Webnode-erfarenheter: Granskning med steg-för-steg-guide (2024)

Webnode har snabbt vuxit till att bli ett av de största hemsideprogrammen på marknaden och kan idag skryta med fler än 45 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig, men det är framför allt att den finns tillgänglig på över 20 olika språk som skiljer den från vissa av konkurrenterna. Vi har därför tagit reda på vad du kan förvänta dig av detta hemsideprogram och dela med oss av våra Webnode-erfarenheter. 

Företaget har nämligen genomgått en omfattande uppdatering av sin plattform under det senaste året och ändrat ett antal funktioner. Detta har lett till en ny och innovativ lösning, men är den verkligen bättre än den vi redan har testat? Detta är vad vi vill ta reda på när vi gör en djupdykning i vad Webnode har att erbjuda sina användare. 

logo

Bäst för dig på en budget

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Vad vi gillar med Webnode

Webnode låter dig skapa professionella webbplatser, snabbt och enkelt. Redigeringsverktyget är användarvänligt och du har tillgång till många moderna mallar. Du får bra stöd för SEO. Det är också möjligt att översätta din webbplats till över 20 olika språk. Webnode erbjuder abonnemang i olika prisklasser, inklusive en gratisversion för dig som är i uppstartsfasen med en snäv budget.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänligt designverktyg
 • star iconPrisvärt abonnemang
 • star iconÖversättningsverktyg
 • star iconBra mallar och templates

Nackdelar

 • star iconBegränsad funktionalitet för bloggning
 • star iconFå funktioner och designalternativ

Användarvänlighet

En av de saker som har gjort Webnode så otroligt populärt de senaste åren är deras användarvänlighet. Här får du tillgång till en mycket funktionell plattform där allt du behöver för att skapa en professionell hemsida finns på ett och samma ställe. På så sätt behöver du inte hantera integration från olika verktyg, uppladdning eller redigering. Det är bara att välja önskat abonnemang och du är genast igång med din hemsida.

Du kan välja om du vill använda ett färdigt tema (mall) eller om du föredrar att börja med en tom canvas. Du kan sedan bygga hemsidan precis som du vill med de olika elementen som finns tillgängliga. Detta tar lite mer tid, men med hjälp av drag-och-släpp-element kan du ändå snabbt skapa en professionell hemsida som är precis som du vill ha den. 

Om du vill ha några tips och tricks på vägen finns det flera guider på Webnodes hemsida. Här hittar du ett omfattande kunskapscenter och möjlighet att ställa frågor till professionella designers vid behov. För nybörjare är hela plattformen uppbyggd på ett relativt naturligt sätt, så att du guidas genom hela processen.

Möjligheten att välja eget språk, inklusive norska, är ett utmärkt alternativ för nybörjare. Detta gör det lite lättare att förstå den tekniska sidan av lösningen och därmed få en bättre uppfattning om vad du behöver göra. De flesta av deras guider finns också på svenska, så vi är mycket nöjda med Webnode. Utbudet är inte lika stort som hos Wix och Squarespace, men de erbjuder ändå ett utmärkt verktyg med hög användarvänlighet. 

Funktioner

När det gäller våra erfarenheter av Webnode är det den enkla dra-och-släpp-redigeraren som är värd att notera. Här kan du enkelt välja element från en stor meny och placera dem där du vill på din hemsida. Det innebär att du kan arbeta i frontend och inte oroa dig för allt som har med kod, CSS och HTML-strukturering att göra. 

Om du väljer en plan från Mini eller högre har du tillgång till de flesta funktionerna. Undantaget är funktionalitet för webbshop som kräver att du prenumererar på en Standard eller Pro-plan. I nästa stycke ska vi se närmare på vilka funktioner på Webnodes plattform du bör känna till.

Hemsideprogram

Den primära funktionen (tjänsten) som de flesta är ute efter när de registrerar sig hos Webnode är deras hemsideprogram. Detta är ett innovativt verktyg där du använder enkla drag-och-släpp-element för att bygga upp din hemsida. Du kan naturligtvis välja om du vill använda en färdig mall eller bygga din hemsida från grunden. Oavsett vilket sätt du föredrar kan du snabbt skapa en professionell hemsida med deras hemsideprogram. 

