De 5 bästa webbläsarna för hastighet och säkerhet

När du surfar på nätet är du beroende av en webbläsare. Idag har vi flera alternativ att välja mellan, men dessa är ganska olika. I den här artikeln kommer vi att täcka de bästa och vanligaste webbläsarna så att du enkelt kan bestämma vilken som är bäst för dig.

Varför är en bra webbläsare viktigt?

Den första webbläsaren de flesta kände till tidigare var Internet Explorer, som idag har ersatts av Edge. Anledningen till att detta är att de flesta först blir bekanta med den då det är Microsofts standardwebbläsare. Även om det är standard så behöver det inte betyda att det är bäst. 

Anledningen till att du bör se till att ha en bra webbläsare är att det kan vara stora skillnader inom flera områden. En sak du tenderar att mest att lägga märke till är hastigheten. Här kan du uppleva att vissa webbläsare tar mycket kraft från din dator och gör surfandet långsamt. 

Samtidigt kan det finnas skillnader vad gäller säkerheten när du är online. Du bör också tänka på andra behov du har, eftersom det kan vara stora skillnader när det kommer till användarvänlighet och anpassningsmöjligheter.

Dessa webbläsare täcker de flesta behov

Som nämnt har vi jämfört 5 webbläsare och dessa kan potentiellt täcka de flesta behov du borde ha. Du är med största sannolikhet också bekant med de flesta av dessa sedan tidigare, men vet du vad som skiljer dem åt? Här får du den information du behöver om dessa:

  1. Google Chrome

Googles egen webbläsare Chrome är idag den mest använda och kanske mest mångsidiga. Här får du en myriad av tillägg som kan göra din upplevelse bättre eller tillfredsställa speciella behov. 

Du kan också synkronisera dina inställningar med ditt Gmail-konto så att du kan ha samma inställningar på flera enheter. Det är också särskilt lämpligt om du använder flera av Googles tjänster som Drive och Docs. 

Även om du normalt kan surfa snabbt och enkelt med Chrome kan det också ha en baksida i förhållande till din enhets prestanda annars. Chrome tenderar att tömma vissa resurser från enhetens minne, vilket kan göra din enhet och andra appar långsammare.

  1. Mozilla Firefox

Före lanseringen av Chrome var Firefox den mest använda webbläsaren runt om i världen. Även om det inte är lika flitigt använt idag är det fortfarande ett bra alternativ, speciellt om man fokuserar på säkerhet och integritet. 

En av de främsta fördelarna med Firefox är att webbläsarens kör med “öppen källkod”. Det gör att alla har tillgång till och kan titta på hur det är upplagt. Detta innebär att alla former av övervakning kommer att upptäckas av användarna. Andra webbläsare som ägs av större företag kan å andra sidan inte garantera att din integritet upprätthålls. 

Annars är den här webbläsaren flexibel och kan synkroniseras på de flesta enheter. Tyvärr är den något långsammare än flera av sina konkurrenter.

  1. Microsoft Edge

Microsofts tidigare webbläsare Internet Explorer har genom åren haft ett ganska dåligt rykte på grund av flera faktorer. Även om detta kom till av verkliga skäl, har mycket av detta lyckligtvis inte förts över till deras nya alternativa Edge. 

Om du använder Microsoft har du förmodligen börjat med detta som standardwebbläsare. Och om du inte har det som standard, men installerat på din enhet, så är du förmodligen väl van vid att det hela tiden ber dig att bli det. 

Förutom besväret med att bli en standardwebbläsare har den mycket att erbjuda. Med Microsoft Edge får du bra säkerhetsverktyg, du kan spara hemsidor som appar och det går generellt väldigt snabbt.

  1. Apple Safari

Om du har en Mac eller enheter med iOS är du förmodligen väl van vid Safari. Precis som Apples egen webbläsare är det klart att den kommer att vara standard på deras produkter. Den är inte heller kompatibel med Windows och är onaturlig att använda på Android-enheter då det finns bättre alternativ till dessa. 

Även om du kan skaffa andra webbläsare till Apples produkter är det naturligt att hålla sig till Safari om du inte har några speciella behov. Den här webbläsaren använder lite av enhetens minne och är i allmänhet mycket snabb på dessa enheter.

  1. Opera

Opera är också en webbläsare med lång körtid och är en bra webbläsare som kan passa de flesta behov. Den har också flera funktioner som redan är integrerade vilket inte är standard hos andra. 

Här får du funktioner som en separat annonsblockerare som kan blockera reklam medan du surfar, en separat VPN för bättre integritet, säkerhet och mer innehåll online. De har till och med sin egen integrerade kryptovaluta eller wallet.

Förutom sina egna funktioner har den även en egen design och användargränssnitt som många gillar. Om du är en aktiv gamer har du även möjlighet att testa Opera GX som är speciellt anpassad för dig som spelar på sin enhet.

Vilken webbläsare ska du välja?

Nu har du förhoppningsvis fått en bättre inblick i några mycket bra webbläsare. Dessutom finns det ännu fler, men dessa kan potentiellt vara något mer krävande att närma sig eller är generellt lite använda jämfört med de andra. Med all denna information. Vilken webbläsare ska du välja? 

Det finns inget definitivt svar här och det smartaste du kan göra är att prova dig fram. Eftersom dessa webbläsare är enkla att installera och de kostar dig ingenting. Vi har redan gått igenom flera av de viktigaste fördelarna och nackdelarna. Så här kan du titta på vad som är mest avgörande för dig och använda det som underlag för vilket du bör prova först.

Här finns mycket att hämta. Speciellt om du använder webbläsare mycket. Du ska aldrig ta din integritet eller hur mycket tid du kan spara för givet.

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.