Wix vs Shopify (2024): Viktiga punkter som du bör känna till

Ska vi verkligen försöka göra en jämförelse mellan Wix och Shopify? Är det inte som att jämföra äpplen och apelsiner? Som ni kanske förstår var vi lite osäkra på om detta var en artikel värd att ta upp, men nyfikenheten tog över och vi skred till verket. Även om Shopify länge har varit det självklara valet för dem som startar en webbshop har Wix i tysthet byggt upp en verklig utmanare. 

Vi kommer därför att titta på hur dessa två plattformar står sig mot varandra på ett antal punkter, och resultatet kan överraska även de bästa av oss. För Shopify är en ren plattform för webbshoppar, medan Wix är ett tråkigt hemsideprogram som lever på billiga lösningar, eller?

I den här artikeln hittar vi svaret på vilken plattform som är bäst för dig som vill ha ett fullfjädrat hemsideprogram med möjligheter till onlineshopping. Redo? – Låt oss börja.

Wix vs. Shopify – vad skiljer dem åt?

När vi först tog oss an uppgiften var vi skeptiska till att det skulle vara möjligt att jämföra de två plattformarna. Vi har länge ansett att Shopify står över Wix när det kommer till webbshopsvärlden, men vad händer när du ställer de två plattformarna mot varandra? Resultatet blev faktiskt en mycket intensivare strid än vi hade föreställt oss. Båda plattformarna är mycket användarvänliga, men när det gäller design av hemsidor är Wix fortfarande det bästa alternativet.

När det gäller webbshoppar och funktionalitet kanske du inte är förvånad över att Shopify är bäst. Detta är en omfattande plattform som utgör ramen för tusentals nätbutiker världen över. Dessutom erbjuder båda plattformarna enkla drag-and-drop-redigerare med möjlighet att använda färdiga designmallar. Du får allt detta utan att behöva kunna CSS eller HTML. Så vad skiljer dem egentligen åt?

Har du inte tid att läsa hela jämförelsen? Läs vår slutsats här: Det råder ingen tvekan om att både Shopify och Wix erbjuder kraftfulla plattformar med flera avancerade funktioner. Shopify håller dock på att bli lite för centrerad kring driften av onlinebutiker och misslyckas på viktiga punkter som bloggning, SEO och mobilapplikationer. Vår slutsats var därför överraskande nog att Wix kommer bäst ut i denna match efter en helhetsbedömning.

KategoriWixShopify
Användarvänlighet11
Design och flexibilitet11
Webbshop11
SEO11
Bloggning00
Medlemsområde10
Flerspråkiga sidor10
Mobilapp11
Kundservice01
App & Marknadsföringsverktyg11
Pris11
Summa poäng:98
Gratis provperiodProva WixProva Shopify

Jämförelse av Wix och Shopify

När vi jämförde Wix och Shopify var det viktigt att ha rätt perspektiv på det hela. Det var därför värt att jämföra på ett antal olika punkter, men på en mer allmän nivå. Vår slutsats var därför att Wix erbjuder en oslagbar, användarvänlig plattform för små och medelstora webbshoppar (med en hemsida), medan Shopify utan tvekan är bäst för större webbshoppar (300 produkter eller mer). Nedan hittar du en förklaring av de olika punkterna som vi har tittat på. 

1. Användarvänlighet

Shopify marknadsför sig självt som den bästa plattformen för webbshoppar, och det kan mycket väl vara sant – men det är långt ifrån den enklaste. Shopify har verkligen skapat en utmärkt användarupplevelse, men för förstagångsanvändare kan det vara ganska svårt att skapa sin första webbshop. Med det sagt får du en oslagbar webbshop när den väl är installerad, men jämfört med Wix blir processen ganska komplicerad.

Wix däremot har fokuserat på användarvänlighet, och med deras Wix ADI kan du skapa din egen hemsida på några minuter. Sedan kan du enkelt lägga till Webbshop-modulen som låter dig publicera olika produkter på din hemsida. Med allt detta i åtanke kan du alltså starta din nya, fräscha webbshop på nolltid. Faktum är att vi kan gå så långt som att säga att Wix erbjuder det lättaste hemsideprogrammet på marknaden, vilket är utmärkt för nybörjare.

2. Design och flexibilitet

Både Wix och Shopify har ett urval av färdiga mallar som gör det enkelt att välja hur din webbshop ska se ut. Det finns dock en viktig punkt som skiljer dem från varandra. I de flesta fall måste du nöja dig med att betala en engångskostnad på 140-300 USD för de flesta mallar tillgängliga på Shopify, medan Wix erbjuder sina 60+ mallar kostnadsfritt. Skulle du vilja anpassa dessa erbjuder Shopify bättre flexibilitet än Wix.

Det beror framför allt på att man kan ändra HTML och CSS i Shopify-mallar, något man inte har möjlighet att göra genom Wix plattform. Wix mallar är inte heller lika bra optimerade som Shopify, så i design går segern till Shopify.

