Så här tjänar man pengar på en blogg: Nya och trendiga metoder

Många startar sin blogg med förhoppningen att tjäna pengar, men långt ifrån alla bloggar är framgångsrika. Naturligtvis spelar innehållet och läsarna en roll, men även vilken typ av reklam du använder. Vi har därför skapat den här guiden som visar några av de mest effektiva strategierna och hur du kan tjäna pengar på din blogg. 

Innan vi går vidare är det värt att nämna att du kan använda flera av dessa samtidigt. Du bör dock se till att det inte blir så mycket reklam att läsarna uppfattar det som spam. Det finns en fin balans mellan en acceptabel mängd reklam och när den börjar irritera och störa dina läsare. Som bloggare bör du därför alltid ha användarupplevelsen i fokus när du ska planera nya annonser på din sida. 

Våra bästa tips för dig som vill tjäna pengar på din blogg

Det kan ta lite tid att bygga upp trafik till en blogg, men när du väl har etablerat en relation med dina läsare finns det flera sätt att tjäna pengar på din plattform. Här ska vi gå igenom några av de mest effektiva som används av framgångsrika bloggare idag. 

Annonser

Annonser är utan tvekan ett av de mest använda verktygen för att tjäna pengar på bloggar idag. Google AdSense har länge varit det största nätverket här, men nu börjar flera mindre utmanare dyka upp som enbart fokuserar på bloggare. Eksempelvis kan Mediavine vara ett bra alternativ till Google för dig som har stabil trafik på bloggen. 

Du kommer förmodligen inte bli stormrik bara genom att köra annonser på din blogg, men som en av flera ingångar kan det definitivt vara värt besväret. Försök att placera annonserna så att de syns lätt, men inte är störande för dina läsare. Förslag på detta kan vara i rubriken, mellan stycken och som en del av ett rutnät på din förstasida. 

Sponsrade inlägg

Du kanske har lagt märke till att vissa inlägg i nättidningar och bloggar är markerade som “sponsrade”? Det betyder att någon har betalat för inlägget och att deras produkt/tjänst talas gott om i inlägget. För dig som bloggare kan detta vara en attraktiv intäktskälla, men det är viktigt att inte publicera för många av dem. Om allt innehåll på din hemsida är sponsrat kan du snabbt förlora läsarnas förtroende.

De flesta kommer därför att vara försiktiga med vem de skriver inlägg för, och begränsar gärna det till ett par gånger i månaden. För att det ska vara attraktivt att betala för inlägg måste de vara relevanta för dina läsare. Ett sponsrat inlägg om träningskläder kanske inte är optimalt på en blogg om modelltåg och vice versa. 

Affiliate marketing

På 90-talet var annonser en guldgruva för bloggare, men detta har sedan länge ersatts av affiliate marketing – eller affiliatemarknadsföring som det kallas på svenska. Detta är en strategi där du nämner produkter och tjänster på din hemsida i utbyte mot en provision om dina läsare väljer att köpa dem. Denna typ av marknadsföring har visat sig vara otroligt populär under de senaste åren, och för dig som har trafik till din sida kan den vara mycket lukrativ.

Du kan naturligtvis annonsera de produkter du vill, men det bör vara kopplat till innehållet på din hemsida. Kom ihåg att kunderna köper den här produkten/tjänsten på grund av din rekommendation, så om det är en dålig produkt kommer det direkt att påverka ditt varumärke. Tänk därför noga efter innan du accepterar ett partnerskap som affiliate – och var selektiv när det gäller de produkter du presenterar för dina läsare. 

Sälja digitala produkter

En blogg har ofta hög trafik, så det kan vara en bra idé att lägga till en webbshop med relevanta artiklar eller produkter. Om du skriver om hur man startar en blogg kan du sälja mallar för innehållsplanering, samarbetsavtal och andra användbara dokument. Detta är något som kan ta lite tid att skapa, men som inte nödvändigtvis behöver vara så dyrt att sälja.

Om du använder ett CMS som Wix eller WordPress finns det goda möjligheter att utöka din blogg med en egen webbshop utan extra kostnad. Här är WooCommerce förmodligen det bästa alternativet, men det finns ett antal program som har denna möjlighet

Skriva innehåll för andra

Det finns många hemsidor, nättidningar och bloggar som behöver innehåll av hög kvalitet. Många bloggare tjänar därför pengar genom att erbjuda artiklar till andra webbplatser än sin egen blogg. Detta kan vara en utmärkt strategi för att tjäna lite extra pengar, men även för att marknadsföra din egen sida. Genom att använda denna möjlighet får du inte bara betalt för ditt arbete, men också tillgång till en ny publik som kan lockas tillbaka till din blogg. 

Den ökade trafiken gör det mer attraktivt att visa annonser på din sida och då är bollen i rullning igen. Här är det en bra idé att börja med publikationer och webbplatser som har den publik du vill locka till dig. Speciellt för mindre etablerade bloggare kan detta vara ett effektivt sätt att sprida budskapet om ditt eget namn och dina kunskaper.

Sammanfattning

En blogg kan vara en utmärkt plattform för dig som vill tjäna pengar på nätet, men det är viktigt att genomföra det på ett bra sätt. Här bör du bland annat välja de format som bäst passar bloggens innehåll och se till att det inte sker på bekostnad av läsarna. Många människor som upplever ökad trafik till sin blogg försöker fylla den med reklam för att tjäna så mycket pengar som möjligt – vilket ofta får en motsatt effekt på deras inkomster. 

Du bör därför gradvis införa annonser, affiliatemarknadsföring och sponsrade inlägg som en del av din strategi. På så sätt får läsarna chansen att hinna vänja sig vid reklamen, men du kan så klart testa lite olika format. Låt dig inte frestas av att pumpa ut mängder av reklam över en natt, eftersom det snabbt kan bromsa tillväxten av din blogg.

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.