Webflow recension: Är det ett bra alternativ för designers?

När du skapar din första webbplats är det viktigt att välja rätt hemsideprogram. Här kommer de flesta att välja WordPress, men det är oftast bara för att det är den mest populära och omtalade tjänsten. Det finns faktiskt fler än 455 miljoner webbplatser som använder WordPress, men det betyder inte att det är den bästa lösningen.

I vår recension av Webflow kommer vi därför att titta närmare på varför detta kan vara ett bra alternativ, samt gå igenom några erfarenheter av Webflow utefter våra tester. Vi kommer också att använda Webflow vs WordPress som utgångspunkt, så att du enkelt kan se hur de två systemen står sig mot varandra.

Sist men inte minst kommer vi att lyfta fram några viktiga punkter som har bidragit till vår slutsats. Här tittar vi på användarvänlighet, funktionalitet, kundservice och olika mallar.

logo

Bäst för avancerade användare

star icon star icon star icon star icon

3.9/5

Nyckelinfo

Pris från: $0/månad

Gratis testperiod: Ja

Vad vi gillar med Webflow

Vi rekommenderar Webflow till avancerade användare som vill ha mycket flexibilitet. För nybörjare kan de flesta verktygen vara lite för svåra, men om du kan HTML/CSS är Webflow väldigt roligt att leka med. Om du lär dig verktygen kan du utan tvekan skapa väldigt coola hemsidor som är snabba och bra för SEO.

Fördelar

  • star iconMycket flexibilitet
  • star iconMycket bra videor för träning
  • star iconMycket trevligt för att skapa webbplatser för kunder
  • star iconKan lage raske nettsider

Nackdelar

  • star iconInte så bra för nybörjare
  • star iconBlir lite dyrt snabbt
  • star iconLite brist på funktionalitet för bloggar

Läs vidare för att hitta vår recension av Webflow och annan användbar information!

Användarvänlighet

En anledning till att många väljer WordPress är att det är lätt att skapa en webbplats där, men när det kommer till design är du bunden till olika mallar. Det innebär att du kan göra många ändringar under tiden, men att innehållet och utseendet kommer att vara likadant på andra webbplatser med samma mall.

Det är här Webflow kommer in som ett överlägset hemsideprogram där du helt enkelt börjar med tomma sidor. Det innebär att du kan använda det enkla hemsideprogrammet för att anpassa din egen webbplats utan att behöva ha kunskaper i design och CSS. Detta är anledningen till att fler än 3,5 miljoner designers är trogna till Webflow i stället för att använda mallar i WordPress och andra CMS-system.

En av de saker som gör Webflow unikt är deras fokus på innehåll, snarare än på den tekniska utformningen av din webbplats. Du börjar med en helt tom sida och kan skapa en unik användarupplevelse utan att behöva ha någon kunskap om hur man kodar, eftersom koden skrivs automatiskt i bakgrunden under tiden du designar webbsidan. Detta visar att Webflow erbjuder en unik lösning där automatisk generering av kod sker på ett sätt som gör att du som är en bra frontend-designer lätt kan använda denna typ av tjänst.

Webflow-gränssnittet gör det enkelt att utforma en egen webbplats, men det kan vara bra om du har lite erfarenhet. Webflow använder faktiskt en drag-and-drop-metod för sin tjänst, men de har också några mer avancerade designfunktioner som kräver en del förkunskaper.

Sist men inte minst är det värt att nämna att Webflow är en hostingtjänst. Det innebär att både webbplats och innehåll lagras på Webflow-plattformen, vilket har både för- och nackdelar. För dem som skapar sin första webbplats innebär det först och främst att du bara behöver lära dig en plattform, men det innebär också att du måste flytta hela webbplatsen till ett nytt CMS om du inte längre vill använda Webflow.

För de flesta människor är detta inte något som du gör särskilt ofta, men det kan orsaka lite extra stress på vägen, och även medföra en risk för driftstopp om du inte har genomfört en sådan process tidigare. Det finns aktörer som gör det här jobbet åt dig så att du inte behöver lägga ner överdrivet mycket tid på det.

Funktionalitet

Som vi nämnde tidigare är Webflow en något annorlunda CMS-lösning än till exempel WordPress. Detta beror helt enkelt på att du inte behöver binda dig till olika mallar, utan också kan utforma en webbplats från grunden med avancerade designverktyg. Här kan det vara värt att påpeka att Webflow är ett mer avancerat verktyg än till exempel Squarespace och Wix, men för dem som vill ha nästan obegränsade möjligheter är detta förmodligen ett bra verktyg. Med det sagt är ingen Webflow-analys komplett utan en granskning av funktionerna, så vi ska ta en närmare titt på det.

Unikt verktyg för automatiserad kod

Den mest unika fördelen med Webflow jämfört med andra hemsideprogram är att plattformen automatiskt genererar kod i bakgrunden. Det innebär att du kan använda den användarvänliga dran-and-drop-lösningen medan koden skrivs i bakgrunden. Därmed får du en avancerad hemsida med ett professionellt utseende, helt utan att behöva koda själv.

