Hur man skapar en medlemssida med Wix (2024)

När du väl har skapat en hemsida är det den som utgör ramen för din digitala närvaro. Du lägger ut information, publicerar innehåll – och i många fall säljer du produkter. Med andra ord är en digital närvaro nödvändig oavsett vilken bransch du är verksam inom. 

Här är en professionell hemsida en viktig punkt, men om du vill gå ännu längre är nästa steg en medlemssida. Detta är en typ av hemsida där du kan engagera dina följare ytterligare och potentiellt skapa en stabil intäktsström från ditt innehåll. 

Många drar sig dock för att starta en sådan hemsida eftersom de ofta tror att det kommer att bli mycket kostsamt. Vi ska därför titta närmare på hur du kan starta en medlemssida med Wix – och vad den här typen av sida innebär för dina användare. 

Vad är en medlemssida?

Kort sagt är en medlemssida en hemsida där du erbjuder exklusivt innehåll som skyddas av en inloggning eller betalvägg. På så sätt kan du erbjuda innehåll som inte är tillgängligt för alla, utan endast för dina medlemmar. 

Det finns flera varianter av den här modellen, men den vanligaste är att du betalar i form av en prenumeration. I utbyte mot denna avgift får kunderna (användarna) tillgång till det exklusiva innehållet på dina medlemssidor. 

Några bra exempel på detta som de flesta människor har missat är de så kallade “plus”-artiklarna på en nättidning där man bara får läsa en liten del utan att ha en aktiv prenumeration. Möjligheterna är många och det behöver inte vara svårt att skapa en sådan sida. Om du har innehåll som är värt att skydda kan en medlemssida vara en bra utgångspunkt.

Fördelarna med en medlemssida

Det kan finnas flera fördelar med att starta en medlemssida, men den viktigaste är utan tvekan intäkterna. Genom att erbjuda exklusivt innehåll mot en avgift kan du ta betalt för ditt innehåll på ett helt nytt sätt. Här kan du ta betalt för innehåll, tjänster eller produkter som endast är tillgängliga för dem som betalar för dem.

Nästa fördel med detta är att du har en kraftigt skalbar plan till hands. Många vill ha full tillgång till det innehåll de följer, vilket innebär att många är villiga att betala några kronor i månaden. På så sätt kan du locka till dig nya kunder eller följare på ett effektivare sätt. Här kan det också vara bra att ha rabatterade perioder där du får medlemskap till ett reducerat pris under en begränsad tid.

Sist men inte minst är en medlemssida ett bra sätt att etablera trovärdighet. Det faktum att många människor är villiga att betala för din information är ett effektivt sätt att skapa förtroende för din expertis inom ett område. Kort sagt visar det att många litar på din expertis genom att vara villiga att betala för den.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Hur man bygger en framgångsrik medlemssida med Wix

En anledning till att många drar sig för att starta en egen hemsida är att de tror att det är krävande. Du kan dock enkelt starta en framgångsrik hemsida på bara några få steg. Här är de nödvändiga stegen:

  1. Välj en medlemskapsmodell 
  2. Hitta en hostingplattform (som Wix)
  3. Producera det innehåll som behövs
  4. Promota din tjänst 
  5. Utveckla en god medlemsupplevelse

1. Välj en medlemskapsmodell

Innan du bestämmer dig för hur du vill skapa din medlemssida är det viktigt att du har en god förståelse för hur du vill modellera medlemskapet. Det handlar i första hand om hur du vill leverera det exklusiva innehållet till dina användare. 

Du bör därför börja med att besvara följande frågor innan du går vidare;

  • Vilken typ av innehåll ska jag erbjuda användarna?
  • Hur ska detta innehåll distribueras till dem?
  • Vilken tillgång vill jag att de ska ha till innehållet?

Här finns det nämligen flera olika varianter att välja mellan, så se till att utforska dina alternativ innan du fattar ett beslut. Vi har valt att gå in mer i detalj på alla alternativ så att du bättre kan fatta ditt beslut. Kom ihåg att du också kan välja kombinationer av dessa om det passar din produkt bäst.

Drip feed-medlemskap

Drip feed-medlemskap är en populär modell för att gradvis distribuera nytt innehåll till dina användare. Ett bra exempel på detta är hur HBO och andra producenter släpper ett avsnitt av en tv-serie varje vecka. 

För användarna innebär det att de har gott om tid att konsumera innehåll innan något nytt kommer. För dig som producent innebär det att du behåller kunderna under en längre tid, så länge det finns nytt innehåll.

