Wix recension: Detta bör du veta innan du testar Wix

När du ska skapa din första hemsida kommer du att vilja börja med ett enkelt hemsideprogram, eftersom dessa låter dig bygga en sida utan behov av programmerings- och designkunskaper. Det finns en rad olika alternativ här, men i den här artikeln ska vi titta närmare på ett av de mest populära, nämligen Wix. 

Vår Wix recension kommer att titta närmare på vad du kan förvänta dig av plattformen, hur användarupplevelsen utvecklas och vilka funktioner de kan erbjuda. Vi ska också ta en titt på hur enkelt det är att skapa en hemsida, och sist men inte minst ska vi titta på varför Wix har haft ett så dåligt rykte. 

Fortsätt läsa för att ta reda på om Wix är det perfekta verktyget för dina mål, och vad du kan uppnå om du väljer ett av de över 500 teman som Wix gör tillgängliga för dig! Vår Wix-recension har allt du behöver veta om detta praktiska hemsideprogram.

Wix användarvänlighet

När det kommer till användbarhet finns det lite negativt att säga om Wix. Tjänsten är mycket enkel att använda utan några förkunskaper och du kommer inom några minuter att vara redo att skapa din första hemsida. Wix använder en enkel dra-och-släpp-teknik för att göra det enkelt att lägga till olika element på din webbplats. Dessa kan du sedan justera och anpassa så att du får det resultat du önskar. 

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Vad vi gillar med Wix

Wix är en mycket mångsidig plattform med olika abonnemang i olika prisklasser och med mycket bra kundsupport. Därför är det svårt att säga vem Wix passar bäst för, eftersom de flesta kommer att hitta ett abonnemang som passar dem. Erfarna designers är möjligen de enda som saknar fler designalternativ. Plattformen gör att du själv kan skapa en responsiv webbplats som engagerar och konverterar, tack vare färdiga mallar och användarvänlig dra-och-släpp-funktion.

Fördelar

  • star iconMånga olika abonnemang
  • star iconMöjlighet till webbutik
  • star iconMöjlighet till blogg
  • star iconDra-och-släpp-funktion
  • star iconSkalbar för växande företag

Nackdelar

  • star iconInte optimalt för en stor webbplats (mer än 100 sidor)
  • star iconKan vara svårt att migrera till en annan plattform i framtiden
  • star iconKan bli dyrt med många plug-ins

Vill du komma igång snabbare kan du enkelt välja bland fler än 500 olika mallar som du kan göra dina egna justeringar av. Fördelen med dessa är att du får en färdig hemsidemall och sedan bara gör dina egna ändringar såsom du vill ha det.

Funktionalitet med Wix hemsideprogram

Det här är enkla funktioner som har gjort Wix till ett populärt verktyg för dem som lanserar sin första hemsida eller blogg. När du har skapat ditt konto och fyllt i grundinformationen om din webbplats får du tillgång till din egen instrumentpanel. Här kan du skriva inlägg, undersöka SEO och kategorisera dina inlägg som du vill. Några av funktionerna du hittar här är möjligheten att lägga till bilder och video, samt slå på eller av kommentarsfältet som du vill. 

Som sagt, Wix webbplatsbyggare kommer förmodligen att vara något mer begränsad än till exempel WordPress och Webnode, som båda erbjuder en mer omfattande funktionalitet. Detta kommer dock sällan att vara ett problem för dig som bara vill ha en enkel lösning för din första hemsida. 

Wix har de senaste åren satsat stort på sitt verktyg för nätbutiker och det är just detta som lösningen är mest populär för. Det betyder att du kommer att hitta all nödvändig funktionalitet för att starta din egen professionella onlinebutik med hjälp av verktygen Wix har till sitt förfogande. Här hittar du bland annat användbar lagerhantering, rabatter, sortering av produkter, ett stort urval av betalningsmetoder och möjlighet att integrera Ecwid för att hantera skatt på din försäljning. 

Den senaste perioden har de även utökat sin funktionalitet ytterligare till att nu omfatta mer avancerade funktioner för försäljning av digitala produkter. Du kommer även ha möjlighet att skapa anpassade orderbekräftelser, ansluta till ett fysiskt kassasystem, automatiskt spara din varukorg, prenumerationstjänster och integration med både Facebook och Instagrams egna säljsystem. 

Tillägg med Wix

När du skapar en hemsida behöver du olika funktioner som kontaktformulär, bokningssystem, livechatt och möjligheten att integrera flöden från sociala medier. Detta hittar du genom Wix App-marknaden som innehåller mer än 350 olika tillägg speciellt framtagna för Wix plattform. Visserligen är detta inte i närheten av vad du hittar i WordPress och andra stora hemsideprogram, men det räcker ändå mer än nog för de flesta nybörjare som vill ha en fungerande hemsida.

