Wix vs Webnode (2024): Viktiga punkter som du bör känna till

När du bygger din första hemsida använder du ofta ett hemsideprogram. Det är enkla verktyg som låter dig bygga en professionell webbplats – utan att du behöver veta något om CSS, HTML eller annan kodning. Flera alternativ har dock dykt upp de senaste åren och kampen om kunderna är hård. Här är framför allt Wix, Webnode, Squarespace och WordPress de vanligaste plattformarna.

Vi har redan sett närmare på Wix och Squarespace, så i denna jämförelse tar vi oss an Wix och Webnode. Om du behöver bygga en flerspråkig hemsida är Webnode utan tvekan ett kraftfullt verktyg. Frågan är därför hur väl det står sig mot marknadsledaren Wix. Om den här frågan besvärar dig har du definitivt kommit till rätt ställe! Läs vår omfattande jämförelse mellan Wix och Webnode och ta reda på vilken plattform som är bäst för ditt projekt. 

Wix vs. Webnode – vad skiljer dem åt?

Både Wix och Webnode anses vara två av de mest populära hemsideprogrammen, men det finns några tydliga saker som skiljer dem åt. Vi har därför gjort en tabell nedan som visar hur de gör poäng på olika punkter. Under denna tabell finner du en förklaring av de olika punkterna, samt vad vi har lagt i vår slutsats. Särskilt urvalet av applikationer skiljer de två tydligt åt, där Wix erbjuder mer än 200 olika applikationer, medan Webnode har ett mycket begränsat urval.

Det som däremot talar för Webnode är det faktum att de erbjuder sin tjänst på över 20 olika språk. För dig som ska skapa en flerspråkig hemsida kommer detta utan tvekan att vara en fördel. När det gäller redigering står de båda starka då de båda erbjuder en innovativ dra-och-släpp-redigerare som gör det lekfullt enkelt att skapa en professionell design.

Har du inte tid att läsa hela jämförelsen? Läs vår slutsats: Även om Webnode gör mycket rätt med sin plattform är den inte alls lika användarvänlig som Wix. När vi var tvungna att skapa hemsidor med båda plattformarna var funktionaliteten hos Webnode otillräcklig jämfört med Wix. Detta beror till stor del på att vi inte hade samma utbud av tillämpningar och därför inte kunde lägga till önskade funktioner. Vår slutsats är därför att Wix kommer ut bättre jämfört med Webnode.

KategoriWixWebnode
Användarvänlighet10
Design och flexibilitet11
Webbshop10
SEO10
Bloggning01
Medlemsområde10
Flerspråkiga sidor10
Mobilapp10
Kundservice01
App & Marknadsföringsverktyg10
Pris11
Summa poäng:94
Gratis provperiodProva WixProva Webnode

Jämförelse av Wix och Webnode

Som tabellen ovan visar har både Wix och Webnode vissa för- och nackdelar. Vi kommer därför att gå igenom varje punkt för att ge en bättre förståelse för vad vi har lagt till vår poängsättning. På så sätt kan du få en bättre förståelse för vad som skiljer dem åt och varför vi har röstat som vi har gjort. 

1. Användarvänlighet

När det gäller användarvänlighet krävs det mycket för att slå Wix plattform. Företaget har länge skräddarsytt sin tjänst för nybörjare, och användarvänlighet har varit ett av fokusområdena. Resultatet är en otroligt användarvänlig dra-och-släpp-tjänst som låter dig designa professionella hemsidor. Visserligen erbjuder Webnode nu också en sådan tjänst, men den är lite mer komplicerad att använda än Wix. Det tog lite längre tid att vänja sig vid Webnodes plattform, och kontrollpanelen är uppbyggd på ett sådant sätt att man helst ska använda den ett tag innan det känns naturligt. Webnode erbjuder sin lösning på mer än 20 olika språk – vilket är imponerande. 

2. Design och flexibilitet

Att jämföra design och flexibilitet var som att jämföra David och Goliat i storlek. Webnode erbjuder över 200 olika mallar att välja mellan, men vårt intryck var att många av dem tyvärr var lite föråldrade. Wix däremot erbjuder mer än 1 000 olika mallar, så det fanns något för alla. Alla 1000 var inte lika innovativa, men för de flesta webbdesigners var det en utmärkt utgångspunkt för fortsatt arbete. Något som däremot var en fördel med Webnode var att alla mallar automatiskt är optimerade för smartphones och surfplattor – något Wix-sajten inte gör. Du kan också enklare förhandsgranska en design i Webnode, något vi skulle vilja se möjliggöras i Wix.

3. Webbshop

Hemsideprogram har blivit ett populärt val för dem som startar en egen webbshop, och detta är ett område som Wix har investerat mycket i under de senaste åren. De har ännu inte lyckats ta sig an Shopify, som fortfarande är nummer ett på detta område, men de har blivit en seriös utmanare. Mycket av detta beror på att Wix erbjuder en enkel men mycket flexibel modul för webbshoppar. Här kan du lägga till en onlinebutik på valfri Wix-webbplats och sedan komma åt deras avancerade hanteringsverktyg. Webnode erbjuder också en webbshop-modul som är lätt att installera, men den är långt ifrån lika stark som Wix. Framför allt begränsningar av antalet produkter och hur dessa kan kategoriseras gjorde det olämpligt för större webbshoppar. Om du ska utveckla en renodlad webbshop kommer Shopify fortfarande att vara det mest populära alternativet, men mellan Webnode och Wix kommer Wix utan tvekan att gå segrande ur duellen.