3. Webbshop

När det gäller själva plattformen råder det ingen tvekan om att Shopify erbjuder den bästa produkten. Eftersom detta är ett program som är anpassat för webbshoppar kan du naturligtvis göra många saker här som Wix inte erbjuder i sin enklare modul. Det är dock värt att notera att Wix faktiskt har bättre funktionalitet för presentation av produkter. Här kan de erbjuda upp till 100 alternativ, medan Shopify vanligtvis tillåter 3 alternativ. Även om detta drar åt Wix håll är det fortfarande Shopify som tar segern vid det här laget.

4. SEO

SEO är något som länge har varit ett problem för Shopify-användare. Plattformen är nämligen långt ifrån effektiv på SEO, och de flesta är beroende av SEM för att locka kunder. Wix å andra sidan har investerat mycket i SEO genom sitt hemsideprogram och lanseringen av deras SEO Wiz är ett utmärkt resultat av detta. Här kan du enkelt justera allt från Meta till titlar, vilket gör det mycket enklare att optimera din hemsida för sökmotorer. Dessutom är SEO Wiz full av användbara tips och guider, vilket kommer väl till pass första gången du skapar en hemsida.

5. Bloggning

Eftersom Shopify i första hand är inriktat på nätbutiker har de inte det största urvalet av publikationer. Du kan visserligen skapa landningssidor och produktbeskrivningar, men om du vill ha en mer omfattande blogg är de långt ifrån de bästa. Det är här den långa erfarenheten som hemsideprogram kommer in som en klar styrka för Wix. De låter dig inte bara lägga till en bloggmotor på din hemsida, utan den kan också integreras i webbshoppen. På så sätt kan du enkelt skapa informativt innehåll som länkar till webbplatsen eller ökar din organiska SEO.

6. Medlemsområde

På denna punkt har vi jämfört möjligheterna att erbjuda exklusiva områden eller exklusivt innehåll, och Wix är helt enkelt enastående. Shopify erbjuder faktiskt inte alls den här funktionen, så konkurrensen var inte särskilt hård. Det är dock värt att notera att Wix erbjuder en av de bästa lösningarna för detta (jämfört med till exempel Squarespace och Webnode). Du kan faktiskt skapa ett separat område för betalande medlemmar gratis där de kan skapa en användarprofil, kommunicera med varandra och använda olika forum du har på din hemsida.

7. Flerspråkiga sidor

En av de punkter som fångade vår uppmärksamhet på Shopifys webbplats är att de har stöd för upp till 20 olika språk. Denna funktion var dock inte så imponerande som vi trodde, eftersom den inte är gratis. Du måste använda ett tillägg från en tredje part för att erbjuda olika översättningar till dina kunder. Priserna varierar här, men i genomsnitt kostar det runt 20 dollar per månad beroende på vilket Shopify-paket du har. 

Med det sagt är detta fortfarande bättre än Wix-alternativet. Detta beror på att Wix översättning inte är särskilt SEO-vänlig och att du inte kan skapa olika URL-strukturer på de olika språken. Vår bästa rekommendation är att undvika wix för flerspråkiga sidor, eftersom det oftast bara kommer att förstöra din SEO-strategi

8. Mobilapp

När det gäller mobilappar erbjuder båda aktörerna detta, men det är bara Wix som låter dig redigera hemsidan direkt i appen. Shopify ger dock en bättre överblick över försäljning och resultat i sin tillämpning. På ett mer generellt plan är båda apparna enkla att använda och de låter dig göra många olika saker (det nyktra sättet att säga att vi inte riktigt var överens med oss själva om vilken som var bäst). 

9. Kundservice

När det kommer till kundservice hittar du allt du kan förvänta dig av seriösa aktörer på nätet. Både Shopify och Wix erbjuder livechatt dygnet runt, samt möjlighet att ringa in via telefon eller skriva e-post. Vi var också mycket nöjda med DIY-biblioteket på båda sidor, men Shopifys guider var lite mer innovativa att använda.. Vi skickade också liknande förfrågningar till båda kundtjänstavdelningarna och måste säga att vi var mest nöjda med svaret från Shopify. Det kan mycket väl ha berott på vem vi pratade med i andra änden, men svaret från Shopify var definitivt mer detaljerat och hjälpsamt än det vi fick från Wix. 

10. Pris

När det gäller priset var modellerna ganska lika, men Wix har en mer skalbar plan. Det gör det enklare att anpassa kostnaden och ytan till storleken på din webbshop. Dessutom får du hosting och domän med i Wix – detta får du nöja dig med att köpa från Shopify. Utöver detta var det bara några få dollar som skilde de två konkurrenterna åt, så det var lite att vinna på en jämförelse av priset. Om vi hade varit tvungna att välja skulle vi dock ha valt Wix. Detta beror på att du får ett komplett hemsideprogram med en webbshopsmodul, medan Shopify är mer centrerad kring att enbart driva en webbshop. Det totala värdet är därför högre i tjänsten du får hos Wix.

Om Mats

Mats är utbildad interaktionsdesigner och har erfarenhet som entreprenör vilket gör att han inte bara är kräsen när det kommer till design och användarvänlighet utan även effektivitet. Mats målsättning är därför att kunna hitta de lösningar som har goda möjligheter till sömlösa användarupplevelser utan att de blir komplicerade att arbeta med.