SEO med Wix recension

En sak som är viktig när man lanserar sin första hemsida är SEO – eller sökmotoroptimering som det egentligen står för. Så här blir din hemsida synlig för sökmotorer som Google och Bing, men här har Wix fått lite blandad feedback på nätet. Det finns några verktyg som ingår i Wix som gör det enklare att arbeta med SEO, men i praktiken är det upp till dig att se till att innehållet du laddar upp på din hemsida är optimerat. Det kan du göra genom att ta med rätt nyckelord, följa mallar för korrekt strukturering och inte minst hålla innehållet uppdaterat.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Med det sagt kan vi inte säga att Wix erbjuder något mer eller mindre än vad vi har hittat i andra hemsideprogram i tidigare tester. Vi vet också att Wix tidigare inte har levererat det bästa inom SEO, men de har jobbat effektivt med detta och många kommer idag att nå långt bättre resultat än vad de tidigare klarat av med Wix plattform. Du kan också välja att utöka med dina egna SEO-verktyg, inklusive Ahrefs och Semrush som båda fungerar utmärkt för att hitta/spåra nyckelord för din webbplats.

Kundservice hos Wix

Inom kundtjänst levererar Wix relativt bra med 24 timmars tillgänglighet. Vi skulle nog vilja se dem erbjuda en livechatt, men både telefon och e-post fungerar utmärkt. Alla användare har tillgång till samma kundtjänst så det kan ibland bli lite väntetid, men vi upplevde inte detta som någon större utmaning när vi testade det. För att testa kunskap och service hos kundtjänst tillverkade vi några enkla, och några lite mer tekniska utmaningar, men här kan vi säga att vi är mycket nöjda med svaren på båda. 

Kundrådgivarna vi pratade med var väl insatta i de olika lösningarna på Wix och vi fick snabbt förklarat hur vi skulle kunna råda bot på de utmaningar vi ställt oss själva inför. Ett alternativ vi gillade var möjligheten att ringa Wix och sedan ringde kundtjänsten tillbaka till oss när det var vår tur i kön. Det tog sällan mer än 15 minuter innan de ringde tillbaka och enligt oss är det mycket bättre än att behöva lyssna på paus-musik i en kvart. 

Sist men inte minst är det värt att nämna språket på kundtjänsten hos Wix. Tyvärr pratar de bara engelska, men detta är ingen utmaning för de flesta. Du kan visserligen välja ett antal andra språk också, men tyvärr finns inte svenska här ännu. Vi har frågat om det sks läggas till i framtiden, men detta var den enda frågan de inte kunde svara på.

Priser för tjänsten

Angående pris är Wix uppdelad i fyra olika abonnemang med olika innehåll och kostnader. Den första nivån är Connect Domain ($4,50 / månad) om du får gratis SSL-certifikat, anpassad domän, 1 GB bandbredd och 500 mb lagringsutrymme. Det här är ett väldigt grundläggande abonnemang som de flesta snabbt kommer att växa ur, men om du vill testa plattformen innan du uppgraderar kan detta vara ett alternativ. 

Sedan kommer Combo ($8,50 / månad) som är den prenumeration Wix rekommenderar för personligt bruk. Här får du allt som ingår i Connect men du får även gratis domän, videotimmar och annonser från Wix kommer inte längre att synas på din hemsida. Om du vill ta din hemsida ett steg längre kommer Unlimited ($ 14,50 / månad) att vara det populäraste alternativet. Här får du allt från Combo & Connect, men du får även Site Booster, Visitor analytics och obegränsad bandbredd. 

Sist men inte minst kommer det största paketet Wix erbjuder sina kunder, nämligen VIP-paketet ($26 / månad). Här får du allt från de tidigare prenumerationerna, samt möjlighet till professionell logga, logo filer för sociala medier och prioriterad kundtjänst. Detta är för dig som aktivt använder Wix och vill ha tillgång till obegränsad prestanda och prioriterad tillgång till deras kundtjänst.

Wix mallar

Wix erbjuder ett brett utbud av mallar som gör det enkelt att skapa en funktionell, snygg webbplats utan att behöva koda eller designa något själv. Du kan välja mellan fler än 500 olika mallar som snabbt installeras, och vill du göra ändringar för ett mer personligt utseende kan du enkelt göra detta genom live-redigeraren på din Wix-dashboard. 

Fördelen med att använda en mall är att du får en färdig utgångspunkt och bara behöver göra finputsningen själv. På så sätt kan du ha en fungerande hemsida på plats inom några timmar, vilket är mycket snabbare än vad du kan med till exempel WordPress och Webnode där du själv ska skapa hemsidan. 