4. SEO

I början var vi inte säkra på att vi hade hittat rätt kontrollpanel, men möjligheterna till SEO med Webnode är helt enkelt otillräckliga. Plattformen låter dig bara ändra de vanligaste SEO-inställningarna, vilket är alldeles för begränsat enligt vår mening. Det är en viktig fråga när man jämför med SEO Wiz hos Wix som erbjuder omfattande SEO och vägledning för nya användare. 

5. Bloggning

En blogg är ofta viktig för att locka organisk trafik till din hemsida, och både Wix och Webnode har en inbyggd bloggmotor. Det innebär att du enkelt kan lägga till en blogg på din hemsida och sedan organisera, redigera och publicera inlägg. Webnode gör allt du kan förvänta dig av en enkel blogg, men Wix erbjuder mycket mer flexibilitet för att anpassa din plattform. Vi är dock överens om att Webnode i de flesta fall räcker för företag som bara behöver en enkel blogg. De erbjuder enkla publiceringsverktyg, men Wix är ändå bättre för dig som vill ha möjligheten att själv välja utseende.

6. Medlemsområde

Wix erbjuder möjligheten att ha exklusiva områden för betalande medlemmar på din hemsida, men detta är inte en funktion som vi har hittat på Webnode. Detta är en funktion som Wix har haft länge, men som vi har saknat under en längre tid med andra hemsideprogram. Nu introducerade Squarespace nyligen detta för sina kunder, så vi får hoppas att detta dyker upp på Webnode inom en snar framtid också.

7. Flerspråkiga sidor

När det gäller språk råder det ingen tvekan om att Webnode är vinnaren. De har sin plattform i 20 olika språk, vilket gör dem till den obestridde kungen av flerspråkiga hemsideprogram. Vi har lyft fram detta i andra jämförelser, och det finns fortfarande inte mycket som tyder på att Wix eller Squarespace kommer att kunna ta över denna titel inom en snar framtid.

8. Mobilapp

Wix tog bloggvärlden med storm när de lanserade sitt eget program med fullständiga redigeringsmöjligheter. Detta gav dig som webbmaster möjlighet att ändra innehåll, publicera nya inlägg och anpassa din hemsida från en smartphone eller surfplatta. Nu är inte all redigering tillgänglig i programmet (om du inte har använt Wix ADI), men du kan ändå göra många olika saker. Detta gör det möjligt att utföra webbansvariga uppgifter oavsett var du befinner dig, men du kan också behålla ditt publiceringsschema. Allt du behöver göra är att ladda in inlägget i programmet och publicera, precis som om du hade webbläsaren öppen. Vi måste säga att vi är imponerade av de möjligheter som Wix mobilapplikation erbjuder användarna.

9. Kundservice

När det gäller kundservice är de två aktörerna mycket olika. Wix erbjuder livechatt, telefon, e-post och en stor mängd användarvägledning, medan Webnode endast erbjuder användarvägledning och ett inloggat ärendesystem. Det betyder att du själv måste söka lösningen i deras användarguide eller vänta på att någon från kundtjänst ska svara på din förfrågan. Vi fick visserligen ett informativt svar inom 1 arbetsdag, men jämfört med det stora urvalet av kontaktalternativ som Wix (och andra konkurrenter) erbjuder blir det helt enkelt för dåligt. Segern här går därför till Wix.

10. Pris

Wix har länge varit öppna med sin önskan att erbjuda den mest användarvänliga och kostnadseffektiva lösningen för nybörjare. Här har de sju olika paket att välja mellan. De erbjuder även en kostnadsfri variant, som gör det möjligt att prova plattformen utan att betala något. Som sagt, båda dessa aktörer erbjuder en prislista som ligger ganska nära varandra. Det blir därför ingen större skillnad ekonomiskt om man ska jämföra Webnode och Wix. Med det sagt kan Wix vara en mer skalbar plattform i det långa loppet. Detta eftersom du enkelt kan uppgradera de olika paketen och på så sätt anpassa erbjudandet till ditt företag.

Slutsats

Både Webnode och Wix är populära hemsideprogram, men det råder ingen tvekan om att Wix är bäst när det gäller användarvänlighet och kvalitet. Wix har länge ansetts vara det ledande hemsideprogrammet på marknaden och de kan utan tvekan försvara denna position. De har en innovativ plattform som gör det lekfullt enkelt för vem som helst att skapa en professionell hemsida på nolltid. Webnode, å andra sidan, erbjuder ett lite mer komplicerat verktyg, vilket leder till en onödigt skarp inlärningskurva för nybörjare. De erbjuder också ett utmärkt verktyg, men jämfört med Wix når de tyvärr inte riktigt hela vägen.

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.