Så skapar du en Wix-hemsida för din restaurang (2024)

Oavsett om du nyligen har öppnat din restaurang eller om du bara behöver hålla dig uppdaterad är en hemsida nödvändig. Det kan dock vara svårt att veta var man ska börja om man aldrig har skapat en hemsida tidigare. 

Det är bra att veta att de rätta ingredienserna för en professionell hemsida inte behöver vara dyra eller svåra att hitta. Tvärtom kan du skapa en professionell hemsida med några enkla steg och ge din restaurang den digitala närvaro den förtjänar. 

Om du driver en restaurang har du sällan brist på saker att göra. Därför är det viktigt att kunna skapa en hemsida på kort tid – helst utan att behöva lära sig något komplicerat som kodning och HTML-design. Lyckligtvis finns det en lösning för just detta – och det är därför vi har tagit fram den här guiden. 

Här ska vi titta närmare på hur du kan skapa en professionell hemsida för din restaurang med hjälp av Wix hemsideprogram. Den här tjänsten är utformad för dem som vill ha effektiva resultat, men som inte har obegränsat med tid eller pengar. 

Skapa en professionell hemsida

Om du aldrig har skapat en hemsida tidigare kan det finnas mycket att lära sig. Vi har därför valt att sammanställa detta i en enkel steg-för-steg-guide. Syftet med detta är att du ska kunna följa guiden i din egen takt, något som kan vara praktiskt i en hektisk restaurangvardag.

Steg 1: Hitta ett hemsideprogram

Innan vi börjar med själva hemsidan måste vi hitta ett verktyg som kan göra jobbet. Under årens lopp har det dykt upp många hemsideprogram på marknaden, men långt ifrån alla är lämpliga för att utföra jobbet. Vi har valt att välja Wix, men vi måste ta en titt på vilka alternativ som finns innan vi går vidare.

En sak som hemsideprogram ofta har varit kända för är begränsad flexibilitet. Tekniken har kommit långt, men det är nog fortfarande sant. Om vi jämför ett hemsideprogram med WordPress, till exempel, är det otroligt begränsat vad du kan göra. En WordPress-hemsida kräver dock kodningskunskaper – eller en tillräckligt stor budget för att anlita en programmerare. 

Om du vill se vilka alternativ till hemsideprogram som finns tillgängliga kan vi rekommendera Squarespace och Webnode. Båda dessa har en liknande funktionalitet som Wix, men de erbjuder inte ett lika stort urval av mallar. Dessutom har de något varierande priser, vilket har gjort att vi efter en helhetsbedömning valt Wix. 

Steg 2: Välj en mall

Som vi redan har nämnt har vi valt att använda Wix som utgångspunkt för den här guiden. Detta beror delvis på att plattformen är mycket kostnadseffektiv och användarvänlig, men det finns något annat som övertygade oss mer – och vi pratar naturligtvis om utbudet av mallar. 

För även om de flesta hemsideprogram har en rad olika mallar tillgängliga för sina användare är det få som kan mäta sig med Wix. Här kan du nämligen välja mellan fler än 800 olika mallar, inklusive ett brett utbud av restauranger.

Allt du behöver göra är att söka upp de mallar som är relevanta för dig (i det här fallet en restaurang). Du kan sedan bläddra igenom de olika alternativen tills du hittar en som du vill börja med. När du har hittat den som du tycker om, håller du muspekaren över mallen. Då får du upp alternativet Edit. Klicka på detta så öppnas mallen automatiskt i Wix-redigeraren. 

Steg 3: Anpassa din hemsida

Du har nu möjlighet att redigera hemsidan enligt dina egna önskemål. Detta inkluderar att ändra färger, bilder och inte minst text. Du kan också lägga till olika tjänster, och det är precis vad vi ska titta på nu.

Det första du bör göra är att ändra det innehåll som har laddats som standard. Detta inkluderar texten på förstasidan, kanske en “om oss”-sida och de olika kontaktuppgifter som finns där. Allt du behöver göra är att klicka på det fält du vill ändra och sedan skriva in den nya texten.

När grunderna är på plats kan vi börja lägga till några fler element på din hemsida. En bra utgångspunkt för en framgångsrik restaurang är att kunderna vet var den finns. På Wix kan du lägga till en ruttplanerare från Google Maps kostnadsfritt. Allt du behöver göra är att lägga till tillägget för Google Maps och sedan placera det där du vill.

Om du vill marknadsföra dina kulinariska färdigheter kan det vara bra att ha några bilder. Se därför till att du ersätter alla bilder med egna bilder av mat, lokaler och kockar (om så önskas). Om du inte har egna bilder kan du använda gratisbilder från Unsplash, Wix eller andra tjänster som finns i biblioteket. 

