Wix vs WordPress (2024): Viktiga punkter som du bör känna till

De flesta som behöver skapa en hemsida har förmodligen hört talas om Wix. Företaget har sedan dess blivit känt för sin omfattande marknadsföring och ett antal superstjärnor i actionfyllda reklamfilmer. Så det är rättvist att fråga sig om Wix erbjuder mer än bara bra reklam, och det är vi övertygade om att de gör. Deras hemsideprogram har blivit ett av de mest populära på nätet, och utan tvekan det mest användarvänliga. 

En fråga som vi därför var tvungna att ställa var hur det eleganta Wix står sig mot det mer traditionella WordPress. Vi ska därför ta en titt på vad som gömmer sig under huven på dessa två populära plattformar, samt vem som är bäst lämpad för ditt första projekt. Redo? Låt oss sätta igång!

Wix vs. WordPress – vad skiljer dem åt?

Den stora skillnaden mellan WordPress och Wix är att WordPress är ett CMS medan Wix erbjuder ett hemsideprogram. I korthet innebär det att du enkelt kan styra innehållet på din hemsida med WordPress, men du måste installera en design som redan är skapad (eller låta skapa en). Använder du Wix däremot kommer du att kunna jobba med design samtidigt som du arbetar. För nybörjare är detta ett enkelt val, eftersom du inte behöver kunskaper i HTML och CSS för att utveckla en design med Wix. 

Det är också värt att notera att Wix är en allt-i-ett-lösning där hosting, kundtjänst och allting tillhandahålls av Wix. WordPress är en plattform med öppen källkod där du själv ansvarar för allt detta. Det innebär att du måste skaffa webbhotell, domäner och installera en mall (design) på egen hand.

Vi har också sett tydliga tecken på att Wix försöker fånga mer av den traditionella WordPress-fanbasen, men det har inte varit särskilt framgångsrikt hittills. För dem som kan koda och föredrar WordPress blir Wix för begränsande som plattform. Det har dock resulterat i några intressanta produkter som Wix Editor X, Wix Velo och införandet av dynamiska sidor i Wix-motorn. 

KategoriWixWordPress
Användarvänlighet10
Design och flexibilitet11
Webbshop11
SEO11
Bloggning01
Medlemsområde10
Flerspråkiga sidor00
Mobilapp10
Kundservice01
App & Marknadsföringsverktyg11
Pris11
Summa poäng:87
Gratis provperiodProva WixProva WordPress

Jämförelse av Wix och WordPress

Även om vi har gjort det till en vana att jämföra äpplen och apelsiner är Wix och WordPress närmare varandra än på länge. Wix har försökt etablera sig som ett komplett CMS-system snarare än ett rent hemsideprogram genom flera (ganska framgångsrika) marknadsföringskampanjer. Det kan därför vara spännande att se hur de står sig mot varandra i jämförelsen nedan. 

1. Användarvänlighet

Det råder ingen tvekan om att Wix hemsideprogram är bland de mest användarvänliga på marknaden. Det beror på att du inte behöver ladda ner någon programvara och kan använda deras drag-and-drop-redigerare för att skapa dina egna hemsidor. De erbjuder också Wix ADI som använder artificiell intelligens för att skapa en hemsida utifrån dina svar på bara några minuter. I praktiken innebär det att du kan lansera en hemsida på bara några minuter utan några specialkunskaper. 

WordPress är mer teknisk, men har också en mycket bättre funktionalitet. Du hittar tusentals tillägg, mallar och möjligheter om du gör dig besväret att lära dig WordPress. Detta kräver dock en mycket brantare inlärningskurva, och vi föredrar därför Wix när det gäller användarvänlighet. Plattformen är mycket enklare och kräver ingen extern hjälp som nybörjare ofta behöver när de använder WordPress.

2. Design och flexibilitet

Detta var en svår punkt, men vi måste nämna den. Som vi har nämnt tidigare erbjuder Wix cirka 1000 färdiga mallar som du kan välja mellan. De är indelade efter sektor så att du enkelt kan hitta den som passar bäst för din hemsida. Du är dock begränsad till de olika mallarna och vad Wix-ramverket tillåter dig att anpassa efter personliga preferenser.

WordPress erbjuder mycket mer flexibilitet här, men du måste kunna HTML och CSS eller ha en budget för att anlita en professionell designer. Det finns också tusentals erbjudanden om olika mallar som du enkelt kan anpassa som du vill. De flesta av dessa är responsiva, vilket gör dem attraktiva för användning på nätet. 

Här måste vi konstatera att vi fick ett oavgjort resultat. WordPress erbjuder utan tvekan den största flexibiliteten när det gäller design, men du kan också uppnå mycket med hjälp av de olika mallar som Wix erbjuder sina kunder. 

