Wix vs Squarespace (2024): Viktiga punkter som du bör känna till

När det gäller hemsideprogram är Wix och Squarespace utan tvekan två av de största, men vilken av dem är bäst lämpad för nybörjare? Detta är en fråga som ofta dyker upp när man ska bygga sin första hemsida, men oroa dig inte! Vi har skapat hemsidor med båda verktygen, och i den här artikeln hittar du vår omfattande jämförelse av de två produkterna. 

Det råder ingen tvekan om att både Wix och Squarespace har vuxit enormt under de senaste åren, vilket också påverkar deras produkter. Från att ha varit mediokra hemsideprogram har de nu blivit fullfjädrade plattformar för både webbshoppar och webbplatser. Så vilken av dessa är bäst för ditt nästa projekt? Det är precis vad vi ska försöka svara på i denna omfattande jämförelse av de två populära produkterna. 

Wix vs. Squarespace – vad skiljer dem åt?

Wix har länge varit känt för att vara en användarvänlig plattform med mycket hög flexibilitet. Squarespace erbjuder däremot en lika bra plattform när det gäller design, men den är inte lika lätt att använda. Det är framför allt möjligheterna att prova Wix gratis och det enorma utbudet av applikationer på Wix App Market® som skiljer de två konkurrenterna från varandra. Squarespace å sin sida erbjuder bättre publiceringsverktyg, vilket kan vara till stor fördel för bloggare. 

Om vi ​​ska sammanfatta skillnaden mellan Wix och Squarespace så är det utan tvekan användarvänligheten som är den största skillnaden. Wix har länge arbetat med högt fokus på användarvänlighet, och resultatet av detta är en plattform skräddarsydd för dig utan tidigare erfarenhet. Deras enkla dra-och-släpp-redigerare gör det möjligt att skapa professionella hemsidor helt utan behov av kunskap om HTML och CSS.

Har du inte tid att läsa hela jämförelsen? Läs vår slutsats här: Både Squarespace och Wix är utmärkta plattformar för dem som vill skapa sin egen hemsida, men Wix är bäst på användarvänlighet. De har också ett stort antal tillägg som gör det möjligt att lägga till funktioner till din webbplats genom program. Slutsatsen av denna jämförelse är att Wix är den bästa plattformen för dem som söker ett praktiskt hemsideprogram. 

KategoriWixSquarespace
Användarvänlighet10
Design och flexibilitet11
Webbshop11
SEO1 1
Bloggning 0 1
Medlemsområde10
Flerspråkiga sidor10
Mobilapp10
Kundservice01
App & Marknadsföringsverktyg10
Pris11
Summa poäng:96
Gratis provperiodProva WixProva Squarespace

Jämförelse av Wix och Squarespace

Som vi har illustrerat i tabellen ovan har båda plattformarna ett antal viktiga funktioner. Vi har redan sagt att Wix är bättre för nybörjare, men vi ska också gå igenom alla punkter nedan. Här hittar du en mer detaljerad översikt över de olika teman som vi har jämfört plattformarna utifrån. 

1. Användarvänlighet

Det första vi alltid tittar på är användarvänligheten. Här erbjuder både Wix och Squarespace en enkel dra-och-släpp-redigerare, men Wix lösning är generellt sett mer användarvänlig. Det beror på att du lättare kan välja olika element och placera dem var du vill på skärmen. I Squarespace-tjänsten kan du göra samma sak, men du måste hålla dig inom det ramverk som de flesta av Squarespaces mallar använder.

En annan fördel med Wix är att deras Wix ADI (Artificial Design Intelligence) skapar en skräddarsydd design åt dig med hjälp av några enkla frågor. Sedan kan du enkelt ändra resultatet som du vill innan du lanserar din hemsida. En sak vi märkte tidigt var att Squarespaces tjänst var betydligt mer krånglig. Särskilt enkla uppgifter som redigering krävde en hel del bekräftelser, sparande och liknande – vilket resulterade i många fler klick för att utföra samma uppgift. 

Squarespace erbjuder inte heller automatisk lagring som Wix, vilket innebär att du måste spara ditt arbete manuellt mellan gångerna. Detta kan vara tidskrävande och inte minst irriterande om du behöver skapa flera sidor med verktyget. 

2. Design och flexibilitet

När det gäller design och funktionalitet kan Wix visa upp mer än 1 000 olika mallar för sina användare. På Squarespace är urvalet begränsat till cirka 100, plus ytterligare 100 om du använder design från tidigare versioner av plattformen. Fördelen med Squarespace är att alla sidor som du hittar här är optimerade för läsplattor och smartphones, vilket inte gäller för alla Wix-sidor. Den har dock också vissa begränsningar. 

Det är inte heller så konstigt att Squarespace sina moduler är baserade på containers, alltså begränsade områden som du kan använda som element. Detta kan snabbt bli begränsande om du vill ha fria tyglar att skapa din egen design. Wix å andra sidan erbjuder en mycket mer flexibel design, men detta kräver lite mer konfiguration om du vill ha vill optimera utseendet.

På detta område var det inte lätt att ge en tydlig bild, men vi valde att satsa på Wix flexibilitet. Om du vill ha en enkel webbplats för att visa en portfölj eller liknande är Squarespace utan tvekan ett bra alternativ – om du däremot behöver designa en hemsida från grunden kommer tjänsten tyvärr att uppfattas som lite begränsad. 

3. Webbshop

Här var det svårt att välja en vinnare, eftersom båda aktörerna har sina egna moduler för nätbutiker. Här framstår Squarespace som den mest “etablerade” aktören, men Wix har också investerat kraftigt i sin webbshop-modul under de senaste åren. Resultatet av detta är att båda erbjuder en enkel tjänst för dem som vill designa både en webbshop och en hemsida. 

