Varför starta en blogg? Här får du ett kort och bra svar

De flesta har nog hört att de borde starta en blogg, men du kanske inte har några övertygande argument för varför? Då har vi svaret för dig! I den här artikeln har vi samlat ett antal goda skäl till varför man bör starta en blogg idag. Oavsett om du ska lansera en blogg för ditt företag eller bara vill dela ett intresse med en publik så har vi frågeställningarna och argumenten du behöver!

Är du fortfarande inte övertygad om att en blogg är något för dig? Kolla då in dessa 9 goda skäl till varför du bör ta det slutgiltiga steget idag. Har du dock redan bestämt dig för att starta en blogg, men är osäker på hur du ska komma igång? Då rekommenderar vi att du läser vår guide om hur man skapar en hemsida.

9 goda skäl att starta en blogg

Ibland behöver man bara lite motivation som hjälp för att komma igång, och därför har vi samlat 9 goda skäl till varför du bör starta en blogg idag. Dessa kanske inte kommer att tilltala precis alla – men vi är ganska säkra på att de kommer vara relevanta för vår genomsnittliga läsare.

1. För att inspirera

Oavsett om du startar en blogg för ditt företag eller bara för dig själv är den en utmärkt plattform för att inspirera andra. Här kan du sprida ditt budskap, dela erfarenheter och inspirera andra att agera i sin vardag. Du kanske har ett spännande projekt som fler borde få veta om, men utan tillräcklig budget för att kunna sätta ut det på stora reklamskyltar? 

En blogg kan vara ett utmärkt verktyg för att nå ut till folket. Om du bara vill bidra till att göra vardagen lite bättre för någon annan kan en blogg inspirera andra som vill:

 • Förändra sitt liv till det bättre
 • Öka produktiviteten i sitt arbete
 • Skapa något eget som de kan vara stolta över
 • Hjälpa andra människor

Det finns ingen gräns för vad du kan åstadkomma med en blogg, men se till att du har motivationen att göra det aktivt under en längre tid.

2. För att utveckla ditt skrivande

Många som vill arbeta med innehållsproduktion börjar med en blogg. Detta är ett utmärkt tillfälle att hitta din “röst” och utveckla hur du skriver för en publik. Om bloggen blir framgångsrik kan den också fungera som ett utmärkt exempel i en portfölj när du söker nya kunder. 

Ofta kan det vara bra att öva på att skriva med avsikten att andra ska läsa det. På så sätt kan du utveckla din berättarröst på ett effektivare sätt och skapa ett mer inspirerande innehåll på lång sikt. Det finns egentligen inget facit här, men det kan vara ett otroligt bra verktyg för att driva en framgångsrik blogg. 

3. Lära dig något nytt

För att starta din första blogg måste du installera ett CMS, skapa SEO-strategier och utveckla din hemsida. Många bloggplattformar är verkligen användarvänliga på detta område, men de kan ändå vara ett bra alternativ för dem som vill lära sig något nytt. Här kan du prova och misslyckas utan bekostnad, vilket ofta kan ge nödvändig erfarenhet.

Förutom att skriva innehållet på din hemsida bör du tänka på utseende, e-postmarknadsföring, sociala medier och SEO-strategier. Allt detta kan hjälpa dig att vidareutveckla dina kunskaper inom området och på så sätt även dig själv professionellt.. 

4. För att utveckla ditt varumärke på nätet

Förutom möjligheten att utveckla dina tekniska färdigheter är en blogg också ett utmärkt verktyg för att utveckla din synlighet på nätet. Speciellt för dig som använder bloggen för företaget eller som frilansare kommer detta att vara användbart. Du kan sedan i efterhand använda bloggens innehåll för att marknadsföra dina tjänster och bygga upp auktoritet inom ditt område. 

Här är det viktigt att läsarna får bra content och att du kan erbjuda kunskap om det du marknadsför. Ett bra exempel på detta kan vara en verktygstillverkare som bloggar för att berätta vad olika verktyg kan göra – eller hur man underhåller sitt verktyg på bästa möjliga sätt. 

En frilansare kanske däremot använder bloggen för att skriva om det ämne som han eller hon tillhandahåller tjänster inom. Om du arbetar med digital marknadsföring kan du skriva om detta och om du arbetar med sökmotoroptimering kan du erbjuda artiklar om varför detta är så viktigt. Det viktiga här är att du erbjuder något som bidrar till att etablera auktoritet i ämnet för ditt varumärke. 