Webbtjänster för designers med drag-and-drop

Många designers är vana vid att behöva ladda ner tunga program och arbeta med flera olika format samtidigt när de skapar en design, men detta är ett minne blott med Webflow. Här görs allt i deras webbaserade tjänst vilket gör att du kan åstadkomma mycket mer, på ett enklare sätt. Det innebär också att du har alla verktyg du behöver är lättillgängliga, vilket minskar produktionstiden och gör att du kan fokusera mer på innehållet. Om du vill lägga till olika element eller använda en mall kan du också göra det, men i stort sett rekommenderar vi att du använder Webflow för att skapa en unik användarupplevelse från grunden.

Tillgång till egen testsida

Inget är tråkigare än att ladda din webbplats och upptäcka att det finns fel eller brister på sidan. Som en lösning på detta erbjuder Webflow en integrerad testsida som en del av sitt webbhotell, vilket innebär att du alltid har två versioner av din webbplats. På så sätt kan du lägga till nya funktioner och testa dem utan att påverka den webbplats som finns på webben. Varje sida har en egen URL så att du enkelt kan dela den med dem du vill. I vårt sammanhang mellan Webflow och WordPress är detta en mycket viktig funktion att notera, eftersom en liknande lösning i WordPress ofta kräver tillgång till egna servrar eller sekundär hosting hos ett webbhotell.

E-handel

Om du tänker öppna en webbshop eller vill sälja enkla tjänster direkt från din webbplats är det bra att veta att Webflow erbjuder detta som alternativ. Här kan du enkelt integrera Webflow Commerce som är en komplett plattform med en rad olika betalnings- och designalternativ. Du kan bland annat fritt utforma landningssidor och använda olika animationer för att skapa en unik användarupplevelse.

Att ha olika betalningsalternativ på webbplatsen är viktigt för dina kunder, och Webflow erbjuder ett brett utbud av alternativ. Om du använder deras egen e-handelslösning kan du utan problem ta emot betalningar från Apple Pay, Google Pay, Stripe och PayPal. Om du vill ha mer kontroll över den administrativa sidan kan du koppla API:et till en lösning som Shopify.

Säkerhet

Oavsett om du producerar innehåll eller säljer produkter på hemsidan är säkerheten viktig. Här erbjuder Webflow en komplett lösning för både hosting och design. Du kan välja ett eget domännamn och enkelt länka din webbplats till denna domän. Du får också ett kostnadsfritt SSL-certifikat med alla paket som inkluderar egennamngivna domäner.

Detta är något som många nykomlingar glömmer bort, men det har stor betydelse för hur synlig din webbplats är på till exempel Google och Bing. Med andra webbhotell som vi har testat kan ett SSL-certifikat kosta från 100 kronor och uppåt, vilket innebär att ett gratis SSL-certifikat är en fördel.

Redaktionella verktyg

När du behöver uppdatera innehållet på din webbplats kan det vara en mycket tidskrävande uppgift om du saknar rätt verktyg, men här tycker vi att Webflow levererar över förväntan. Precis som i WordPress kan du redigera enskilda inlägg och sidor i CMS-översikten, men du kan också gå direkt in på webbplatsen och redigera den på din testsida. Detta gör det mycket enkelt för redaktörerna att hålla reda på innehållet och göra små ändringar som kan ha stor betydelse för slutresultatet.

Avancerad SEO

När vi skriver en recension av Webflow måste vi förstås titta på vilka verktyg de erbjuder för SEO. Vi har tidigare lyft fram hur viktigt bra SEO är för nya webbplatsers synlighet och varför du behöver en bra SEO-strategi. Vi blev dock positivt överraskade av vår erfarenhet av Webflow och de olika verktygen som de erbjuder. De allra flesta webbplatsbyggare har enkla verktyg för att redigera metadata, alt-text och liknande, men Webflow tar detta ett steg längre.

logo

Bäst för avancerade användare

star icon star icon star icon star icon

3.9/5

Nyckelinfo

Pris från: $0/månad

Gratis testperiod: Ja

Med Webflow kan du nämligen läsa den automatiska webbplatskartan, läsa robot.txt-filerna och verifiera din sida med Google, vilket ger dig en stor möjlighet att påverka indexeringen. Du kan också enkelt lägga till en 301-direct från en gammal webbplats till den nya för att förhindra att någon hittar en trasig länk. Det här är ett utmärkt verktyg som gör det mycket enklare att utforma alla SEO-strategier på din webbplats.

Kundtjänst

Webflows editor är mycket enkel att använda, men ibland kan du behöva kontakta deras kundtjänst. Därför har vi tittat närmare på vilken hjälp de erbjuder och hur detta kan jämföras med andra hemsideprogram. En av de saker som vi märkte är att det finns få alternativ att välja mellan. Webflow erbjuder endast support via e-post, men de brukar dock svara relativt snabbt.

Vi skickade några olika förfrågningar för att se hur de svarade och fick svar i stort sett samma dag. Detta är ett sämre erbjudande än vad du hittar hos till exempel Wix och Squarespace, men i vår jämförelse mellan Webflow och WordPress är kundservicen god nog. Stödet för utvecklare kan dock vara av begränsad nytta. De kan inte hjälpa till med funktioner eller integration utöver vad som i princip är tillgängligt för kunderna. De är dock mycket hjälpsamma när det gäller att peka oss i rätt riktning så att vi själva kan ta reda på det.