All inclusive-medlemskap

En annan typ av medlemskap som du kan erbjuda är ett så kallat all-inclusive-medlemskap. Här ger du omedelbar tillgång till allt innehåll på din hemsida när någon betalar för sin prenumeration. Fördelen med detta är att du inte behöver hålla reda på publikationer, men det innebär också att man inte behöver en långtidsprenumeration. 

Tidsbestämt medlemskap

Sist men inte minst har du ett tidsbegränsat medlemskap. Detta är en otroligt vanlig form av prenumeration som numera används på många plattformar. En sådan prenumeration fungerar genom att man köper tillgång till innehåll under en viss tidsperiod. Här är det vanligt att man betalar för 1 eller 12 månader, men vissa erbjuder även andra perioder. 

2. Hitta en hostingplattform (t.ex. Wix)

När du har kommit fram till vilken medlemskapsmodell du vill använda är det dags att implementera den på din hemsida. Om du använder WordPress och andra CMS finns detta ofta i form av ett plugin som måste installeras direkt på din hemsida. 

Men om du använder Wix hemsideprogram är detta en modul som du enkelt kan lägga till på en hemsida som du har skapat. Du kan sedan snabbt och enkelt anpassa detta medlemsområde som du vill. Kom ihåg att du ska skapa en enkel men också attraktiv användarupplevelse för dina kunder.

3. Producera det innehåll som behövs 

Innan du kan ta betalt för din tjänst måste det finnas tillräckligt med innehåll tillgängligt. Ett misstag som många gör är att de skapar en betald prenumeration från början, men de som köper den får inget värde för sina pengar. Detta leder snabbt till en dålig situation där människor pratar negativt om tjänsten – och därmed förhindrar att nya abonnenter ansluter sig. 

Se därför till att du har tillräckligt med innehåll innan du ber någon att betala för att få tillgång till det. När din hemsida har tillräckligt med innehåll är det dags att skapa en landningssida eller något annat sätt att marknadsföra den betalda prenumerationen. Det finns många olika sätt att göra detta på, så kolla upp vad som fungerar bäst för din hemsida. 

4. Promota din tjänst

Nu börjar saker och ting ta form, men det hjälper inte mycket att ha en betald tjänst om ingen vet om att den finns. Du bör därför vara medveten om att du måste lägga ner mycket tid och energi på digital marknadsföring. Utforma en bra strategi för hur du ska marknadsföra din tjänst och se till att det sker på ett effektivt sätt. 

Om du har ett relativt nytt varumärke är det fördelaktigt att använda kostnadseffektiva plattformar som Facebook, Twitter och Instagram. Du kan också överväga att ge potentiella abonnenter ett smakprov genom att erbjuda en gratis provperiod eller en del av din betalda tjänst. Detta kan ge en bättre förståelse för vad de kan uppnå och därmed öka sannolikheten för att de ser värdet av detta. 

Om du vill sprida ditt budskap på ett mer effektivt sätt kan du använda dig av affiliatemarknadsföring och influencers. Det förstnämnda fungerar genom att få andra att marknadsföra din produkt i utbyte mot en provision på din försäljning. Genom att samarbeta med populära influencers kan du också se till att din produkt når rätt målgrupp.

5. Utveckla en god medlemsupplevelse

Så snart du får någon att betala för din tjänst börjar den verkliga utmaningen. Du måste se till att de inte bara prenumererar, utan också får valuta för pengarna. Här är det viktigt att ha mycket innehåll, men du måste också se till att användarna får en positiv upplevelse. 

Det kan vara så enkelt som att kommunicera direkt med användarna. Skapa forum och andra kanaler där de kan kommunicera med varandra, eller skapa inkluderande aktiviteter. 

Kundtjänst kommer också att vara en del av denna punkt. Vissa vill kanske prenumerera men ändrar sig med tiden – eller hamnar i en ekonomisk situation som gör att de måste skära ner på kostnaderna. Det är då viktigt att de möts med den respekt och professionalism som kan förväntas att få som betalande kund.

Sammanfattning

En medlemswebbplats kan vara ett effektivt sätt att generera nya intäkter från ditt innehåll. Många människor drar sig dock för detta eftersom de förväntar sig att det innebär ett väldigt komplicerat arbete. I den här artikeln har vi därför tittat närmare på hur du kan åstadkomma detta med hjälp av det praktiska hemsideprogrammet hos Wix.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.