När du skapar din egen hemsida är det tre saker du behöver för att bilda en grund. Dessa är ett domännamn, ett webbhotell och ett CMS-system. Det är det senare som vi ska titta närmare på idag i form av den populära plattformen WordPress.
Innan vi går vidare till hur du installerar WordPress och kommer igång med din hemsida, låt oss titta närmare på vad WordPress är, samt varför denna plattform har blivit så populär att använda till hemsidor.
Vad är WordPress?
WordPress är en gratis CMS-plattform som gör det väldigt enkelt att skapa en ny hemsida. Ett CMS-system är ramverket som styr din webbplats i bakgrunden. Detta är systemet du vill använda för att publicera innehåll, ändra utseende och inte minst för att styra olika tillägg genom kontrollpanelen.
Det finns ett antal olika CMS-system tillgängliga på marknaden, men få kan matcha WordPress vad gäller funktionalitet och tillägg tillgängliga på plattformen. En av sakerna som har gjort WordPress till det populäraste CMS-systemet är att du enkelt kan skapa din egen hemsida med hjälp av olika mallar.
På så sätt kan du lansera en hemsida på några timmar utan att behöva ha kunskap om programmering och design. Allt du behöver göra är att välja bland de tusentals tillgängliga mallarna och tilläggen och sedan ladda upp det till dina sidor. Vi kommer att gå in mer i detalj på hur detta fungerar längre fram i artikeln.
Hur man skapar en WordPress-hemsida
När du ska lansera din egen hemsida finns det några grundläggande ingredienser du behöver först. Vi kommer därför att titta närmare på vad du behöver av olika tjänster, och sedan titta på hur du genomför själva installationen av WordPress på hemsidan. Det viktigaste här kommer att vara att notera att det i de flesta fall inte tar mer än några timmar från början till slut, men detta påverkas av funktionalitet, design och hur väl förberedd du är.
Du bör också notera att detta förutsätter att du redan har ett webbhotell och en domän på plats. Anledningen till detta är att vissa leverantörer tar några timmar på sig från att man köper ett domännamn och webbhotell, tills webbplatsen faktiskt blir synlig online. Därför kanske du vill göra detta som det första steget på vår lista.
Fortsätt läsa för att lära dig hur du skapar en mycket enkel hemsida utan att det kostar en förmögenhet i varken tid eller pengar.
Hitta ett bra domännamn
Det första och kanske viktigaste du kan göra är att välja vilket domännamn du vill länka till din hemsida. Det finns få begränsningar här, men ett bra namn bör vara så kort och enkelt som möjligt. Om du ska skapa en blogg eller hemsida blir det naturligt att domännamnet associeras med innehållet du hittar på hemsidan.
Till exempel innehåller en informativ sida om att skapa en WordPress-webbplats helst bokstäverna WP i dess namn. Om vi däremot skulle lansera en blogg skulle temat och innehållet spela in.
Oavsett vad du hamnar på bör du tänka noga på vilket domännamn du ska välja. Du kan ändra mycket på dina webbsidor längs vägen, men du kommer inte att kunna anpassa en domän senare. Detta är länkat till din webbplats så länge det är tillgängligt online. Läs gärna på vad liknande webbplatser har gjort med sitt domännamn, eller hitta inspiration till namn från konkurrenter. Kom ihåg att ett domännamn ofta är det första mötet en besökare har med din hemsida, det ska därför vara enkelt, men samtidigt unikt.
Beställ domän och webbhotell
När du har funderat länge på vilken domän du ska använda till din hemsida är det dags att säkra tillgången till det relevanta namnet. Du behöver även ett webbhotell, men detta kan köpas samtidigt som du köper tillgång till en domän. För att göra det lättare att illustrera hur du kan installera WordPress och skapa din första hemsida har vi valt att börja med en specifik leverantör av hosting.
I det här fallet föll vårt val av webbhotell på Hostinger.com, ett företag som passar bra för både nya och erfarna WordPress-designers. En av sakerna som vägde tungt för detta beslut var att Hostinger erbjuder stabila servrar, låga kostnader och inte minst ett gränssnitt som är särskilt väl lämpat för WordPress. Vi kommer därför att ta utgångspunkt i Hostingers tjänst när vi fortsätter vår guide.
Så du har hittat din föredragna domän och vill säkra åtkomst till detta namn. Här erbjuder Hostinger ett brett utbud av olika paket, men i vårt fall är webbhotell ett bra alternativ. Då betalar du för webbhotell men får en gratis domän och SSL-certifikat på köpet – vilket är ett bra erbjudande för dig som vill hålla så låga priser som möjligt.