Sist men inte minst bör potentiella besökare ha ett enkelt sätt att kontakta restaurangen. Här erbjuder Wix ett eget tillägg för att boka tider. Lägg upp detta på din hemsida så att kunderna själva kan ta reda på öppettider, när det finns bord som kan bokas och liknande information. 

OBS: En blogg kan ofta vara en användbar förlängning av din hemsida innan du planerar en heltäckande SEO-strategi. På så sätt kan du enklare skapa en strategi med attraktiva sökord, samt erbjuda användbar information till dina läsare.

Steg 4: Sökmotoroptimering av din hemsida

En hemsida är inte till någon större nytta om den inte är synlig för dina kunder. Det kan hända att du har så tur att du får någon att gå in direkt på din webbplats, men i de flesta fall är det trafiken från sökmotorn som gör skillnad. Det är därför viktigt att din hemsida är sökmotoroptimerad för att få bästa möjliga resultat. 

Det handlar om att skapa en webbplats som är användarvänlig för dina kunder, men också lätt att förstå för sökmotorerna. Sökmotorer som Google har crawlers som söker efter ny information på nätet. De letar efter vissa nyckelord som kan ge dem en inblick i vad din webbplats handlar om.

Om du är nybörjare inom SEO rekommenderar vi att du använder Wix SEO Wiz. Detta är en praktisk guide som tar dig igenom alla steg som behövs för att optimera innehållet på din hemsida. Du bör också se till att lägga in ditt företag på Google My Business där du kan lägga in en länk till din hemsida.

Sist men inte minst kan det vara användbart att lägga till Yelp eller ett annat recensionstillägg från Wix App Market. På så sätt kan du samla in äkta feedback från kunderna, vilket kommer att öka din SEO med tiden. 

Steg 5: Marknadsför ditt företag 

När allt är på plats är det dags att marknadsföra din nya hemsida. Här rekommenderar vi att du använder dig av de olika kanaler som du har tillgång till. Det kan vara sociala medier, TripAdvisor, Yelp och liknande tjänster. På så sätt sprider du ordet om din webbplats och de möjligheter den erbjuder. 

Om du vill öka din exponering kan du välja att använda mer aktiva nätverk som Snapchat och Instagram. Dessa är utmärkta för en visuell presentation, något som kan vara praktiskt när du behöver visa vad din restaurang har att erbjuda.

Många matställen har också valt att använda TikTok – eftersom det är en enkel plattform för att skapa visuellt innehåll med imponerande räckvidd. Den här typen av innehåll kräver en del arbete och en tydlig strategi, men med tiden kan det leda till till värdefull trafik. 

Sammanfattning

En digital närvaro har länge varit viktig för alla företag, inklusive restauranger. Det kan dock vara svårt att hitta tid att sätta sig ner och skapa en webbplats från grunden. Möjligheten finns att anlita någon för jobbet, men det blir ofta väldigt dyrt i längden. 

I den här artikeln har vi därför tittat närmare på vilka möjligheter som finns genom att använda ett hemsideprogram, och mer specifikt vilka möjligheter Wix ger sina användare. Här kan du välja bland fler än 800 olika färdiga mallar som du sedan kan anpassa efter dina egna önskemål.

Det som har gjort Wix till ett bra hemsideprogram för restauranger är alla de olika tillägg som ingår i plattformen. Här kan du lägga till funktioner för att boka bord, kontaktinformation och en karta för att besökare lättare ska kunna hitta till din restaurang. 

Det är viktigt att komma ihåg att en professionell hemsida är viktig för ditt företag – men den ersätter inte behovet av service och kulinarisk perfektion. Se därför till att skapa en hemsida som på ett rent och enkelt sätt representerar vad du vill uppnå med din restaurang.

Vi hoppas att den här guiden har varit användbar för dig som ska skapa en restauranghemsida med Wix.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Vad vi gillar med Wix

Wix är en mycket mångsidig plattform med olika abonnemang i olika prisklasser och med mycket bra kundsupport. Därför är det svårt att säga vem Wix passar bäst för, eftersom de flesta kommer att hitta ett abonnemang som passar dem. Erfarna designers är möjligen de enda som saknar fler designalternativ. Plattformen gör att du själv kan skapa en responsiv webbplats som engagerar och konverterar, tack vare färdiga mallar och användarvänlig dra-och-släpp-funktion.

Fördelar

  • star iconMånga olika abonnemang
  • star iconMöjlighet till webbutik
  • star iconMöjlighet till blogg
  • star iconDra-och-släpp-funktion
  • star iconSkalbar för växande företag

Nackdelar

  • star iconInte optimalt för en stor webbplats (mer än 100 sidor)
  • star iconKan vara svårt att migrera till en annan plattform i framtiden
  • star iconKan bli dyrt med många plug-ins

Skapa en kostnadsfri hemsida med Wix idag.

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.