Wix SEO: Är det möjligt att rankas högt på Google med Wix?

En anledning till att många undviker att använda hemsideprogram som Wix är ofta att de har dåligt rykte när det gäller sökmotoroptimering (SEO). De har länge släpat efter konkurrenter som WordPress och Weebly på detta område, men det är nödvändigtvis inte så längre. Wix har gjort ett antal uppgraderingar av sin plattform för att ge dig alla SEO-verktyg du behöver. 

Om du ska skapa en hemsida med Wix är det viktigt att du vet att du faktiskt har vad som krävs för att hamna högst upp i sökresultaten. Vi har därför testat Wix för att ta reda på hur väl Wix SEO faktiskt fungerar, och resultatet av detta hittar du i den här artikeln. Du hittar också några smarta tips om hur du kan lyckas med Wix SEO, så här är det dags att komma igång. 

Fördelar och nackdelar med Wix SEO

Även om Wix är en otroligt användarvänlig plattform finns det också vissa nackdelar förknippade med enklare verktyg som detta. Vi har därför försökt väga för- och nackdelar mot varandra för att få en bättre inblick i vad detta faktiskt innebär. 

FördelarNackdelar
Du behöver inga kunskaper i kodning för att få resultat med Wix SEOLite för grundläggande om du har för avsikt att skapa en omfattande SEO-strategi
Alla verktyg du behöver är integrerade i Wix-tjänsten så att du kan hantera allt från din kontrollpanel.Inte optimal svarstid för servern jämfört med konkurrenterna
Wix SEO stöder Google-tjänster som Google Search Console (GSC) och Google Analytics (GA).Strukturerad data måste matas in manuellt vid behov
Wix Seo Wiz erbjuder bra utbildningsmaterial om hur du använder de olika programmen på ett effektivt sätt.

Vi har redan testat ett antal hemsideprogram och det är vanligt att många av dem inte har optimala SEO-lösningar. Här sticker Wix faktiskt ut på ett positivt sätt genom att de erbjuder en relativt omfattande lösning som är helt integrerad. Det är viktigt att notera att detta inte kan jämföras med Rank Math, Yoast och andra SEO-verktyg, men för dem som behöver marknadsföra en Wix-hemsida skulle vi definitivt säga att detta är en bra utgångspunkt. 

Vad erbjuder Wix SEO?

För att integrera en SEO-strategi är det viktigt att kunna ändra den nödvändiga informationen på din hemsida. Det handlar om att göra en hemsida så begriplig som möjligt för GoogleBot, men också användarvänlig för alla plattformar. Vi måste därför se närmare på alla funktioner som du kan använda för att få tillgång till Wix SEO. Du kan också hitta en sammanfattning av detta i tabellen nederst i avsnittet. 

Meta, URL och beskrivning 

Grundläggande SEO innebär att din hemsida har rätt nyckelord på de bästa platserna. Här är det viktigt att du kan ändra metatiteln för både hemsidan och de olika undersidorna som du har publicerat. Detta kan enkelt göras i Wix SEO genom att varje sida har sin egen SEO-översikt. Här anger du helt enkelt vad du vill ha för metatitel, metabeskrivning och annan relevant information. 

Du kan också ge varje sida en egen anpassad URL, vilket gör det enklare att strukturera innehållet. Här syftar vi till att ge sidan en URL som minsida.com/artikel/WIX-SEO, snarare än minsida.com/hsd08u24pgj. Det förstnämnda är inte bara mer informativt, utan gör det också enklare för crawlers att läsa hur innehållet är strukturerat. Detta kommer att påverka din SEO och användarvänlighet avsevärt. 

Mobiloptimering

En fördel med Wix är att alla sidor kan optimeras för olika enheter. Detta görs enkelt i redigeringsverktyget, så det behöver inte nödvändigtvis göras i Wix SEO. Du hittar mer information om detta under sidlayout i redigeraren (där du har skapat din hemsida). Google har på senare tid lagt stor vikt vid användbarhet på mobiler, så om din hemsida är mobiloptimerad kommer det absolut att påverka din totala SEO-poäng. 

Detta är dock något som bör säkerställas, eftersom Google uppskattar att handhållna enheter står för upp till 60% av trafiken till ett antal hemsidor. Med andra ord kan en dålig användarupplevelse på handhållna enheter kosta dig dyrt i form av förlorad trafik med tiden. 

SSL-kryptering (HTTPS)

SSL (Secure Sockets Layer) ger en säker anslutning och utbyte av information mellan en hemsida och användaren. Tidigare var detta inte en viktig fråga, men i takt med att fokus på integritet och säkerhet har ökat har sökmotorn börjat straffa hemsidor som inte har detta på plats. Om du har använt Wix för att bygga din hemsida kan du andas ut. Alla Wix-hemsidor tilldelas automatiskt ett SSL-certifikat, så du behöver inte oroa dig för detta så länge din hemsida är aktiv. 

