Wix dropshipping: En komplett guide med enkla steg (2024)

Har du funderat på att starta en dropshippingbutik, men är osäker på var du ska börja? Då är du inte alls ensam. Dropshipping har blivit otroligt populärt tack vare låga krav på eget kapital och möjligheten till en mycket skalbar affärsmodell. Det finns dock ett antal olika plattformar, så det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.

I den här artikeln tittar vi närmare på Wix-dropshipping och hur enkelt det är att skapa en egen hemsida med Wix. Fördelen med detta är att du inte behöver någon tidigare erfarenhet av hemsidor eller kodning. Med Wix kan du skapa en egen hemsida på ett enkelt sätt och sedan kan du koppla ihop de nödvändiga applikationerna för din dropshipping-verksamhet. 

Låt oss visa dig hur lätt du kan komma igång med Wix dropshipping genom några enkla steg. Men innan vi går in på de tekniska detaljerna ska vi ta en titt på vad dropshipping handlar om. 

Vad är dropshipping?

Om du har klickat dig in till den här artikeln har du förmodligen en uppfattning om vad dropshipping är. Om du däremot aldrig har hört talas om begreppet tidigare ska vi ta en snabb titt på vad det egentligen betyder. Dropshipping är ett webbshop-koncept som innebär att man själv säljer varor i webbshoppar utan att ha fysisk tillgång till dessa varor. 

Det kan låta som en bluff, men det är det inte. Du lagrar egentligen inte varorna själv, utan köper dem via en tredje part eller producent. På detta sätt väljer du produkten för din kund och beställningen går sedan vidare till en tredje part som packar och skickar varorna direkt till kunden.

Kort sagt blir du en mellanhand i leveranskedjan mellan kunden (som köper produkten) och producenten (som säljer produkten). Du kan skapa en webbshop, välja de produkter du vill ha och sedan sälja dem – utan att behöva investera i dyra lagerlokaler, anställda som packar varorna och liknande kostnader. För en nystartad butik kan detta vara en utmärkt utgångspunkt för att komma igång med verksamheten. 

Då är det bra att veta att du antingen kan fortsätta med detta så länge du vill, eller så kan du gradvis gå över till att ha varorna i egen regi när din webbshop har fått mer trafik och intäkter. Med dropshipping kan du i vilket fall som helst starta en bra webbshop på bara några timmar, med inventarier och allting. 

Fördelar och nackdelar med dropshipping

FördelarNackdelar
Goda möjligheter till intäkter utan stora overheadkostnader.Få möjligheter att påverka kundupplevelsen
Eliminerar behovet av lagringsutrymmeKundtjänsten är ditt ansvar
Du kan arbeta var som helst ifrånStor konkurrens om kunderna
Ingen packning och transport av varor

Läs vår detaljerade dropshippingguide för att lära dig mer om möjligheterna och hur du kommer igång. 

Komma igång med Wix Dropshipping: Steg för steg

Många som vill börja med dropshipping drar sig för det första steget, eftersom de tror att det är både tidskrävande och svårt. Du måste skapa en egen hemsida och hitta leverantörer, men det kan vara mycket enklare än du tror. För att visa hur lätt du kan komma igång med Wix dropshipping har vi skapat den här steg-för-steg-guiden. Här kommer vi att fokusera på hur du skapar en dropshippingbutik med Wix – om du också vill veta mer om möjligheterna kan du läsa mer om detta i vår Dropshippingguide i avsnittet ovan. 

1. Registrera dig hos Wix

Innan du kan använda Wix hemsideprogram måste du skapa ett konto på deras plattform. Det tar bara några minuter och du behöver inte ange några betalningsuppgifter. Wix erbjuder en gratis version av sin plattform, så du kan hoppa in direkt.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Vad vi gillar med Wix

Wix är en mycket mångsidig plattform med olika abonnemang i olika prisklasser och med mycket bra kundsupport. Därför är det svårt att säga vem Wix passar bäst för, eftersom de flesta kommer att hitta ett abonnemang som passar dem. Erfarna designers är möjligen de enda som saknar fler designalternativ. Plattformen gör att du själv kan skapa en responsiv webbplats som engagerar och konverterar, tack vare färdiga mallar och användarvänlig dra-och-släpp-funktion.

Fördelar

  • star iconMånga olika abonnemang
  • star iconMöjlighet till webbutik
  • star iconMöjlighet till blogg
  • star iconDra-och-släpp-funktion
  • star iconSkalbar för växande företag

Nackdelar

  • star iconInte optimalt för en stor webbplats (mer än 100 sidor)
  • star iconKan vara svårt att migrera till en annan plattform i framtiden
  • star iconKan bli dyrt med många plug-ins

Allt du behöver göra för att komma igång är att välja knappen Get started längst upp på sidan. Du kan starta registreringsprocessen som bara tar några minuter. Här kommer du att bli ombedd att ange din e-postadress och ett lösenord för ditt konto. Se till att du väljer ett starkt lösenord, eftersom det ger tillgång till både kontot och din hemsida i framtiden. 

