Wix-domäner och e-post: Allt du behöver veta (2024)

Wix har länge varit en populär allt-i-ett-lösning när det gäller hemsideprogram, men hur fungerar de när det gäller tekniska behov utöver själva hemsidan? Något som särskilt ofta dyker upp är hur man länkar externa domäner till en Wix-hemsida, och därför har vi tagit fram denna översikt över just detta ämne. 

I den här guiden tar vi upp allt du behöver veta om domäner och e-post på Wix, samt vilka alternativ som finns tillgängliga för dig som användare, så om detta är något du är nyfiken på har du definitivt kommit till rätt ställe! Läs vidare så berättar vi allt du behöver veta.

Behöver jag verkligen min egen domän?

Som de flesta vet erbjuder Wix en gratisversion av sin tjänst där du kan skapa en hemsida utan att betala för den. Detta är bra för dem som vill prova tjänsten eller bara behöver en tillfällig hemsida, men om du fortsatt tänker använda webbplatsen behöver du en egen domän.

Alla hemsidor som skapas gratis med Wix har en URL som ser ut som name.wixsite.com/mysite. Detta kan fungera för t.ex. en skoluppgift eller ett tillfälligt projekt, men utöver det kommer ingen sökmotor eller besökare att ta en sådan webbplats på allvar.  Du bör därför ha en egen domän, t.ex. hemsidelab.se.

Om du vill länka en egen domän till en Wix-hemsida måste du uppgradera till en av deras betalplaner. Här är det värt att notera att det inte har något att göra med vilket paket du väljer. Alla betalda planer från Wix inkluderar möjligheten att använda ett eget domännamn. 

Deras mest prisvärda paket Connect Domain kostar $4,50 per månad, medan Combo, Unlimited och VIP kostar $8,50, $14,50 respektive $26 per månad. Det första året du använder ett av dessa paket kommer du att få en anpassad domän inkluderad, medan den kommer att förnyas till cirka $10 per år + prenumerationskostnaden under efterföljande år.

Olika domännamn på Wix

När du väljer ett domännamn finns det möjlighet att använda olika tillägg. I Sverige är det vanligt att använda .se-domäner, men du kan också hitta .org, .com, .net och ett antal andra. Alla dessa finns naturligtvis tillgängliga hos Wix, men det är viktigt att du väljer det som är mest relevant för dig. 

Syftet med ett sådant tillägg är att ge en hint om vad webbplatsen kan handla om. .se är en svensk webbplats, .org är för organisationer och .com är för internationella företag. Det finns naturligtvis inga löften eller regler om vilka av dessa du kan använda, men det är värt att tänka på. 

Länka en domän till din Wix-webbplats

En missuppfattning som ofta dyker upp när du använder Wix är att du bara kan använda domännamn som köpts via deras tjänst. Lyckligtvis är detta inte fallet, och du har två alternativ om du vill använda en befintlig domän för din hemsida. Vi ska därför undersöka vilka dessa alternativ är och hur du enklast kan göra det. 

Överför domän till Wix

Det enklaste sättet är förstås att överföra din domän till Wix och sedan länka den till din hemsida. På så sätt har du allting samlat och det är smidigt. För att detta ska vara möjligt måste du låsa upp domänen hos den befintliga registraren (t.ex. GoDaddy, Domeneshop, NameCheap) för att den ska kunna överföras. 

Därefter måste du få tillgång till en EPP-nyckel (auktoriseringskod) som bekräftar att du måste flytta domänen från en registrator till en annan. I de flesta fall finns den i informationen om din domän, men det kan också vara så att du får den via kundtjänsten. 

Innan du flyttar en domän från en registrator till Wix bör du kontrollera följande:

  • Att tillägget på din domän är godkänt av Wix
  • Att du inte behöver flytta den igen inom 60 dagar.
  • Om din domän är kopplad till ett integritetsskydd kommer den inte att flyttas förrän detta är avaktiverat.
  • Se till att du har tillgång till det e-postmeddelande som bekräftelsen skickas till, eftersom det är viktigt för din överföring. 

Länka en domän till Wix från en annan registrator

Om du vill behålla din domän hos den nuvarande registratorn kan du dock göra en DNS-ändring. På så sätt kan du koppla din Wix-hemsida till en domän som finns hos en annan operatör. Det enklaste sättet att göra detta på är att ändra namnservern, men du kan också skapa ett eget domännamn (DNS) via inställningarna. 

Dessa ändringar kan vara lite komplicerade om du inte har gjort det förut, så kontakta kundtjänst om du är osäker Wix har också ett antal guider för hur du gör detta med olika registratorer, så det kan vara värt att kolla upp dem också. 

E-post till din Wix-sida

Som en del av din hemsida är det vanligt att du också har en e-postadress kopplad till denna domän. Ett antal registratortjänster erbjuder detta, men med Wix måste du använda en extern tjänst. De erbjuder ett konto kopplat till Google Workspace, men detta är inte det mest prisvänliga för dem med en liten budget. 

Ett bra alternativ kan därför vara att använda e-posthosting hos ett företag som NameCheap. Dessa erbjuder detta till ett rimligt pris och funktionella servrar som du snabbt ställer in för din föredragna enhet. På så sätt kan du komma igång snabbt och enkelt. Det är värt att notera att du kan använda sådana tjänster även om du har en domän hos Wix. Du behöver bara ställa in det så att servrarna kommunicerar med varandra som en del av dina inställningar. Wix har en utmärkt guide om detta för den som vill veta mer. 

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.