Installera WordPress hemsida
När du har köpt tillgång till webbhotell och säkrat den domän du vill ha är du redo att ta nästa steg på vägen mot en ny hemsida. Det första vi behöver göra är att installera WordPress på vårt webbhotell så att vi kan använda det som ett CMS. För er som är mer tekniskt intresserade är det bra att veta att WordPress kräver ett webbhotell med PHP 5.2.4 eller senare, och en MySQL-databas version 5.0.15 eller senare.
Som sagt, du kommer troligen att behöva leta efter en leverantör som INTE kan installera WordPress, snarare än att hitta en som har denna funktion tillgänglig. Detta innebär också att du kan använda denna procedur med andra hosting leverantörer, men vi har valt att hålla oss till Hostings av illustrativa skäl.
Installera WordPress med Hostinger
Hostinger erbjuder 1-klicksinstallation av WordPress, vilket innebär att du bara behöver välja några få inställningar, sedan kommer hemsidan att göra resten av jobbet åt dig. Innan du kan skapa en wordpress hemsida måste du ha tillgång till Hostinger, men har du läst hela vägen hit antar vi att du har ordnat detta. Nedan ser du hur du skapar en hemsida i fyra enkla steg.
- Gå in på din Hostinger kontrollpanel
- Leta reda på funktionen Auto Installer som finns listad på kontrollpanelen
- Skriv in WordPress i sökfältet och välj det alternativ som visas
- Fyll i relevant information för din hemsida enligt följande:
URL – Välj hur du vill att WordPress ska installeras
Språk – Välj vilket språk du vill att WordPress ska vara på. Här rekommenderar vi att välja svenska för svenska hemsidor och engelska för engelskspråkiga hemsidor
Skapa administratörsanvändare – skapa en administratörsanvändare som kan komma åt ditt CMS-system med full funktionalitet. (OBS: Använd ett starkt lösenord eftersom oönskad åtkomst här kan orsaka stor skada på din webbplats)
Administratör e-post – Ange vilken e-post som kommer att användas för att återställa hemsidan och andra viktiga funktioner.
Hemsidans titel- Här anger du vad du vill att din hemsida ska heta online. I de flesta fall är detta samma som URL endast utan tillägget .com / .se.
Webbplats slogan – Här kan du ange om din hemsida ska ha en slogan synlig på nätet. Detta kommer att synas som en underrubrik under din titel.
- När du har fyllt i nödvändig information, tryck på installera.
Nu kommer Hostinger att göra resten av arbetet, och din hemsida kommer att vara klar för användning på några minuter. Detta ger dig tid att läsa vidare om vad du gör när din hemsida är redo att användas.
Logga in på din WordPress dashboard
Du kommer att meddelas när Hostinger har slutfört installationen och din kontrollpanel är redo att användas. I de flesta fall tar den här installationen bara några minuter, men det kan ta lite längre tid om servern har mycket trafik vid tillfället. Vår tidigare erfarenhet har visat att Hostinger är en väldigt snabb installation, men du kan alltid höra av dig om du är osäker.
När meddelandet att installationen är klar visas är det dags att logga in på din kontrollpanel. Beroende på vilket tema du har valt hittar du en länk på framsidan som tar dig till inloggningen. Detta är dock annorlunda med olika teman och vissa kommer därför att kräva att du använder en URL snarare än ett klick på förstasidan.
Som tur är är det inte svårt att hitta inloggningen på din WordPress-sida, och i de flesta fall behöver du bara lägga till / wp-admin / till din URL. Till exempel domain.com/wp-admin/
Denna länk tar dig vidare till en inloggningsskärm där du kan välja vilken användare du vill logga in med. Här loggar du in med den adminanvändare du skapade under installationen. Du kommer nu till kontrollpanelen på din webbplats.
Utforska din dashboard
Du kommer nu in på vad som i praktiken är bakgrunden till din hemsida. Här kommer du att kunna ändra utseende, installera tillägg, publicera sidor, ändra teman och lägga upp innehåll. Det finns även en översikt över de olika sidorna du skapar, andra teman tillgängliga på WordPress-plattformen och inte minst kan du göra ändringar i menyn på din hemsida.
Installera teman och tillägg
Bäst för WordPress-användare
4.0/5
Nyckelinfo
Pris från: Gratis
Gratis testperiod: Ja
Vad vi gillar med Elementor
Elementor passar dig som vill integrera en webbplatsbyggare med WordPress. Du har tillgång till många färdiga mallar som du kan anpassa med hjälp av dra-och-släpp-funktionen. Detta ger dig tillgång till WordPress många fördelar för CMS, bloggande och publicering, utan att behöva koda eller använda webbdesigner för att skapa underbara landningssidor. Du kan utöka webbplatsen ytterligare med plugins för t.ex. webbutik, om du vill erbjuda betalningslösningar.
