Wix hemsida: En steg-för-steg-guide för att skapa en hemsida (2024)

Även om det inte längre krävs omfattande kunskaper i kodning och design för att bygga en hemsida kan det fortfarande vara svårt att veta var man ska börja. Tyvärr finns det fortfarande många fördomar och många undviker uppgiften. Lyckligtvis är detta en uppgift som är mycket enklare än många tror, och det är precis vad vi kommer att visa dig i den här artikeln. 

Innan vi går vidare är det viktigt att notera att det kan finnas många skäl till varför du behöver en Wix hemsida, och att många människor kan ha olika behov kopplade till sin hemsida. Det råder dock ingen tvekan om att praktiskt taget alla företag kommer att behöva en hemsida i någon form. Det kan vara för att ge information om ditt företag eller för att visa en produktportfölj. Vissa vill kanske också sälja direkt via webbplatsen i form av en webbshop. 

Oavsett vad du har för förutsättningar måste du välja en plattform och en design som erbjuder dessa möjligheter. Här har vi valt att inleda artikeln med Wix som är det mest mångsidiga hemsideprogrammet på marknaden idag. De erbjuder inte bara mer än 800 olika mallar som du kan arbeta med, utan de har också en ADI (artificiell intelligens) som med hjälp av ett frågeformulär kan ta fram de lämpligaste mallarna för dig. 

Vi skulle förmodligen kunna skriva ett helt inlägg om varför vi valde att använda Wix, men låt oss återgå till ämnet, nämligen hur man bygger en hemsida med Wix. För att visa hur enkelt det är att göra det har vi gått igenom processen steg för steg från registrering till publicering. Här är det värt att notera att Wix är användarvänligt och inte kräver några kunskaper om webbdesign eller kodning.

Är du redo att skapa en webbplats med Wix? Nu sätter vi igång!

Bygg en Wix-hemsida i 6 enkla steg

För att illustrera hur man bygger en Wix-hemsida på bästa sätt har vi valt att dela in det i sex steg. Om du redan har skapat en användare på Wix kan du hoppa över det första steget helt och hållet. 

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Steg 1: Skapa ett konto

Det första du behöver göra för att komma igång med Wix är att skapa en användare. Du kan göra det genom att gå in på deras hemsida och välja Get started på förstasidan. Du kan också aktivera registreringen från ett antal andra ställen på deras webbplats, men språket varierar ofta något. Leta efter knappar som Create Yours today, Get started, Try it for free och liknande. 

Registreringsprocessen hos Wix är väldigt enkel och bör inte ta mer än några sekunder. Allt du behöver lägga till är din e-postadress och ett önskat lösenord för ditt konto. De kommer sedan att be dig bekräfta din e-postadress, men efter det är du helt registrerad. Det är dock värt att notera att de kommer att be om lite mer information om du väljer en betald prenumeration från början. 

När du har registrerat dig har du två alternativ för hur du vill skapa en hemsida. Här kan du antingen använda Wix ADI (artificiell intelligens) eller skapa en hemsida själv från grunden. I början ställer Wix ett antal frågor, men om du tänker skapa sidan själv kan du hoppa över dem. Syftet med dessa frågor är att lägga till lite information till Wix ADI så att du bättre kan skapa en hemsida som passar dina behov. 

Steg 2: Svara på frågorna

Som en del av processen ställer Wix en rad frågor om vad du vill ha ut av din hemsida. Gör dig en kopp kaffe eller te och gör dig redo för en snabb runda med frågor och svar. Anledningen till att Wix ställer dessa frågor är att de har ett stort urval av mallar på sin plattform och vill hjälpa dig att komma fram till vilken av dem som passar dig bäst. 

Frågorna du måste besvara är mycket enkla och handlar i många fall om din hemsida. Du kommer till exempel att få frågan om vad hemsidan ska heta och om det finns någon särskild funktionalitet som du behöver på din hemsida. Här kan du testa dig själv lite om du vill, eller komma tillbaka när du är redo. Allt du lägger in är privat tills du publicerar den slutgiltiga hemsidan, så om du inte redan har ett namn kan du återkomma till detta senare. 

Om du redan har skapat en logotyp kommer du att bli ombedd att ladda upp den som en del av processen. Vad vi särskilt gillar med hela designen är att du när som helst kan gå tillbaka till en tidigare punkt. Det betyder att om du saknar ett namn, en logotyp eller en färgpalett kan du ändra detta senare.