301 redirects (ny URL)

Ibland kan det vara nödvändigt att ändra URL:en för en populär sida, men du vill inte att de som fortfarande har den gamla URL:en ska få ett felmeddelande. I så fall måste du använda en 301-omdirigering för att länka de två adresserna. Hos Wix är detta inbyggt i din kontrollpanel, så du kan enkelt göra det på egen hand. Allt du behöver göra är att ange den gamla och nya adressen, så sköter Wix resten själv. 

Sitemap

En sitemap är en översikt över alla sidor på din hemsida och är ett verktyg som GoogleBot gillar att leta efter. Detta glöms ofta bort när du skapar din egen webbplats, men med Wix kan du göra det enkelt. På Wix hittar du detta i din användarpanel genom att gå till marketing and SEO och sedan till SEO Tools.

Google Analytics

Som vi redan har nämnt är det möjligt att integrera Google Analytics på din Wix-hemsida. Detta ger en bättre inblick i hur trafiken och retentionen på din hemsida beter sig. Det är alltid bra att få insikt i data från Google, eftersom det är i Googles sökmotor som de flesta försöker komma så högt upp som möjligt i sökresultaten. 

Google Search Console

GSC är en annan tjänst från Google som ger dig en inblick i hur din hemsida presterar i sökresultaten. Det ger dig en bra inblick i hur Google ser på din hemsida och hur de ändringar du gör påverkar dina resultat. Om du följer Wix SEO Wiz guide, kommer anslutning av GSC att vara ett av stegen i handledningen här.

Tips för att lyckas med Wix SEO

Även om ett hemsideprogram inte är helt utan brister finns det otroliga saker du kan åstadkomma med Wix SEO. Vi har därför sammanställt några tips om hur du kan få ut det mesta av ditt abonnemang redan idag.

 1. Använd Wix SEO Wix. Wix har utvecklat sin egen Wiz som tar dig igenom ett antal användbara SEO-punkter. Så se till att du använder detta fullt ut. Låt Wix själv visa dig vilka möjligheter det finns och sedan hjälpa dig att ställa in allt du bör tänka på.
 2. Se till att du har en bra grund att stå på. Ett misstag som vi ofta ser på nya hemsidor är att de saknar grundläggande kunskaper om SEO. Se därför till att meta, beskrivning, URL:er och allt annat är korrekt upplagt från första stund. 
 3. Fokus på mobiler. Upp till 60% av datatrafiken i dag kommer från smartphones och surfplattor, så se till att din hemsida har en bra användarupplevelse för dessa enheter. Många utvecklare idag väljer faktiskt att fokusera på detta och sedan arbeta med datorversionen efteråt. Lyckligtvis är det otroligt enkelt att skapa en optimerad webbplats för handhållna enheter med Wix. 
 4. Lägg till sitemap. Många anser att en sitemap är en föråldrad teknik, men den är mycket användbar för dem som har lanserat en ny hemsida. Sökmotorn använder sitemaps för att identifiera vilka sidor som finns på webbplatsen och indexerar dem sedan. Kontrollera indexeringen i dina SEO-inställningar – du hittar dem i din Wix-kontrollpanel. 
 5. Anslut till Google Analytics. Det finns förmodligen inget annat verktyg som kan ge dig så mycket information om din trafik som Google Analytics. Du bör därför göra detta så tidigt som möjligt så att du kan följa resultaten av ditt arbete.

Sammanfattning

En anledning till att många väljer att använda WordPress istället för hemsideprogram är att de anser att lösningar som Wix inte klarar av att leverera SEO. I början var det förmodligen så, men nu har Wix vidtagit ett antal åtgärder som gör att det inte nödvändigtvis är så längre. Visserligen får du inte så avancerad SEO som Yoast och Rank Math kan erbjuda, men du får mer än vad du behöver för en grundläggande webbplats. Vår slutsats på denna punkt är därför att Wix SEO är mer än tillräckligt bra för grundläggande SEO och dig som vill indexera i sökmotorn.

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Vad vi gillar med Wix

Wix är en mycket mångsidig plattform med olika abonnemang i olika prisklasser och med mycket bra kundsupport. Därför är det svårt att säga vem Wix passar bäst för, eftersom de flesta kommer att hitta ett abonnemang som passar dem. Erfarna designers är möjligen de enda som saknar fler designalternativ. Plattformen gör att du själv kan skapa en responsiv webbplats som engagerar och konverterar, tack vare färdiga mallar och användarvänlig dra-och-släpp-funktion.

Fördelar

 • star iconMånga olika abonnemang
 • star iconMöjlighet till webbutik
 • star iconMöjlighet till blogg
 • star iconDra-och-släpp-funktion
 • star iconSkalbar för växande företag

Nackdelar

 • star iconInte optimalt för en stor webbplats (mer än 100 sidor)
 • star iconKan vara svårt att migrera till en annan plattform i framtiden
 • star iconKan bli dyrt med många plug-ins

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.