Webnode e-post

De flesta Webnode-abonnemang inkluderar både hosting och e-post, vilket innebär att du kan koppla en e-postadress till din hemsida utan extra kostnad. Här behöver du som minst tillgång till Mini (då får du ett e-postkonto) eller så kan du uppgradera till ett större konto där du får 20 eller 50 konton. Webnodes e-post kan kopplas direkt till en agent som Outlook och Apple Mail – eller så kan du använda deras webmail-tjänst. Denna är hyfsat enkel att använda, men kan snabbt bli förvirrande om du har mycket trafik till ditt konto. 

Färdiga mallar

Som vi redan har nämnt kan du använda Webnodes hemsideprogram för att skapa en snygg ny hemsida. Om du däremot inte riktigt vet hur din webbplats ska se ut kan det vara bra att använda en färdig mall. Här hittar du hundratals mallar som är gratis för att komma igång. Dessa gör det möjligt att snabbt få en snygg färdig hemsida, så att du kan fokusera på de detaljer som du vill ändra.

Alla Webnode-mallar är anpassningsbara, vilket innebär att du enkelt kan byta ut text, bilder, rubriker, innehåll och form. Du kan också flytta runt element om du vill göra det under processen. På så sätt behöver du inte tänka på strukturering, menyer och liknande – du kan bara göra hemsidan visuellt så som du vill ha den. 

Om du väljer att använda en färdig mall bör du se till att du ändrar allt skrivet innehåll. Du finner ofta att Lorem Ipsum eller annan platshållande text används i dessa mallar, vilket en besökare snabbt kommer att lägga märke till. Du bör därför se till att all text är uppdaterad till det faktiska innehållet innan du gör din hemsida synlig för andra. 

Webbshop

Webnode erbjuder en anpassad modul för webbshoppar som gör det enkelt att lägga till detta på din hemsida. Om du vill ha tillgång till detta alternativ måste du uppgradera till en större plan (t.ex. Standard, Business och Pro), men det är ett litet pris att betala för att få en funktionell webbshop. Här har feedbacken varit lite blandad jämfört med Wix webbshop, men de responsiva butiksmallarna gör den otroligt användarvänlig. 

Allt du behöver göra är att uppgradera till en plan där webbshop är tillgängligt, sedan kan du välja att lägga till modulen manuellt. Därefter kan du använda redigeringsverktyget för att utforma den här delen av hemsidan på det sätt du vill. Flera olika betalningsmetoder ingår i abonnemanget och du kan koppla det direkt till de leveransmetoder du vill erbjuda.

Här är det värt att notera att både leverantörer och betalningsmetoder medför ytterligare kostnader utöver vad du betalar till Webnode. De flesta betalningsmetoder tar en procentuell andel av din omsättning, medan transportörerna har lite olika metoder. Det kan därför vara bra att utgå från var dina kunder befinner sig och sedan undersöka vilka metoder som är mest effektiva för din målgrupp.

Blogg

Om du skapar en hemsida för ditt företag är det enkelt att lägga till en blogg på den färdiga webbplatsen. Webnode har flera intuitiva verktyg som gör att du enkelt kan lägga till detta som ett tillägg. Du kan antingen välja att visa inläggen på förstasidan eller bara ha en fristående undersida med allt innehåll. Du hittar också en rad färdiga mallar som gör det enkelt att hitta det utseende som passar bäst för ditt projekt. 

Kundservice

En funktion som verkligen skiljer Webnode från många av sina konkurrenter är att de erbjuder kundtjänst på alla de 20 språk som tjänsten finns tillgänglig på. Här lovar de ett svar inom 24 timmar, vilket är imponerande. Wix har en integrerad chatt dygnet runt, men detta finns för närvarande inte tillgängligt hos Webnode. Om du har en premiumprenumeration får du tillgång till telefonsupport och ett ticketsystem där du kan skicka in förfrågningar. 

De reagerar ganska snabbt på dessa, så det borde fungera för de flesta. Det är också värt att notera att de har ett stort utbud av guider på många olika språk. De är av hög kvalitet och innehåller steg-för-steg-manualer, bilder och videor så att du själv kan hitta svar på de flesta problem. 

Webnode-priser

När det gäller kostnader finns det inget speciellt att klaga på hos Webnode. De har en enkel strukturerad lösning som är uppdelad i fyra olika paket. Här kan du välja den som passar dig bäst och även uppgradera när du behöver något mer senare. På så sätt kan du hålla kostnaderna nere tills du börjar se resultat på din hemsida. Detta tar ofta längre tid än vad många tror, så vårt bästa råd är att börja med ett litet paket och uppgradera om du upptäcker att det inte räcker.