Du kommer sedan att bli ombedd att välja vilket tema du vill ha på din hemsida. Wix har gjort det enkelt genom att dela in dem i sex olika grupper: Minimal, Grand, Bold, Soho, Classic och Hi Rise. Dessa handlar inte nödvändigtvis om själva namnet, utan också om det intryck du vill att besökarna ska få av din hemsida. Varje gruppering har ett antal olika alternativ för utseende. Testa dig gärna lite för att se hur de olika ser ut på din hemsida. 

Steg 3: Välj en mall

Nu börjar saker och ting ta form och Wix kommer att presentera några färdiga utkast till din hemsida. Om du har valt att hoppa över Wix ADI-processen är det här du börjar designa din hemsida manuellt. Vi är dock mycket nöjda med resultaten av Wix AI Tool, så vi rekommenderar att du tar dig tid att besvara frågorna. 

Men om du inte är nöjd med det som presenteras kan du välja en mall och redigera den själv. Wix har över 800 olika mallar i sitt bibliotek, så det finns förmodligen en utgångspunkt för alla. Kom ihåg att du kan ändra det mesta, så om du hittar en mall som är tillräckligt bra kan du anpassa den själv. Alla mallar som Wix erbjuder är indelade efter relevans, så att du kan söka dig fram. Några av dessa är:

  • Bilar och fordon
  • Reklam och marknadsföring
  • Rådgivning och coachning
  • Ekonomi och rättvisa
  • Djur och husdjur
  • Fastighet
  • Tjänster
  • Teknik
  • Mode
  • Trening

Du kan också välja att börja med en helt tom duk, men då måste du göra allt arbete själv. Detta ger dig visserligen lite mer flexibilitet och valmöjligheter, men det tar också betydligt längre tid. Vår rekommendation är därför att du väljer en som passar bra i färger och mönster – och sedan anpassar den efter dina egna önskemål. 

Vissa färger som finns på Wix kostar extra, men du kan enkelt kontrollera detta genom att hålla muspekaren över den aktuella färgen. Vår åsikt är att det borde vara möjligt att hitta en gratis mall, men om du hittar en mall som du gillar och som kostar lite extra är det fortfarande mycket billigare än att göra en webbplats från grunden. När du har hittat den mall du vill arbeta med väljer du edit för att börja. 

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Steg 4: Redigera din webbsida

När du trycker på edit öppnas din hemsida i Wix-redigeraren. Här kan du se hemsidan som den ser ut just nu – och du kan antingen redigera den eller publicera den som den är. Detta är dock bara en mall, så informationen på hemsidan är inte din – med andra ord skulle det se lite konstigt ut om du bara publicerade den på en gång. 

Nu kan du ändra mer eller mindre allt på din hemsida – inklusive knappar, färger, text, bilder och layout. Med hjälp av den enkla redigeraren klickar du bara på det du vill ändra och kan göra ändringen direkt i Wix. På så sätt kan du enkelt visualisera hur ändringarna kommer att påverka din hemsida. 

Detta gör det också otroligt enkelt att lägga till, ändra eller ta bort text som du hittar på hemsidan. Markera bara den text du vill ändra och skriv sedan in den nya texten. Du kan också välja att lägga till element med hjälp av Wix drag-and-drop-teknik. Allt du behöver göra är att välja vad du vill lägga till – text, bild, knapp etc. – och släppa det där du vill placera det på din sida. 

Steg 5: Mobiloptimera din hemsida

En viktig del av att bygga en webbplats idag är att optimera den för olika enheter. Här erbjuder Wix otroligt bra verktyg som gör just detta. Alla mallar som finns på Wix är optimerade som utgångspunkt, men det betyder inte nödvändigtvis att de kommer att se ut som du vill. 

Du bör därför redigera den här versionen själv för att se till att du får den hemsida du vill ha. Kom ihåg att upp till 52 % av all webbtrafik idag kommer från handhållna enheter, så en mobiloptimerad hemsida är utan tvekan nödvändig. 

För att ta det här steget väljer du bara den mobiloptimerade versionen av din hemsida i redigeringsverktyget. Du hittar den högst upp i menyn genom att välja mobil. Du kommer sedan att få se hur din hemsida ser ut och känns på en mobiltelefon eller surfplatta. 

Som vi redan har nämnt optimerar Wix automatiskt ditt innehåll så att det fungerar på alla enheter. Det är dock ingen garanti för att det kommer att se ut som du vill. Vi rekommenderar därför att du granskar alla sidor på din hemsida innan du publicerar den. På så sätt kan du se till att det verkligen ser ut som du tänkt dig – och att allt innehåll passar de olika formaten. 