Innan du fortsätter kommer du att bli ombedd att bekräfta din e-postadress. Du kan enkelt göra detta genom att klicka på länken i det e-postmeddelande som du har fått från Wix. Ibland kan det ta några sekunder innan den dyker upp i din inkorg. Om den inte gör det kan du kolla dina spam- och skräppostmeddelanden för att se om det har fastnat i filtret. 

Du kan nu välja om du vill använda Wix ADI (artificiell intelligens) eller skapa din hemsida manuellt. I det här fallet rekommenderar vi att du gör jobbet själv med hjälp av Wix-redigeraren. Wix ADI är ett utmärkt verktyg, men det passar bättre för hemsidor och bloggar – inte för en webbshop. För att säkerställa kundupplevelsen är det bättre att se till att det ser ut som du vill att det ska göra. 

2. Anpassa din webbplats

Så snart du har registrerat dig får du tillgång till hela Wix-plattformen (med vissa undantag) för att komma igång med din design. Wix erbjuder över 800 olika mallar, alla kategoriserade efter ämne och utseende. Fler än 500 av dessa är särskilt utvecklade för webbshoppar, så det borde finnas något för alla att arbeta med. 

Det kan vara lite svårt att söka i ett så stort urval, så vi rekommenderar att du använder filtren högst upp på sidan för att sortera dem lite lättare. När du har hittat det utseende du vill arbeta med väljer du knappen edit genom att hålla muspekaren över den aktuella mallen. 

Nu ska du öppna Wix redigeringsverktyg – och det är här magin sker. Detta är ett otroligt enkelt verktyg där du kan dra och släppa olika element på din hemsida. Du kan också flytta runt de olika element som redan är placerade på sidan, ändra mallar, byta ut bilder och redigera texten. 

Vi har en egen artikel om hur man skapar en Wix-hemsida som går in mer i detalj på vad du bör veta om deras editor. 

3. Välj en dropshipping-app

Om du har kommit såhär långt betyder det att du har skapat en hemsida och är redo att lansera – men du saknar något viktigt, nämligen produkterna. Du måste därför gå till Wix Marketplace™ och ladda ner en dropshipping-applikation för din webbshop. Detta fungerar som en länk mellan din webbshop och ett stort urval av produkter som finns hos grossisten. 

Av de olika varianter som finns på Wix är Modalyst och Spocket de mest populära. De ger tillgång till ett stort urval av produkter och är båda integrerade med Wix-plattformen. När du har installerat programmet kan du enkelt börja välja ut de produkter du vill ha i din webbshop. Sedan fastställer du priserna och publicerar dem på din hemsida. 

4. Upprätta fraktalternativ

Även om avsikten med dropshipping är att du inte ska behöva sköta detta själv, finns det några alternativ som du bör ta hänsyn till. Både Modalyst och Spocket kommer att ge vägledning i den här frågan, men vi ska göra en snabb sammanfattning av vad du bör tänka på i alla fall. 

Ett problem är att leveranskostnaden inte automatiskt integreras i ditt Wix-nätverk. Du måste därför sätta upp denna manuellt i din Wix-kontrollpanel för att hitta information som du får från de plattformar som du har valt. Här kan du välja om du vill lägga till en kostnad för leverans – eller om du vill höja priset på produkten så att du kan erbjuda den “gratis”. 

Vissa operatörer låter dig också påverka hur förpackningen av dina varor ska se ut. Det kan vara med din egen logotyp, en postreklam eller kuponger som du vill lägga till innan lådan paketeras och skickas. 

5. Ta hand om det juridiska

Nu börjar saker och ting ta form, men det finns fortfarande några saker du bör tänka på. Du har startat ditt Wix Dropshipping-företag, så nu är det viktigt att tänka på det juridiska. En webbshop bör vara ett självständigt företag – och här kan du välja mellan ett aktiebolag (AB) och en enskild firma.  Vår rekommendation till dem som ska driva eget företag är att bilda ett aktiebolag för detta arbete. Det ger ditt företag en professionell prägel och ger dig som ägare ett bättre rättsligt skydd.

Wix dropshipping sammanfattat

Grattis – du har startat ditt eget dropshippingföretag med Wix! Det krävs en del arbete, men som vi har försökt visa i den här guiden kan det göras otroligt enkelt med hjälp av de integrerade funktionerna i Wix. Allt du behöver göra är som vi har listat i den här guiden;

  1. Registrera dig hos Wix 
  2. Anpassa din hemsida
  3. Välj ett program för dropshipping (leverantör)
  4. Skapa frakt
  5. Bilda en enhet för att driva din webbshop

Allt som återstår nu är att marknadsföra dina produkter och expandera när webbshoppen får fotfäste! Vi önskar dig lycka till med denna spännande möjlighet.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.