Vad är en sitemap? En snabbguide med allt du behöver veta

Det råder ingen tvekan om att sökmotortrafik är viktig för hemsidor, och SEO är en viktig faktor. Många vet dock inte vilken effekt en sitemap kan ha på din hemsida. Få av oss använder en sitemap för navigering längre, men sökmotorerna använder fortfarande denna aktivt. En sitemap kan därför ha stor inverkan på hur snabbt en sökmotor som Google identifierar och rankar din hemsida.

Detta leder oss till nästa fråga: Vad är en sitemap- och behöver din hemsida verkligen en? För att svara på detta och för att visa hur du kan skapa en sitemap har vi tagit fram den här guiden. Här tar vi upp allt du behöver veta om en sitemap, hur du skapar en för din hemsida och mycket mer. 

Läs vidare för att få veta mer om hur en sitemap kan förbättra SEO-resultaten för din hemsida.

Vad är en sitemap?

Även om namnet sitemap kan vara självförklarande är det många som inte riktigt vet vad det betyder. Lyckligtvis är det ganska enkelt. En sitemap är just det – en karta över din hemsida. En sitemap är dock inte enbart utvecklad för oss mänskliga användare, utan även för att sökmotorernas crawlers lätt ska kunna hitta din sida. 

En sitemap ger sökmotorn en fullständig översikt över alla sidor på din hemsida och hur de passar ihop. På så sätt kan du ofta se att sökmotorn indexerar och rankar din hemsida snabbare. Kort sagt gör en sitemap arbetet enklare för sökmotorn, vilket ofta kan leda till att din hemsida rankas snabbare. 

En sitemap är vanligtvis en lång lista över webbadresser som är länkade till din hemsida, men du kan också hitta mycket annan användbar information i sitemapen. Några av de saker som du kommer att få en översikt över är bland annat: 

  • Hur många bilder varje sida består av
  • När en sida senast uppdaterades
  • Andra språk som en sida finns tillgänglig på

Vad finns det för olika typer av sitemaps?

När vi pratar om en sitemap brukar vi vanligtvis hänvisa till en XML-sitemap, men det finns totalt fyra olika typer av sitemaps. Var och en har sin egen betydelse för SEO och kartläggning, så det är bra att känna till de tillgängliga alternativen:

  • XML sitemap – Detta är den vanligaste typen av sitemap som används idag. Om du använder ett CMS som WordPress genereras en sådan sitemap ofta automatiskt. Det finns ett antal plugins som genererar sådana sitemaps för din hemsidautan att du behöver göra något åt det. 
  • New sitemap – Detta är en sitemap som hjälper Google News att kartlägga nyhetsinnehållet under olika ämnen. En sådan sitemap kan göra det enklare att få innehållet presenterat under rätt sökmotorämnen. 
  • Video sitemap – En sitemap som gör att sökmotorn kan förstå videoinnehållet på din hemsida. 
  • Image sitemap – Den här sitemapen hjälper Google att upptäcka och förstå de olika bilderna på din hemsida. 

Varför är det viktigt med en sitemap?

Även om det kan finnas flera skäl till varför vi producerar innehåll på nätet, skulle det vara orättvist om ingen hittade detta innehåll. Därför är det viktigt att din hemsida har en sitemap så att Google och Bing kan hitta ditt innehåll. Ett misstag som många gör när de skapar en webbplats är att inte använda en sitemap. Detta kan ofta få katastrofala effekter och i värsta fall leda till att din hemsida inte rankas i sökmotorerna överhuvudtaget. 

En sitemap kommer aldrig att ersätta bra interna länkar, men den är utan tvekan viktig. Du bör därför kombinera goda rutiner för interna länkar med en sitemap så att Google enkelt kan kartlägga olika delar av din hemsida. En bra tumregel är att alla interna sidor bör länkas till från minst en annan sida på hemsidan. 

Anledningen till att du har en sitemap är helt enkelt att indexeringen går mycket snabbare. Googles crawler hittar sidor genom länkar, men om den måste bearbeta ett stort antal sidor för att hitta den sista sidan tar det ofta tid. Om du däremot har en sitemap hittar Google-boten alla sidor samtidigt genom den filen. En sitemap kan därför få Google att indexera din hemsida snabbare och är särskilt viktig för hemsidor med många sidor. 

Även om en sitemap är viktig för stora hemsidor är den lika viktig för en helt ny hemsida. Detta beror på att internlänkning ofta inte görs på ett tillräckligt bra sätt och att Google därför har svårt att länka samman olika sidor. En bra sitemap visar därför hela hemsidan för Google och leder till snabbare placering i sökresultaten. 

Bör min sida ha en sitemap?

Svaret på denna fråga är utan tvekan ja. Imidlertid betyr ikke dette nødvendig at siden din må ha ett sitemap. Mye av detta avgjøres av var bra intern länkning och befintlig struktur på sidene dine. Om du har bra interna länkar och en tydlig struktur på din hemsidakommer sökmotorn sannolikt att hitta den utan större problem. I det fallet är det inte nödvändigtvis nödvändigt att ha en sitemap. 

Det finns dock vissa kategorier som utan tvekan bör ha en sitemap. Därför har vi samlat dem i listan nedan. Om din webbplats hör till någon av dessa kategorier rekommenderar vi starkt att du gör dig besväret att skapa en sitemap. 

  • Stora, komplicerade eller helt nya hemsidor- Om du har ett stort antal sidor eller en helt ny hemsida gör en sitemap det mycket lättare för sökmotorn att kartlägga de olika delarna av din hemsida. 
  • Din hemsida har ett stort antal sidor som är dåligt länkade till varandra – Om du har dålig internlänkning eller ett stort antal sidor som inte är länkade till varandra är en sitemap ett måste för att Google ska förstå strukturen på din hemsida. 
  • Det publiceras många nyheter, bilder eller videor på hemsidan – Om så är fallet bör du ha tydliga sitemaps för att hjälpa sökmotorn att bättre förstå innehållet på din hemsida. 

Hur skapar jag en sitemap?

En sitemap kan vara ett mycket användbart verktyg för din hemsida, och som tur är är det inte särskilt komplicerat att skapa den. Vi kommer därför att titta på några olika alternativ som gör att du snabbt och enkelt kan skapa en sitemap för din hemsida. 

Skapa den själv

Du kan naturligtvis skapa din sitemap själv, men det är utan tvekan det mest tidskrävande alternativet. Detta ger dig dock full kontroll över din sitemap och möjlighet att anpassa den i takt med att webbplatsen utvecklas. 

Använd ett tillägg (plugin)

Om du använder ett CMS som WordPress kommer det att finnas ett antal tillägg som gör det här jobbet löjligt enkelt för dig. Här kan du till exempel använda YoastSEO som är ett enkelt tillägg att använda. På samma sätt hittar du olika lösningar för att skapa en sitemap genom de flesta andra CMS-system som GoDaddy, Squarespace, Wix, Webnode och One.com. Alla dessa har sina egna metoder för att snabbt sätta ihop en sitemap.

Använd en online-XML-generator

Det sista alternativet du kan välja är att skapa en sitemap med hjälp av en XML-generator online. Dessa hemsidor låter dig hämta och skapa en sitemap direkt i din webbläsare. Tyvärr finns det ofta begränsningar för dessa, men för mindre hemsidor kan det fungera utmärkt. 

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.