Steg 6: Välj domän

När du skapar en webbplats med Wix kommer domänen automatiskt att tilldelas din sida som standard. Denna URL kommer att se ut så här; dittanvändarnamn.wixsites.com/mysite och kanske inte är det mest optimala för en ny hemsida. Speciellt om du ska skapa en hemsida för ett företag blir det aktuellt att ändra på detta.

Lyckligtvis är detta enkelt, men du behöver en domän. Du kan själv välja om du vill köpa en domän genom Wix – eller om du hellre vill använda det du har från en annan registrar. Här kan det vara en bra idé att titta på andra registrarer för att hämta en domän billigare än vad du hittar hos Wix.

För att ändra den domän som är kopplad till din hemsida gör du detta på dashboard. Du hittar då connect-domin till höger på denna sida. Här kan du välja att köpa den nya domänen, eller ange informationen för en domän du redan äger. Det är också här du hittar en översikt över de olika abonnemang som Wix erbjuder, så du kan enkelt ändra detta här.

När du har länkat en domän till din nya hemsida är det dags att publicera. Sedan går du tillbaka till redaktören på Wix och trycker på publish. Din hemsida kommer nu att laddas upp och aktiveras på den domän du har angett att du vill använda. Det kan ta några sekunder för sidan att dyka upp, men du har nu skapat din alldeles egna hemsida!

OBS: Om du väljer att publicera din hemsida utan att ha en betald plan från Wix kommer du att få en vattenstämpel längst ner på sidan, samt wixsite-URL:en. Vi rekommenderar därför att du använder de extra kronorna för att köpa en anpassad domän för att ge din webbplats mer identitet.

Sammanfattning – Hur man gör en Wix hemsida

Många tror att det är svårt att skapa en egen hemsida, men det behöver det inte vara. I den här guiden har vi använt det populära hemsideprogrammet Wix för att visa hur du kan bygga din egen hemsida på rekordtid. Du behöver inga kunskaper i kodning eller design, bara lite tid och tålamod. 

logo

Bäst för de flesta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelinfo

Pris från: Gratis

Gratis testperiod: Ja

Vad vi gillar med Wix

Wix är en mycket mångsidig plattform med olika abonnemang i olika prisklasser och med mycket bra kundsupport. Därför är det svårt att säga vem Wix passar bäst för, eftersom de flesta kommer att hitta ett abonnemang som passar dem. Erfarna designers är möjligen de enda som saknar fler designalternativ. Plattformen gör att du själv kan skapa en responsiv webbplats som engagerar och konverterar, tack vare färdiga mallar och användarvänlig dra-och-släpp-funktion.

Fördelar

  • star iconMånga olika abonnemang
  • star iconMöjlighet till webbutik
  • star iconMöjlighet till blogg
  • star iconDra-och-släpp-funktion
  • star iconSkalbar för växande företag

Nackdelar

  • star iconInte optimalt för en stor webbplats (mer än 100 sidor)
  • star iconKan vara svårt att migrera till en annan plattform i framtiden
  • star iconKan bli dyrt med många plug-ins

Ofte stillede spørgsmål om Wix hemsida

Vilka är några av de huvudsakliga funktionerna i Wix?

Wix erbjuder en drag-och-släpp webbplatsbyggare, hundratals fördesignade mallar, anpassningsbara layouter, e-handelsfunktioner, och en rad appar och tjänster för att förbättra funktionaliteten på din webbplats.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda Wix?

Fördelarna med Wix inkluderar dess användarvänlighet, flexibilitet och det stora urvalet av mallar och appar. Nackdelar kan inkludera prestandaproblem på webbplatser med hög trafik och svårigheter med att överföra webbplatser till andra plattformar.

Är Wix lämplig för e-handel?

Ja, Wix erbjuder e-handelsfunktioner som gör det möjligt för användare att skapa en online-butik, lägga till och hantera produkter, och ta emot betalningar online.

Vilken typ av kundsupport erbjuder Wix?

Wix erbjuder kundsupport via e-post och telefon, samt en omfattande kunskapsbas och forum för att hjälpa användare att lösa eventuella problem eller frågor de kan ha.

Om Lasse

Lasse har lång erfarenhet som affärsutvecklare. Efter att ha varit helt central i utvecklingen och uppstarten av ett antal verksamheter/webbportaler har han plockat upp ett gäng tips. Nu är Lasses mål att dela med sig av all kunskap han har fått med sig på vägen.