En snabb genomgång av de olika mallarna på Wix visar att du hittar något oavsett mål och syfte. Vi hittade snygga hemsidor för modedesigners, AI-företag, nätbutiker och personliga bloggar. Alla har en unik möjlighet att skräddarsy efter sina egna önskemål och ge dig en snygg, funktionell hemsida på bara några minuter. Utöver detta kan du enkelt byta ut bilderna som ingår, så att du får en mer personlig touch på din hemsida.

Varför har Wix så många dåliga recensioner?

Wix var tidigt ute med att lansera sin tjänst och var en av de första som dök upp på marknaden med enkel produktion av enskilda hemsidor. Tekniken var dock inte riktigt på topp än, vilket gjorde att många av de första användarna på Wix fick en sämre upplevelse än väntat. Detta togs på allvar av företaget och de har fixat alla buggar som vi hittade i gamla kommentarer och Wix recensioner från tidigare år. 

Vi spenderade mycket tid på att granska tidigare kommentarer och recensioner som har gett Wix dålig feedback och vi kan lugnt säga att de flesta av dessa problem har tagits bort, uppdaterats eller åtgärdats på ett tillfredsställande sätt. Det finns dock även en del dåliga recensioner där det helt enkelt ser ut som att man har haft för höga förväntningar på funktionaliteten hos Wix, jämfört med mer avancerade hemsideprogram. 

Vår tydliga rekommendation är att du testar gratisversionen som innehåller den mest nödvändiga funktionaliteten av Wix, och sedan bestämmer dig för om detta är lösningen för dig eller inte. Det finns många olika åsikter på nätet och det bästa är att inte bestämma sig innan du provat en lösning.

Vem är Wix till för?

Oavsett nisch så hittar de flesta företag och privatpersoner en mall hos Wix som passar bra. Wix passar därför utmärkt för dig som vill skapa en hemsida snabbt och enkelt, utan att behöva involvera en webbdesigner/programmerare. Som sagt, vi skulle inte rekommendera Wix till mer erfarna designers och utvecklare som tänker skapa webbsidor åt andra, och anledningen till detta är helt enkelt att Wix funktionalitet i många fall kommer att vara lite för begränsad för sådan användning. 

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Däremot kan man med säkerhet säga att Wix är ett ekonomiskt och smart val för dig som vill ha en professionell hemsida utan stora utvecklingskostnader och budgetar. Innan du väljer Wix bör du kartlägga vilka behov du har och hur många undersidor som är relevanta för din hemsida. Om du behöver fler än 20 undersidor kanske du vill ta en närmare titt på Squarespace eller Webflow för större flexibilitet.

Sammanfattning

Ofte stillede spørgsmål om Wix recension

Vilka är några av de huvudsakliga funktionerna i Wix?

Wix erbjuder olika funktioner som drag-och-släpp-webbplatsbyggare, anpassningsbara mallar, gratis webbhotell, domännamn, anpassade domäner, mobila appar, e-handelsfunktioner, och SEO-verktyg.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda Wix?

Fördelarna med Wix inkluderar dess användarvänlighet, flexibilitet, och anpassningsbara mallar. Nackdelar kan inkludera begränsningar i SEO-kontroll och flexibilitet, samt prestandaproblem för webbplatser med hög trafik.

Är Wix lämplig för e-handel?

Ja, Wix har en e-handelsplattform som låter användare skapa webbshoppar, lägga till och hantera produkter, och acceptera onlinebetalningar.

Vilken typ av kundsupport erbjuder Wix?

Wix erbjuder kundsupport genom olika kanaler som e-post, telefon, och en omfattande kunskapsbas. Dock, telefonsupport är bara tillgänglig på engelska.

Wix

Wix är ett utmärkt hemsideprogram som låter dig bygga professionella whemsidor på några minuter. Du använder dra-och-släpp-verktyg för att skapa snygg design, eller så kan du välja bland de mer än 500 olika mallarna som är tillgängliga för Wix-användare. Vi kan därför rekommendera Wix till dig som letar efter ett enkelt hemsideprogram men inte behöver avancerad funktionalitet på din hemsida. Wix plattform har genomgått stora förändringar de senaste åren och de flesta som testat en tidig variant av Wix kommer förmodligen idag att bli glatt överraskade över hur stor nytta/kostnadseffektivitet denna plattform erbjuder sina användare. Det är även fördelaktigt att du hittar fyra olika abonnemangsmodeller, så att du kan börja med ett rimligt alternativ och eventuellt uppgradera med tiden om du ser ett behov av detta.

Product Brand: Wix

Product Currency: USD

Product Price: 4,5

Product In-Stock: InStock

Editor's Rating:
4.8

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.