De fyra paketen som du kan välja på Webnode är Limited, Mini, Standard och Pro. Alla inkluderar tillgång till deras drag-and-drop-redigerare, men efter det finns det lite olika alternativ. De flesta kommer förmodligen att hoppa över Limited och välja Mini som kostar endast 65 kr per månad. Då får du en gratis domän det första året och bra lagringsutrymme. Om du vill jämföra dem ytterligare kan du se en fullständig översikt över de olika paketen på Webnodes hemsida. 

 • Limited – 40 kr per månad
 • Mini – 65 kr per månad
 • Standard – 115 kr per månad
 • Pro – 205 kr per månad
 • Business – 265 kr per månad

Webnode-mallar

Även om du inte hittar lika många bilder som på Wix har Webnode ett bra bildbibliotek. De är alla kategoriserade efter ämne så att du snabbt kan hitta det som är mest relevant för din hemsida. De har också en rad företagsmallar som gör att du snabbt kan skapa en professionell hemsida för ditt företag utan att behöva betala skjortan.

Alla dessa mallar ingår i din prenumeration som en utgångspunkt. Om du skulle vilja ha något unikt kan du också anlita en professionell webbdesigner för att skapa något nytt från grunden. Naturligtvis tillkommer det då vissa extrakostnader, men det är ändå mycket billigare än att anlita en professionell byrå som kodar din hemsida från A till Ö.

Hur du kommer igång med Webnode: steg för steg

Att komma igång med Webnode är otroligt enkelt och vi har illustrerat processen nedan i form av en steg-för-steg-guide. Här tar vi dig genom hela processen från registrering till publicering av din hemsida. 

logo

Bäst för dig på en budget

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Steg 1: Skapa ett Webnode-konto

Det första du måste göra innan du kan använda Webnode är att skapa ett konto. Detta gör du genom att skapa ett namn för din hemsida (inte domäner, utan bara ett projektnamn) och sedan registrera dig. Du kan välja Facebook, Google eller e-post när du skapar ditt konto.

Steg 2: Skapa din hemsida

När du har skapat ditt konto får du frågan om du vill skapa en hemsida eller en webbshop. Här väljer du det alternativ som är mest relevant för dig innan du fortsätter. Webnode hämtar sedan automatiskt ett antal mallar som du kan välja mellan för din webbplats. Välj en mall så öppnas den automatiskt i Webnode-redigeraren. Här kan du enkelt anpassa den så som du själv önskar.

Se till att du avsätter tillräckligt med tid för att uppdatera allt innehåll och eventuellt byta ut relevanta bilder om du vill. När du har gjort detta kan du välja publicera högst upp på sidan. Den kommer då att gå live med en URL som ser ut något såhär: minhemsida.webnode.page/. Du kommer att ha möjlighet att uppgradera till en riktig domän om du vill när sidan är igång.

Steg 3: Drift av din hemsida

Nu har du en fungerande hemsida på nätet, och behöver bara uppdatera den, publicera inlägg eller marknadsföra de inlägg som redan finns där. Webnode har flera smarta SEO-optimeringsfunktioner som du finner i kontrollpanelen på din hemsida. Här kan du ändra taggar, se statistik och mycket mer om hur din hemsida fungerar. Du kan också koppla den till Google AdSense, Analytics och andra tillägg om du vill. 

Sammanfattning

Webnode är ett snyggt hemsideprogram som låter dig skapa en professionell hemsida med bara några få knapptryck. De har konkurrenskraftiga priser och skalbara lösningar som gör att du kan välja den lösning som passar dig bäst. På så sätt kan du enkelt hålla kostnaderna så låga som möjligt tills din hemsida kan bära sina driftskostnader på egen hand. Detta, i kombination med en användarvänlig editor och massor av mallar, gör Webnode till en bra utgångspunkt för att skapa din första hemsida

Ofte stillede spørgsmål om Webnode

Vem passar Webnode för?

Webnode är perfekt för dig som vill skapa din första hemsida, men som inte har råd att anlita professionella designers.

Hur mycket kostar det att använda Webnode?

Du kan välja att skapa en hemsida gratis, men för att få domän och vissa funktioner måste du uppgradera till en betalplan.

Kan man starta en webbshop med Webnode?

Ja – du kan starta en webbshop med Webnode om du uppgraderar till en Standard, Business eller Pro-plan.

Vilken typ av kundsupport erbjuder Webnode?

Webnode erbjuder kundsupport via e-post och deras kunskapsbas, vilket ger svar på vanliga frågor och handledning för att hjälpa dig att navigera och använda plattformen effektivt.

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.