Här var det ganska likt vid inloppet, så vi måste säga att båda spelarna erbjuder en bra lösning för nätbutiker. Det är värt att notera att Wix erbjuder ett billigare och mer skalbart paket, men Squarespace erbjuder utan tvekan en solid modul också. Som ett resultat väljer vi att säga att det är oavgjort vad gäller onlinebutik för de två hemsideprogrammen.

4. SEO

Tidigare har hemsideprogram haft ett dåligt rykte när det gäller SEO, men vi har vissa invändningar mot detta. Vår forskning visar att du kan ranka utmärkt på SEO även om du använder ett hemsideprogram för din sida. Vid det här laget är det värt att notera att Wix de senaste åren har utvecklat ett antal verktyg för SEO, vilket gjort dem till ledande inom just detta. Speciellt har deras Wix SEO Wiz gjort det mycket lättare för nybörjare att komma igång med SEO på sin sida.

Den första jämförelsen vi gjorde resulterade i att Wix var bäst, men på senare tid har Squarespace åtgärdat några av de brister som vi tidigare identifierade. Det är därför värt att notera att de också erbjuder ett bra verktyg, dock når det inte riktigt upp till toppen jämfört med Wix. 

5. Bloggning

När vi pratar om bloggande pratar vi egentligen om publiceringsverktyg. Det handlar om hur lätt du kan skriva, redigera och publicera inlägg på din hemsida (blogg). På den här punkten fanns det ingen tvekan – Squarespace är det bästa alternativet. Det beror på att de har en flexibel redigerare som liknar WordPress-redigeraren, vilket gör dem väl lämpade för både korta och långa inlägg. 

En annan funktion som vi gillade med Squarespace är möjligheten att lägga till kontaktformulär, nyhetsbrev och kartor inbäddade i dina inlägg. Detta är en funktion som inte finns i Wix lösning. Det är också möjligt att lägga till externa tjänster som Disquis, så att dina läsare kan ge feedback utan att behöva logga in.

6. Medlemsområde

Det har blivit allt vanligare att erbjuda flera nivåer av en tjänst, och då är det viktigt med en bra lösning för medlemsområdet. Wix har länge haft en lösning för detta, medan Squarespace nyligen har lanserat en modul för exklusivt innehåll. Syftet med detta är att göra det enklare att erbjuda exklusivt innehåll till betalande kunder, och på så sätt öka intäkterna från hemsidan ytterligare.

Squarespaces tjänst för detta kostar 9 dollar per månad, medan Wix erbjuder detta gratis som en del av sina abonnemang. De har också en rad andra funktioner som Squarespace inte erbjuder, inklusive livechatt, forum och egna användarprofiler. Så det är kanske inte så konstigt att Wix tar hem segern vid det här laget. OBS: Squarespaces lösning för medlemsområden är otroligt enkel att sätta upp, och passar därför utmärkt för bloggar med exklusivt innehåll.

7. Flerspråkiga sidor

Idag har det blivit vanligt att erbjuda hemsidor på flera språk, och både Wix och Squarespace erbjuder detta. För att erbjuda flerspråkiga webbplatser med Squarespace måste du installera Weglot-tillägg, vilket i de flesta fall kräver en extra prenumeration. Weglot erbjuder en kostnadsfri variant, men den täcker endast ett begränsat antal sidor och upp till 2000 ord, vilket är för lite för de flesta webbplatser. 

Wix lösning är inte heller perfekt på detta område, men den är stabilare än Weglot för hemsidor. Om vi måste välja mellan de två skulle vi definitivt rekommendera Wix, men om du vill skapa en flerspråkig hemsida kan det vara värt att titta på Webnode. Enligt vår erfarenhet är detta den bästa plattformen för flerspråkiga hemsidor. 

8. Mobilapp

När det gäller mobilapplikationer råder det ingen tvekan om att Wix page owner-appen är det bästa alternativet. Här kan du styra stora delar av din hemsida och få insikt i analyser och din webbshop (om du har modulen för detta). På detta sätt kan du enkelt kontrollera din hemsida från din smartphone var du än befinner dig i världen.

Genom appen kan du uppdatera/redigera befintligt innehåll eller skapa nya inlägg för publicering på din hemsida. På så sätt kan du upprätthålla aktiviteten utan att behöva använda en dator. Särskilt för bloggare är detta en användbar funktion som gör det möjligt att arbeta på språng.

9. Kundservice

Om du skapar din första hemsida kan du stöta på problem och utmaningar som du aldrig tidigare har stött på. Då är det bra att veta att du lätt kan få hjälp om du behöver det. Båda plattformarna erbjuder kundsupport, men Squarespace är utan tvekan det bästa alternativet. Här kan du komma i kontakt med kundtjänsten via e-post, livechatt, DIY-hjälpcenter och telefon. Wix erbjuder endast telefonsupport och livechatt. Vi märkte också att Wix alltid försöker tvinga kunderna att gå igenom deras DIY-center innan de får kontakt med en representant, vilket var rent ut sagt irriterande i längden.

10. Pris

Det var svårt att dra en tydlig slutsats om priset. Detta beror på att Wix utan tvekan är det mest prisvärda alternativet, men de erbjuder också vad vi kan uppfatta som onödigt många paket (7). Squarespace erbjuder endast fyra olika abonnemang, vilket ger en bättre överblick över vad du får när du köper. 

Här är det värt att notera att Wix erbjuder en gratis variant, medan Squarespace endast erbjuder en 14-dagars gratis provperiod. Den stora skillnaden är att din hemsida förblir aktiv med Wix kostnadsfria variant, medan den försvinner när abonnemanget löper ut med Squarespace. Båda aktörerna har därför vissa fördelar på priset och vi har valt att ge dem båda en poäng på denna punkt.

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.