Squarespace är en mycket användarvänlig webbplatsbyggare med tydliga för- och nackdelar. Som vi har sett i vår granskning av Squarespace erbjuder webbplatsen ett brett utbud av funktioner, men den är samtidigt aningen mer avancerad än till exempel Wix. Vi gillar också att du kan bygga dina webbplatser utan att behöva koda och att du kan inkludera en anpassad webbutik efter eget val. När det gäller design anser vi att nybörjare kan bygga en mycket mer professionell webbplats med Squarespace än med WordPress och andra kostnadsfria tjänster. Webbplatsen kan också anpassas med en rad funktioner, vilket är utmärkt för ett snabbt växande företag.

Product Brand: Squarespace

Product Currency: USD

Product Price: 14

Product In-Stock: InStock

Editor's Rating:
4.2

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.