5. För att utmana dig själv

Även om en blogg kan börja i det små, kan den skala upp snabbt. Denna arena kan vara en trygg plats där du kan utveckla dina färdigheter inför en publik. Du kanske är introvert som person, men har mycket kunskap att dela med dig av? Då kan en blogg vara ett bra sätt att få utlopp för detta.

Fördelen med en blogg är att du bygger plattformen själv och därmed bestämmer hur den ska fungera. Många tycker att en blogg är en värdefull kanal för att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper och inte minst för att nå ut till en publik. 

Många som startar en blogg gör det för att få en känsla av att ha lyckats med något, men det kan också finnas många andra fördelar med att starta en blogg. För ett företag är det naturligtvis en bra kanal för att kommunicera direkt med sina kunder eller för att testa nya idéer. Lojala läsare kommenterar och ger ofta feedback, vilket kan vara en bra utgångspunkt för en debatt. 

6. Skaffa en till inkomstkälla

Det är ingen hemlighet att en framgångsrik blogg kan vara en utmärkt källa till extra inkomst. Här kan det dock ta tid innan du börjar tjäna pengar, men när din blogg väl har fått fotfäste kommer chansen att du börjar tjäna pengar på din trafik snabbt att öka. Många frilansare som startar en blogg vid sidan av sitt arbete slutar som bloggare eftersom detta snabbt kan bli lukrativt i längden.

Här är det dock mycket viktigt att notera att det inte finns några garantier för att du skulle bli rik snabbt bara för att du startar en blogg, men om det görs på rätt sätt har en blogg utan tvekan goda möjligheter att bli lukrativ. 

7. Träffa nya människor

En sak som inte går att bestrida när du startar en egen blogg är att du snabbt kommer i kontakt med ett stort antal nya människor. Särskilt för dig som skriver på engelska kan det vara spännande att se hur långt din blogg kan nå. Många människor gillar att läsa bloggar som en källa till information, och det kan snabbt leda till att du träffar på många spännande människor där ute. 

Det bästa av allt är att de flesta som går in på din blogg är intresserade av det ämne du tar upp, så du kommer snart att komma i kontakt med människor som har liknande intressen som du. Plötsligt har du tillgång till personer med något gemensamt – och bloggen kan bli till en arena för att träffa nya, spännande människor.

8. Marknadsföra dig själv

Även om vi redan har nämnt att en blogg kan bidra till att stärka ditt varumärke på nätet är det också ett utmärkt sätt att ta tillvara på nya möjligheter. Många bloggare som tar upp relevanta ämnen har erbjudits andra jobb på grund av sin blogg. T.ex. kan det vara någon som söker en spökskrivare på sociala medier eller att ett företag vill att du ska skriva åt dem. 

Många bloggare kan utöka sin verksamhet och hitta nya kunder tack vare den exponering de får på sin blogg. Du bör därför se till att bloggen har en tydlig kontaktsida, och helst att alla inlägg krediteras till den faktiska författaren. Undvik profiler som “redaktör”, “administratör” och liknande – använd ett fullständigt namn (så länge författaren är bekväm med detta) och inkludera även länkar till sociala medier (LinkedIn) för författaren. 

9. Sprida kunskap

Det råder ingen tvekan om att att starta en blogg kan vara en underbar möjlighet att lära sig något nytt, men får samtidigt möjligheten att lära någon annan något nytt. Här kan du dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter till en publik som vill lära sig. Detta kan vara givande och spännande för dig som vill bygga upp en karriär utöver det vanliga. Du har även full kontroll över hur detta kommuniceras till din publik. 

Sammanfattning

Det finns många goda skäl att starta en blogg, och i det här inlägget har vi undersökt några av dem. Här är det viktigt att komma ihåg att du bör ta dig tid att ta reda på vad som verkligen motiverar och driver dig. Om du redan nu är osäker på om du har tid och ork att lansera en blogg kan det vara bra att tänka efter en extra gång först.

3 av 3
flag Mest populär
Wix
Squarespace
Site123
Prova Wix Prova Squarespace Prova Site123
Pris från Gratis $16 Gratis
Onlinebutikslösning Ja Ja Ja
Enkel användning
star icon star icon star icon star icon star icon

4.9/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Designmöjligheter
star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

star icon star icon star icon star icon

3.6/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.1/5

Kundtjänst
 • Livechatt
 • Telefon
 • E-post
 • 24/7
 • Livechatt
 • E-post
 • 24/7
 • Livechatt
 • E-post
 • 24/7
Totalscore
star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Läs vår Wix
recension
Läs vår Squarespace
recension
Läs vår Site123
recension

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.