Med det sagt kan du inte förvänta dig att kundtjänsten ska hjälpa dig med något som faller utanför den tjänst som företaget tillhandahåller. Vår erfarenhet är därför att det ofta finns mer användbar hjälp att hitta på olika nätforum när det kommer till utvecklare som vill använda Webflow.

Pris

Om du inte har använt en webbplatsbyggare tidigare kan det vara svårt att veta vad du verkligen behöver. Därför erbjuder de flesta CMS-leverantörer flera olika paket att välja mellan, och detta gäller även Webflow. Först och främst kan du välja att använda Webflow gratis, men denna variant är mycket begränsad. Du kan arbeta med två olika projekt samtidigt och publicera dem på en underdomän med en adress som till exempel dinhemsida.webflow.io – något som är praktiskt om du bara vill testa plattformen, dock inte om du ska lansera en seriös webbplats och webbshop. Vi ska därför titta närmare på de olika paketen som finns på Webflow-plattformen och vad de innebär.

Webflow Basic – 12 USD/mån

Webflow Basic innehåller det mesta som behövs för att skapa en enkel webbplats, men inte möjligheten att skapa en webbshop. Enkelt uttryckt lämpas detta bäst för utvecklare som behöver skapa en statisk webbplats med enkel information utan behov av att ändra innehållet särskilt ofta.

Webflow CMS – 16 USD/mån

Om du dock vill starta en blogg eller annan webbplats med mycket innehåll, är Webflow CMS en bra utgångspunkt. Här får du högre hastighet, möjlighet att inkludera 2000 CMS-element och kan utnämna 3 administratörer för enkel redigering av innehåll i redigeraren.

Webflow Business – 36 USD/mån

Det sista och mest omfattande paketet är Webflow business. Det här är lösningen för dig som vill bygga fler webbplatser eller ha en större webbshop. Här hittar du alla alternativ som finns i Webflow-designen. Du kan också inkludera upp till 10 000 CMS-element och alla animationer du behöver.

Webflow Enterprise – Skräddarsytt utbud

Sist men inte minst erbjuder Webflow en Enterprise-lösning för dem som behöver ett större antal användare på sina webbplatser eller som har egna krav på funktioner. Det finns inget standardpris, så varje erbjudande beror på dina behov.

*Notera: Alla priser förutsätter årlig fakturering.

Webflow-mallar

Du kommer visserligen att hitta några mallar som kan användas i Webflow, men detta gör att vissa möjligheter förlorar sitt syfte. Här vill vi påpeka att Webflow till stor del är ett designverktyg som gör det möjligt att bygga hemsidor utan att behöva använda en mall. Plattformen erbjuder alltså många möjligheter som annars är begränsade när du använder en WordPress-mall eller hemsideprogram som Squarespace och Wix.

logo

Bäst för avancerade användare

star icon star icon star icon star icon

3.9/5

Nyckelinfo

Pris från: $0/månad

Gratis testperiod: Ja

Vi väljer därför att säga att detta inte är en tjänst för dem som föredrar att arbeta med mallar. Du kan skapa design som kan återanvändas för olika kunder, men designen måste fortfarande göras från grunden. Vår slutliga erfarenhet är därför att Webflow är för dem som redan har kunskap om design men inte vill lära sig hur man kodar för alla element.

Slutsats

Ofte stillede spørgsmål om Webflow recension

Vilka är några av de huvudsakliga funktionerna i Webflow?

Webflow erbjuder funktioner som en visuell webbdesignredigerare, CMS (Content Management System), e-handelskapaciteter, interaktioner och animationer, samt möjligheten att skapa anpassade responsiva layouter.

Vilka är för- och nackdelarna med att använda Webflow?

Fördelarna med Webflow inkluderar dess kraftfulla designverktyg, flexibilitet och anpassningsmöjligheter. Nackdelar kan inkludera dess komplexitet för nybörjare och dess relativt höga priser jämfört med vissa andra plattformar.

Är Webflow lämplig för e-handel?

Ja, Webflow erbjuder en rad e-handelsfunktioner, inklusive möjligheten att skapa en anpassad butiksfront, hantera produkter och lager, och acceptera betalningar online.

Vilken typ av support erbjuder Webflow?

Webflow erbjuder flera supportkanaler, inklusive en omfattande kunskapsbas, forum, videohandledning och e-postsupport. Dock, det är viktigt att notera att de inte erbjuder telefonsupport.

Webflow

I vår Webflow-granskning har vi gått igenom ett antal olika funktioner och andra fördelar med Webflow jämfört med WordPress och andra hemsideprogram. Vi har också tittat på några av möjligheterna att integrera system som Apple Pay och Shopify, samt varför Webflow kan vara ett bättre alternativ än WordPress för många designers.

Product Brand: Webflow

Product Currency: USD

Product In-Stock: InStock

Editor's Rating:
3.9

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.