Fördelar
- Kan användas över alla teman
- Dra-och-släpp-funktion
- Rimligt pris från $ 49 per år
Nackdelar
- Webbplatsbyggaren kan hänga sig
- Låst till WordPress-plattformen
En av de saker som har gjort WordPress till en mycket populär CMS-lösning är möjligheten att installera olika teman utan att behöva programmera. Här rekommenderar vi att du använder det populära Astra WP-temat i kombination med Elementor Pro-tillägg. Detta är ett mycket flexibelt tema som låter dig anpassa din hemsida med enkla dra-och-släpp-lösningar.
Hur man installerar nya teman med WordPress
När du väl är inloggad på din kontrollpanel hittar du tillägg och utseenden till vänster i menyn. Här rekommenderar vi att du installerar Elementor-tillägg som du behöver för redigering, men du kan även använda andra verktyg för hemsidan om du vill.
- Gå till utseende i menyn och välj lägg till nytt
- Här kan du antingen söka på sidorna efter tillgängliga gratisteman, eller välja att ladda upp dina egna som du har köpt online
- Klicka på installera på det aktuella temat du vill använda på din webbplats
- Klicka på aktivera när installationen är klar (vilket i de flesta fall bara tar några sekunder)
Så enkelt kan du skapa en WordPress hemsida, eller ändra utseende gång på gång, utan att det kostar mycket. Du hittar många gratis teman som gör det möjligt att skapa gratissidor med låg kostnad längs vägen. Detta ger dig flexibiliteten att lansera mer än en hemsida på en liten budget.
Publicera innehåll på din webbplats med WordPress
En av de saker som har gjort WordPress så populärt är att du enkelt kan publicera mycket innehåll på dina sidor med några få klick. Det finns en mängd inlägg och möjligheter att publicera olika innehåll, men det är ofta blogginlägg och enkel redigering som är populärast.
Det finns även ett antal teman där du kan sätta upp många av sidorna själv, vilket gör det väldigt enkelt att välja var du vill att inlägg ska visas på dina sidor. Skapar du en framsida med WordPress-teman kommer de flesta att göra det möjligt att ändra utseendet utan att det kostar mycket att sätta upp.
Inlägg med WordPress
Din instrumentpanel kommer att se likadan ut med alla teman, men hur den ser ut online kommer att vara olika,och baserat på vilken förstasida du väljer. Du hittar därför inlägg/post i menyn på dina teman.
- Tryck på inlägg i menyn på din sida.
- Detta tar dig till en sida där du kan se dina aktiva inlägg och utkast
- Välj Ny – detta tar dig till sidan där du kan skapa innehåll
- Fyll i titel och innehåll för dina sidor här. Du kan även välja vilka teman som gäller för det aktuella inlägget, var du vill lägga bilder och text och om det ska publiceras på din förstasida eller inte.
Sammanfattning
WordPress är ett av de mest populära CMS-systemen för dig att skapa din egen hemsida, mycket tack vare ett stort urval av teman och möjligheten att skräddarsy mer helt gratis. Många väljer att sätta upp ett tema som gör det möjligt att ändra mer, men här kan du välja vad du vill. I den här artikeln har vi tittat närmare på vad du bör veta om WordPress, samt vad denna lösning ger dig som ska skapa nya hemsidor.
Ofte stillede spørgsmål om WordPress hemsida
Vad är fördelarna med att använda WordPress för att bygga en hemsida?
Några av fördelarna med WordPress inkluderar dess flexibilitet, anpassningsförmåga, stora utbud av teman och plugins, samt det faktum att det är SEO-vänligt.
Är WordPress lämplig för e-handel?
Ja, WordPress kan anpassas för att skapa e-handelswebbplatser genom att använda plugins som WooCommerce.
Är det svårt att skapa en hemsida med WordPress?
Det kan vara lite utmanande för nybörjare, men det finns många resurser och handledningar tillgängliga online för att hjälpa dig. Dessutom är det stora utbudet av förkonfigurerade teman och plugins mycket användbart.
Vilken typ av support finns tillgänglig för WordPress-användare?
Eftersom WordPress är ett öppenkällkodsprojekt, finns det en stor gemenskap av utvecklare och användare som erbjuder support och vägledning. Det finns också många onlineforum och handledningar tillgängliga.