3. Webbshop

Du har säkert hört att Wix har lanserat sin egen webbshopsmodul? Vi har naturligtvis testat detta och resultaten var imponerande, men det fanns några prestandaproblem som fick oss att dra en snabb slutsats om plattformens begränsningar.Wix nätbutik är utan tvekan en bra utgångspunkt, men den är bäst för små webbshoppar med ett litet utbud av produkter. Det beror på att hastigheten minskar avsevärt om du skapar en större webbshop med hjälp av Wix.

Om du däremot väljer en kombination av WooCommerce och WordPress är detta sällan ett problem. Detta är en utmärkt plattform som nästan obegränsat låter dig skapa så stora hemsidor och shoppar du vill. Det bästa av allt är att båda programvarorna är open-source, vilket innebär att de är helt kostnadsfria att använda.

4. SEO

Med en allt hårdare konkurrens om kunderna har SEO och synlighet på nätet blivit en viktig del av framgångsreceptet för många. Så hur går det för Wix och WordPress när det gäller SEO? Wix har nyligen lanserat ett antal uppgraderingar av sin SEO-lösning, vilket har gjort dem väl lämpade för de allra flesta som vill öka sin synlighet på nätet. Du kan nu ändra titlar, meta, all text och ett antal andra funktioner i Wix plattform. De har även lanserat SEO Wiz, en innovativ liten hjälpreda som ger dig bra tips för SEO på vägen.

5. Bloggning

Publiceringsverktygen för Wix har utan tvekan förbättrats under åren, men det är fortfarande ganska enkelt. Det är mycket enklare än deras hemsideprogram, och det finns vissa begränsningar när det gäller design och publicering av innehåll. Du kan visserligen lägga till bilder, videoklipp och GIF:er, men om du vill ha tabeller måste du kunna skapa dem i HTML. WordPress erbjuder å sin sida en mycket mer omfattande redigeringsfunktion som gör den väl lämpad för aktiva bloggare. 

Slutsatsen på detta område är att Wix kan fungera bra för nybörjare som bara vill ha en enkel publiceringsplattform, men om du tänker skapa längre och mer detaljerade inlägg kan WordPress vara det bästa valet. 

6. Medlemsområde

Om du vill skapa ett exklusivt område för betalande kunder (läsare) kan du enkelt göra det med Wix. De erbjuder en praktisk modul för detta utan att du behöver betala några extra kostnader. Du kan visserligen göra samma sak med WordPress, men det kräver lite kodning eller externa tillägg med nödvändig funktionalitet. Därmed går segern på detta område utan tvekan till Wix.

7. Flerspråkiga sidor

Här slutade det ganska lika, då varken WordPress eller Wix har någon bra tjänst för flerspråkiga sidor. Wix tjänst är på gränsen till hopplös, medan WordPress kommer att kräva att du använder en tredjepartstillägg som Weglot. Vi har därför valt att ge dem ett underkänt betyg på detta område och en oavgjord förlust. 

8. Mobilapp

Wix kan erbjuda en imponerande applikation där du kan göra de flesta ändringar på din hemsida. Du kan bland annat skapa nya inlägg, redigera innehållet på din hemsida och ändra dess utseende. Eftersom WordPress bygger på externa mallar finns det ingen motsvarande lösning för detta. Du kan dock använda WordPress-programmet för att göra ett antal olika saker, men det är inte lika användarvänligt. Vi väljer därför att ge segern för mobilapplikation till Wix, men bara ett snäpp före WordPress.

9. Kundservice

Om du får problem eller har utmaningar med Wix lösning kan de erbjuda hjälp via telefon, livechatt och forum. De har också ett antal guider med nyttig information. WordPress är däremot mycket svårare att få hjälp från. Det finns många olika forum, men ingen officiell kundtjänst. Detta beror på att tjänsten är open-source, vilket innebär att det är oberoende utvecklare som arbetar med plattformen. Det finns alltså inget kommersiellt företag (t.ex. Wix) bakom produkten.

10. Pris

Wix erbjuder sju olika prismodeller, vilket gör det enkelt att skala upp dina affärsbehov. Å andra sidan är en WordPress-sida teoretiskt sett kostnadsfri, men du kommer att få betala för hosting och domän. Du kan därför snabbt hamna där du betalar 14 USD+ per månad, samt eventuella kostnader relaterade till utseende (om du köper en mall). Utöver detta kommer du att ansvara för administrationen, vilket enligt vår mening kan vara slitsamt i längden. Slutsatsen är därför att det är väldigt jämnt mellan de bådal, men att Wix kommer ett snäpp före på grund av tydliga kostnader och att de har allt på ett ställe.

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.